ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Ρ/Σ “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΤΡΑΣ”

«Βρήκε χώρο ο Κ. Μητσοτάκης στα 3,5 δις ευρώ να χωρέσουν μειώσεις φόρων και για μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες, αλλά δεν βρήκε χώρο για να μειώσει και να ελαφρύνει τους πολίτες» τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» και αναφέρθηκε στην μείωση του φόρου στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης, που αναφέρθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

«Δεν είναι τι δημοσιονομικό κόστος υπάρχει και πόσο θα κοστίσει στο Δημόσιο, είναι πόσο θα ωφελήσει σε ετήσια βάση κάθε ελληνική οικογένεια», που υπολογίζεται περίπου για ένα μέσο νοικοκυριό περίπου τα 1.000 ευρώ ανά χρόνο, «είναι μια σημαντική πολιτική αναμέτρηση σε αυτά, που πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης και αυτά, που πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας» προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ξέχασε τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και τους ανθρώπους στο Δημόσιο.

«Τα μόνιμα μέτρα, που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας είναι στο 1,6 δις ευρώ το 2022 και στα 3,2 δις ευρώ τα προσωρινά μέτρα. Για παράδειγμα το κούρεμα των χρεών της πανδημίας είναι 1,7 δις ευρώ. Θα πει κάποιος, που θα τα βρούμε. Αν δεν πάρουμε αυτό το μέτρο και αν υλοποιήσουμε τον πτωχευτικό κώδικα θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο;» όχι δήλωσε κατηγορηματικά, συμπληρώνοντας ότι «όχι μόνο δεν θα εισπράξει, αλλά θα καταστρέψει επιχειρήσεις και πολίτες, ενώ αν πάμε σε ένα κούρεμα μέρους των χρεών της πανδημίας με συγκριμένα κριτήρια και σε μια συνολική ρύθμιση των χρεών, βεβαίως και θα έχουμε έσοδα. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι σε ένα κόστος 1,5 δις ευρώ, εκεί θα υπάρχει ένα δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα υπήρχε και ένα δημοσιονομικό όφελος. Αν μειωθεί αυτή η φορολογία θα έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση, άρα αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, θα κινηθούν περισσότερες επιχειρήσεις, που έχουν σχέση με την θέρμανση. Άρα συγκρίνοντας τα δυο προγράμματα εμείς έχουμε ένα μετρημένο κοστολογημένο πρόγραμμα και ο Κ. Μητσοτάκης έχει τα γνωστά πυροτεχνήματα».

Μάλιστα διευκρινίζει ότι ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι δύσκολο και «αν δεν προσέξουμε, θα οδηγηθούμε πάλι σε περιοριστικές πολιτικές, που βεβαίως είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ και που χρησιμοποιεί σαν άλλοθι όλα αυτά τα πράγματα για να μας οδηγήσει στα μνημόνια».

Για τα εργασιακά και τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες με εταιρεία, που ήθελε να αλλάξει τις εργασιακές της σχέσεις με μερίδα εργαζομένων της, ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε ότι «είναι μια πολύ σημαντική ήττα της κυβέρνησης, κυρίως από την κοινωνία. Η κυβέρνηση έδωσε νομοθετικά την δυνατότητα και μεθοδευμένα έφερε αυτές τις διατάξεις και βάση αυτών προχώρησαν συγκεκριμένες εταιρείες σε αυτές τις ρυθμίσεις. Έγινε μια μεγάλη σύγκρουση και η κοινωνία κέρδισε, διότι αναγκάστηκαν οι εταιρείες αυτές να πάρουν πίσω αυτά τα μέτρα. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να αναπτύξουμε τα κινήματα εκείνα, που θα προστατέψουν τα θέματα εργασίας, κ.α. Να μην επαναπαυόμαστε και να καταλάβουμε ότι εκτός των άλλων η κυβέρνηση χωρίς κανέναν οικονομικό λόγο δίνει δυνατότητα σε αυτούς, που είναι οι υποστηριχτές της να έχουν υπερκέρδη».

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για υπερφορολόγιση της μεσαίας τάξης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να βάζει τα πράγματα στην θέση τους εξηγώντας ότι το 2015-2019 αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα, «που δεν ήταν στο πρόγραμμά μας, δεν ήταν στην ιδεολογική μας ιδιοκτησία, ήταν μέτρα, που αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέσα στον αναγκαίο συμβιβασμό, που κάναμε» και σημείωσε ότι «είναι άδικο να μας κατηγορούν αυτοί, που προχώρησαν σε βάρβαρα φορολογικά μέτρα να μας κατηγορούν εμάς ότι επιβαρύναμε την μεσαία τάξη. Το άθροισμα της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν λιγότερη από όση ήταν το 2010-2014».

Βεβαίως, όπως παραδέχτηκε, σε κάποιες περιπτώσεις με υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα υπήρξε επιβάρυνση. «Αναγκάζεσαι να κάνεις εκείνους τους συμβιβασμούς για να δεις ποιους θα προστατέψεις και ποιους θα αδικήσεις, αλλά συνολικά δεν επιβαρύναμε την μεσαία τάξη… Να μην ξεχνάμε ποιοι νομοθέτησαν τον ΕΝΦΙΑ, ποιοι αύξησαν τα τέλη κυκλοφορίας, το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, τα καπνικά προϊόντα. Η μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ακολούθησε η ΝΔ. Προσέξτε όμως ένα ταξικό σημείο. Εμείς μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ σε μεσαίες και χαμηλές περιουσίες, η ΝΔ επέλεξε να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε μεγάλες περιουσίες και σε όσους είχαν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου, που κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 25 εκατομμύρια ευρώ. Για ποιο λόγο να ελαφρύνουμε τους έχοντες και κατέχοντες;» διερωτήθηκε ο Τρ. Αλεξιάδης.