Σημεία από την ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφωνα Αλεξιάδη στην επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων:
Για την απουσία απαντήσεων στα ερωτήματα που είχαν τεθεί
Είναι θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου και εφαρμογής του άρθρου 35 παράγραφος 5 του Κανονισμού της Βουλής. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εφαρμόζει τον Κανονισμό της Βουλής, κατά το δοκούν.Έχουμε ζητήσει από 2 Ιουνίου 2022 στοιχεία από την ΑΑΔΕ, καθώς η Έκθεση που μας παρουσίασε ήταν ελλιπής σε συγκεκριμένα θέματα και έχει περάσει ένας μήνας και παραπάνω. Ζητάμε απαντήσεις σε θέματα τεχνικού χαρακτήρα, δεν ζητάμε απαντήσεις για θέματα που χρειάζεται κάποιος να έχει μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο. Υπάρχει αδυναμία απάντησης σε ένα μήνα από την ΑΑΔΕ που είναι Ανεξάρτητη Αρχή, αν υπάρχει αδυναμία απάντησης και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που υποτίθεται τα ξέρει όλα, τότε το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό.Εκτός αν είναι πολιτική επιλογή να προσβάλλουν το Κοινοβούλιο, την Επιτροπή, εσάς, εμένα και όλους όσους θέσαμε τα θέματα.
Υπάρχει ζήτημα εφαρμογής του Κανονισμού και θεωρώ, ότι πρέπει να φύγει επιστολή από την Επιτροπή Οικονομικών και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που συμμετείχε στη συνεδρίαση και έχει αρμοδιότητα σε αυτά τα ζητήματα,με κοινοποίηση στο Προεδρείο και τον Πρόεδρο της Βουλής και να ζητήσουμε να δοθούν απαντήσεις με συγκεκριμένο χρονικό όριο. Νομίζω, ότι η έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια είναι ένα συγκεκριμένο όριο.Δεν μπορεί η Α.Α.Δ.Ε. ή το Υπουργείο Οικονομικών να θέτει πολλές φορές ασφυκτικές προθεσμίες όπως ορίζει ο νόμος και να μην τηρεί το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών όσα ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.
Για την ορθή νομοθέτηση
Μεσάνυχτα Τρίτης, 12:30 το βράδυ ήρθε το email ότι κατατέθηκε το νομοσχέδιο και η πρόσκληση της Επιτροπής για συνεδρίαση Πέμπτη απόγευμα στις 4:00. Δηλαδή κρατούσατε κάποιους υπαλλήλους 12:30 το βράδυ για να κάνουν μια δουλειά την οποία η Κυβέρνηση των «αρίστων», το «επιτελικό κράτος» και όλα αυτά τα οποία ακούμε κατά καιρούς, θα έπρεπε να κάνουν έστω νωρίτερα την ίδια ημέρα;Προχειρότητα, ανικανότητα και καμιά προσπάθεια ή επιδίωξη προστασίας της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, απλά ανούσιες τυπικότητες.
Για το νομοσχέδιο και τον ρόλο των τελωνειακών υπηρεσιών
Σημαντικό το έργο των τελωνειακών υπηρεσιών, καθοριστικός ο ρόλος τελωνειακών, εκτελωνιστών, τελωνειακών αντιπροσώπων. Η επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σωστή η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία και η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου της άσκησης τελωνειακής αντιπροσώπευσης και του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου, την οποία αποδέχονται, όπως είδαμε στη Διαβούλευση και οι σχετικοί φορείς, η Ομοσπονδία Εκτελωνιστών, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς- Αθηνών.
Σχετικά με το άρθρο 36 και με το θέμα της εκπαίδευσης και την παροχή προτύπου εκπαίδευσης.Δίνεται δυνατότητα σε μια σειρά από φορείς επαγγελματικούς, εμπορικούς φορείς κ.τ.λ. να κάνουν αυτή την εκπαίδευση. Θεωρώ ότι αυτή η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται από Δημόσιο φορέα, ιδίως τη στιγμή που στην Α.Δ.Δ.Ε. έχουμε φορολογική και τελωνειακή ακαδημία. Μπορεί να προβλεφθεί, ότι η εκπαίδευση-πιστοποίηση θα γίνεται από τη φορολογική τελωνειακή ακαδημία της ΑΑΔΕ ή εν πάση περίπτωση μόνο από Δημόσιο φορέα.Σκεφτείτε επιχειρηματίας, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με λαθρεμπόριο καυσίμων να ανοίξει ένα ΙΕΚ, ένα ΚΕΚ να εκπαιδεύει και να δίνει πιστοποίηση…
Σχετικά με το άρθρο 52 που αφορά την εισφορά των πλοίων πρώτης κατηγορίας, σημαίνει μείωση φορολογικής επιβάρυνσης σε εφοπλιστές, ναι ή όχι; Αν σημαίνει μείωση φορολογικής επιβάρυνσης σε εφοπλιστές, νομίζω ότι θα πρέπει να μας εξηγηθεί γιατί τη στιγμή που όπως έχει πει ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και έχουν ξεραθεί τα «λεφτόδεντρα», γιατί μειώνετε κάτι τέτοιο;
Για το ζήτημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής γενικότερα
Προτείνω να κάνουμε ένα διάλογο, έναν απολογισμό του τι έχει γίνει αυτά τα 3 χρόνια κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτούς τους τομείς. Θεωρώ ότι είτε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών είτε με πρωτοβουλία του Προεδρείου, να οργανώσουμε μία συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με τον απολογισμό της τριετίας.