Σημεία της ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Τρύφωνα Αλεξιάδη στη συζήτηση πολυνομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών

Για το ανέκδοτο του …επιτελικού κράτους περί …ορθής νομοθέτησης

Πλέον, κανείς δεν πιστεύει αυτά που λέγατε, νομοθετείτε κυριολεκτικά “στο γόνατο” και προς εξυπηρέτηση διαπλεκόμενων οικονομικών συμφερόντων, σε προεκλογική περίοδο που αποκτά μεγάλη σημασία η οικονομική …στήριξη υποψηφίων Βουλευτών. Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τελείωσε χθες το απόγευμα, χωρίς να φέρετε τις τροπολογίες – συνολικά 18 άρθρων και 87 σελίδων – που καταθέσατε το βράδυ στις 24:00, για συνεδρίαση την επομένη το πρωί στις 11:00 (!).

Δεν είμαστε αντίθετοι σε όλα όσα λένε οι τροπολογίες και ειδικά στο θέμα της επέκτασης της προσωπικής διαφοράς. Είμαστε αντίθετοι στη “μαυρογιαλούρικη” λογική. Μας κατηγορήσατε για λαϊκισμό, όταν συνεχώς ζητούσαμε να λυθούν διάφορα θέματα και απαντούσατε πως “δεν γίνεται αυτό, δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, δεν υπάρχει το ένα, δεν υπάρχει το άλλο”. Τόσο καιρό καταθέταμε τροπολογίες, καταθέταμε έγγραφα συνδικάτων, πιέζαμε, συμφωνούσαμε, σας λέγαμε, “φέρτε και λύστε το θέμα και θα σας πούμε μπράβο”. Δεν λύνατε τα θέματα, το κάνετε τώρα ξαφνικά, λίγο πριν τις εκλογές. Όταν προτείνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχει δυνατότητα. Mε πάνω από 50 Βουλευτές της ΝΔ που σήμερα είναι εδώ, να μην είναι Βουλευτές το επόμενο χρονικό διάστημα, καταλαβαίνουμε γιατί τόσο καιρό δεν λύνατε το ζήτημα. Έχετε μάθει στην πιο άθλια μορφή του “μαυρογιαλουρισμού”.

Ερωτήματα σχετικά με την τροπολογία που αναφέρεται και στην προσωπική διαφορά

Όλοι οι υπάλληλοι της ΜΟΔ Α.Ε., με όποια σχέση εργασίας και αν έχουν, όλοι οι υπάλληλοι που μέχρι τώρα δεν έπαιρναν την προσωπική διαφορά θα καλυφθούν με την επέκταση της προσωπικής διαφοράς; Ναι ή όχι; Καλύπτει όλους τους υπαλλήλους; όσους υπηρετούν σήμερα; το προσωπικό που υπηρετεί στο Οικονομικό Επιμελητήριο; Ναι ή όχι;
Θα λύσετε επιτέλους τις άνισες κατανομές αμοιβών στο δημόσιο τομέα; Έχουμε προσλήψεις, μετά από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, ικανών υπαλλήλων στο Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλα Υπουργεία , που μετά από λίγο φεύγουν, καθώς οι μισθοί είναι πολύ πιο μικροί από ό,τι είναι σε ελεγκτικές εταιρείες ή αλλού. Δώστε λύση, εμείς θα είμαστε θετικοί.

Για την ανυπαρξία κοστολόγησης για άλλη μια φορά

Τι λέει η ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου (https://bit.ly/3KFSacx) που υπογράφει ο κ. Σταϊκούρας: «Από τις διατάξεις του υπόψη σχεδίου νόμου προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα». Κοιτάξτε τώρα κοστολόγηση “επιτελικού κράτους”, “αρίστων βιογραφικών|” και τα λοιπά:
1. Δαπάνη από τη σύσταση και λειτουργία…. Πόσο; Δεν ξέρουμε
2. Δαπάνη από την καταβολή στην ΕΤΑΔ… Πόσο; Δεν ξέρουμε.
3. Δαπάνη από την καταβολή τόκων… Πόσο; Δεν ξέρουμε
4. Ενδεχόμενη δαπάνη σε περίπτωση… Πόσο;

