Απόσπασμα από τα Πρακτικά της Συνεδρίασης Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της 6/4/2022

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): ……….  Έρχομαι, σήμερα ξημερώματα, από συνεδρίαση του ECOFIN χθες και του Eurogroup. Η βασική λέξη που χαρακτηρίζει τις συζητήσεις είναι η «αβεβαιότητα». Ενώ συνεπώς πανευρωπαϊκά, παγκοσμίως, μιλάμε για αβεβαιότητες, εδώ άκουσα αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης να μιλούν για βεβαιότητες. Άκουσα και είδα αρκετούς Harry Potter να έχουν μαντικές ικανότητες και να λένε ότι από πέρσι τον Νοέμβριο ξέρανε τι θα γίνει. Σήμερα μιλάμε, σήμερα, σήμερα, χθες, προχθές όλοι μιλούν για τις αβεβαιότητες και εδώ μιλούν για βεβαιότητες…….

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ : Κύριε Υπουργέ, ρίξατε πριν τη βόμβα ότι η βασική λέξη είναι «αβεβαιότητα». Αυτό αντιλαμβάνεστε πλήρως – έχετε μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα στο Υπουργείο Οικονομικών – τι σημαίνει όταν το λέει ένας Υπουργός Οικονομικών. Θα ήθελα να μας δώσετε, λοιπόν, τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει αυτό που λέτε ότι η βασική λέξη είναι «αβεβαιότητα». Διότι υπάρχουν Υπουργοί της κυβέρνησής σας που εμφανίζουν ότι όλα είναι τέλεια και να μη φοβάστε για τίποτα και εσείς μας είπατε ότι βασική λέξη είναι η «αβεβαιότητα». Άρα πρέπει σήμερα ή αύριο να μας φέρετε κάποια στοιχεία για να καταλάβουμε κι εμείς τι γίνεται και να οδηγηθούμε τις επόμενες ημέρες σε έναν γόνιμο διάλογο. Ένα είναι αυτό.

Δεύτερον, κύριε Υπουργέ, πολύ σωστά κατά καιρούς μας καταθέτετε διάφορους πίνακες, στοιχεία ή αναφέρεστε σε διάφορους αριθμούς. Παράκληση , δεν λέω σήμερα – έχετε ικανό επιτελείο, έχει πολύ καλές υπηρεσίες το Υπουργείο Οικονομικών – αύριο σας παρακαλώ πολύ, φέρτε μας στοιχεία γι΄ αυτά που λέτε. Για παράδειγμα έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό να μας φέρετε στοιχεία για το θέμα των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών το 2021. Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ό,τι έχει κάνει, από τόσα ΑΦΜ, τόσες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Θέλουμε έναν πίνακα που να λέει από τόσα ΑΦΜ έγιναν τόσες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, γιατί μπορεί από ένα ΑΦΜ να έχουν γίνει δέκα ή μία κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ή δέσμευση και το συνολικό ποσό είναι τόσο για το 2021. Και θα θέλαμε να δούμε και το τι γίνεται για το 2022, γιατί αναφερθήκατε στο ιδιωτικό χρέος.

 Σε ότι αφορά, κύριε Υπουργέ τα στοιχεία του προϋπολογισμού, να μας φέρετε και να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό. Είχα ζητήσει από τον Εισηγητή σας και δεν μου έφερε τα στοιχεία από τα οποία τεκμηρίωνε  αυτά που είπε και το ζητάω και από εσάς. Ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο που κατά τη δήλωσή σας είχε μείωση του φορολογικού βάρους του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατομμύρια. Παράκληση, φέρτε μας αύριο την κλιμάκωση σε επίπεδα περιουσιακών στοιχείων, από 0 έως 50 χιλιάδες είναι τόσα εκατομμύρια, από 50 έως 100 χιλιάδες είναι τόσα, άθροισμα 360 εκατομμύρια. Για να καταλάβουμε κι εμείς ποιοι έχουν ωφεληθεί. Για παράδειγμα είπατε για μέτρα στήριξης 43 δισ., και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε. Φέρτε μας ένα πίνακα. Εγώ δεν το βρήκα στο αρχείο μου, δεν κρατάω και καλό αρχείο. Φέρτε μας ένα πίνακα που να λέει τόσα εκεί, τόσα εκεί, άθροισμα 43 δισ.. Θέλουμε στοιχεία για να γίνει γόνιμος διάλογος.

https://youtu.be/gbaOt_bWGi4