Είδηση, που δεν θα παίξει σε κανένα κανάλι, από κανένα από τα “παπαγαλάκια –δημοσιογράφους”, από κανένα από αυτούς οι οποίοι αγωνιούν πού θα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το “πάγωμα” στις μεταβολές υπηρεσιακής κατάστασης προσωπικού, εντός προεκλογικής περιόδου και τον έλεγχο του φορολογικού μηχανισμού

Τι παρατηρούμε αυτό το διάστημα; Παρατηρούμε έκδοση σωρείας προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων πλήρωσης θέσεων προϊσταμένων, τμηματαρχών κ.λπ. στο Υπουργείο Οικονομικών. Σταματήστε αυτή τη φάμπρικα. Μας γυρνάτε δεκαετίες πίσω. «Παγώστε» αυτή τη διαδικασία, τη στιγμή που έχουμε πλέον προεκλογική περίοδο.
Θα μου πει κάποιος: Και τι σας νοιάζει εσάς το να βολευτούν κάποιοι σε θέσεις προϊσταμένων, διευθυντών κ.λπ.; Τι σημασία έχει να ελέγχει κάποιος ειδικά τον φορολογικό μηχανισμό και όχι μόνο; Έχει στο πώς μπορεί να παρέμβει η λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού στο να κυνηγηθούν κάποιες επιχειρήσεις που ενοχλούν την Κυβέρνηση και να ευνοηθούν κάποιες άλλες επιχειρήσεις ή πρόσωπα τα οποία έχουν σχέση με την Κυβέρνηση. Το δημοσίευμα του “Documento” (https://www.documentonews.gr/article/just-the-fpa-for-us/), το οποίο θα καταθέσω στα Πρακτικά λέει με σαφήνεια: “Το κόλπο της ληστείας των δημόσιων ταμείων με συναλλαγές εταιρειών συγκεκριμένου τηλεπαρουσιαστή και την περίεργη στάση της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Εισαγγελίας. Την ώρα που χιλιάδες μικροοφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η ΑΑΔΕ ενέκρινε την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 244.000 σε εταιρεία συμφερόντων τηλε-αστέρα”. Έχει μέσα όλα τα σχετικά έγγραφα. Τα καταθέτω όλα για τα Πρακτικά, για να μπορεί ο Υπ. Οικονομικών να απαντήσει είτε σήμερα είτε κάποια άλλη φορά.

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα των «κόκκινων» δανείων

Μεγάλη η πολιτική αμηχανία της Κυβέρνησης μετά από την κατάθεση της πρότασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και στο παρελθόν, κατέθεσε ολιστική πρόταση για το θέμα του ιδιωτικού χρέους, κατέθεσε πρόταση για την ασφάλεια στις μεταφορές και τη διαφάνεια στα δημόσια έργα και θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα της ΝΔ, ψελλίζουν, προσπαθούν να βρουν ένα κόμμα που έχει μπει στραβά, μια τελεία, αλλά ούτε αυτό δεν βρίσκουν.

Η έκπληξη όμως είναι η επίθεση που για άλλη μια φορά δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΜέΡΑ25. Καλοδεχούμενη η επίθεση και μακάρι το ΜέΡΑ25 μέχρι τις εκλογές κάθε μέρα να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλάβει ο κόσμος ποιον θεωρεί πραγματικό του πολιτικό αντίπαλο και τι θέλει.

Ακούσαμε λοιπόν σήμερα το πρωτοφανές “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ωφελεί τα funds”. Ε και η φαντασία έχει τα όριά της! Ακούσαμε “Μόνο για τρεις μήνες η προστασία του ΣΥΡΙΖΑ”. Άλλο η διαστρέβλωση, άλλο η διαφωνία. Η πρότασή μας είναι άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλουμε για τρεις μήνες, ώστε σε αυτό το χρονικό διάστημα να έρθει η νομοθετική ρύθμιση από τη νέα κυβέρνηση. Το ΜέΡΑ25 ζητάει την ψήφο του Έλληνα πολίτη, αλλά κρύβεται πίσω από το ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα. Βαρύνεται ο Αρχηγός του ΜέΡΑ25 με αυτά που είπε σήμερα. “Τουλάχιστον αυτοί, η Νέα Δημοκρατία, είναι έντιμοι”. Αυτοί είναι έντιμοι και εμείς είμαστε οι ανέντιμοι; Αυτά λέει το ΜέΡΑ25.

Είπε, επίσης, ότι “γίνατε χειρότεροι”. Αν το ΜέΡΑ25 και ο κ. Βαρουφάκης, είτε ο κ. Μητσοτάκης, είτε κάποιος άλλος από τη δεξιά πολυκατοικία, ονειρεύονται να παραμείνουν στο Μαξίμου, μπορούν να το πουν με πιο ευγενικό τρόπο. Ο τρόπος που το κάνουν ωφελεί πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει κακό, όμως, στην προοδευτική κυβέρνηση. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε “Δικαιοσύνη παντού”, για να μην έχουμε “Πάτσηδες και Παπαθανάσηδες”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, όπως είπα και πριν, όταν ήταν εδώ ο κ. Γεωργιάδης, από το 2019 δεν γελάμε πλέον με ένα ανέκδοτο, το οποίο ακούγαμε τότε πάρα πολλές φορές. Δεν γελάμε τέσσερα χρόνια τώρα. Ήταν το ανέκδοτο της «ορθής νομοθέτησης», του «επιτελικού κράτους», ότι θα αλλάξουν όλα αυτά και ότι θα έχουμε μια άλλη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Πλέον, κανένας δεν πιστεύει αυτά που λέγατε.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι ότι δεν σας πιστεύει κανένας, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία τηρεί πιστά παλιές παραδόσεις. Μία απ’ αυτές τις παραδόσεις είναι η νομοθέτηση στο γόνατο. Νομοθέτηση στο γόνατο, με γνωστά βεβαίως αποτελέσματα και με εξυπηρέτηση πάρα πολλές φορές, όπως έχουμε πει, διαπλεκομένων οικονομικών «γκρίζων» συμφερόντων. Σε μια δύσκολη  οικονομική περίοδο, σε μια προεκλογική περίοδο που έχει πολύ μεγάλη σημασία η οικονομική στήριξη υποψηφίων Βουλευτών, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι κάνατε τέσσερα χρόνια.

Ας έρθουμε, όμως, στις παραδόσεις, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να χαλάσει και συνεχίζει. Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τελείωσε χθες το απόγευμα. Δεν φέρατε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τις τροπολογίες που φέρατε σήμερα. Καταθέσατε χθες το βράδυ στις 24.00΄, για να συνεδριάσουμε σήμερα το πρωί στις 11.00΄, τροπολογίες συνολικά 18 άρθρων και 87 σελίδων!

Είμαι πεπεισμένος, αλλά δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση ειδικά τους δύο συμπαθείς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν παραμείνει στην Αίθουσα -μάλλον για να με ακούσουν, δεν νομίζω να περιμένουν τη σειρά τους να μιλήσουν- και να τους ρωτήσω, εάν ξέρουν το τι περιέχουν οι τροπολογίες που θα ψηφίσουν σε λίγο. Άλλωστε, αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Δεν είμαστε αντίθετοι σε όλα όσα λένε οι τροπολογίες και ειδικά στο θέμα της επέκτασης της προσωπικής διαφοράς. Είμαστε αντίθετοι στη μαυρογυαλούρικη λογική, είμαστε αντίθετοι στη λογική που έχετε, δηλαδή να μας κατηγορείτε εμάς για λαϊκισμό και μια σειρά από άλλους χαρακτηρισμούς, όταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα ζητούσαμε να λυθούν διάφορα θέματα και μας λέγατε, «δεν γίνεται αυτό, δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, δεν υπάρχει το ένα, δεν υπάρχει άλλο». Τώρα λίγο, πριν τις εκλογές, τα όσα ψέματα είπε ο Πρωθυπουργός σας τα ανέλυσε η εισηγήτριά μας -η οποία παρεμπιπτόντως έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και στην τετραετία σαν Βουλευτής και εκπροσωπεί επάξια την πατρίδα μου, το Νομό Καβάλας, αλλά και σε αυτό το νομοσχέδιο- που ανέφερε πριν το τι είπε ο Πρωθυπουργός και το τι κάνετε.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που και ο Πρωθυπουργός και η παράταξή σας λένε ψέματα, ειδικά πολιτικά ψέματα για συγκεκριμένους λόγους.

Σε σχέση με τις τροπολογίες, όμως, το ερώτημα είναι: Γιατί τόσο καιρό που σας καταθέταμε τροπολογίες, σας καταθέταμε έγγραφα συνδικάτων, πιέζαμε, συμφωνούσαμε, σας λέγαμε, «φέρτε και λύστε το θέμα και θα σας πούμε μπράβο», γιατί δεν λύνατε το θέμα και το κάνετε τώρα; Γιατί ακριβώς έχετε μάθει να είστε η πιο άθλια μορφή του μαυρογυαλουρισμού! Όταν προτείνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχει δυνατότητα, ενώ τώρα ξαφνικά, λίγο πριν τις εκλογές, που καταλαβαίνετε ότι πάνω από πενήντα Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία που σήμερα είναι εδώ δεν θα είναι Βουλευτές το επόμενο χρονικό διάστημα, καταλαβαίνουμε ότι λίγο πριν τα γκάλοπ, πάτε να λύσετε προβλήματα.

Πάμε, όμως, τώρα ακόμα και σε αυτό, στη νομοθέτηση στο γόνατο. Και δεν αφορά εσάς, κύριε Βεσυρόπουλε. Είπα τα καλά λόγια στην Επιτροπή για τις σωστές διατάξεις που φέρατε για το θέμα του ΣΔΟΕ και στα άλλα τα ζητήματα, είπα και τις διαφωνίες μου. Καλά κάνατε και φέρατε αυτές τις θετικές διατάξεις, αλλά απ’ όσους νομοθέτησαν και όσους έφεραν αυτή την τροπολογία που αναφέρεται και στην προσωπική διαφορά, πρέπει να απαντηθεί κάποια στιγμή –είτε από εσάς είτε από κάποιον άλλον- το εξής ερώτημα: Γιατί τόσο καιρό δεν λύνατε το ζήτημα; Και πρέπει να απαντηθεί με σαφήνεια.

Όλοι οι υπάλληλοι της ΜΟΔ Α.Ε., με όποια σχέση εργασίας και αν έχουν, θα καλυφθούν από τις διατάξεις της τροπολογίας του άρθρου 1, δηλαδή της επέκτασης της προσωπικής διαφοράς; Το ξαναλέω: Όλοι οι υπάλληλοι της ΜΟΔ Α.Ε., μιας σοβαρής υπηρεσίας, με πολύ σοβαρό ρόλο, όλοι οι υπάλληλοι που μέχρι τώρα δεν έπαιρναν την προσωπική διαφορά θα είναι δυνατόν να καλυφθούν με την επέκταση προσωπικής διαφοράς, ναι ή όχι; Εάν υπάρχει κάποιο θέμα, φέρτε νομοτεχνική βελτίωση ή πείτε το εδώ, για να ησυχάσουν οι άνθρωποι, γιατί και εδώ ήρθαν και κινητοποίηση έκαναν. Εάν δεν προλαβαίνετε σήμερα, έχουμε ακόμα κι άλλα νομοσχέδια να το τακτοποιήσετε.

Το ένα, λοιπόν, είναι: Όλοι οι υπάλληλοι της ΜΟΔ Α.Ε.; Καλύπτει όλους τους υπαλλήλους; Καλύπτει το υφιστάμενο προσωπικό, όσους υπηρετούν σήμερα, ναι ή όχι;

Καλύπτει το προσωπικό που υπηρετεί στο Οικονομικό Επιμελητήριο; Ένας υπάλληλος είναι εκεί. Απαντήστε. Θα δώσετε μια λύση για έναν φορέα, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, το οποίο υπηρετήσαμε και υπηρετούμε από θέσεις ευθύνης, το οποίο συνεισφέρει και βοηθάει πάρα πολύ;

Επίσης, εκεί στην πέμπτη σειρά του άρθρου 1 που λέει την προσωπική διαφορά κ.λπ., αναφέρεται «συμπεριλαμβανομένων των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί». Στην έννοια «ή μεταταχθεί» συμπεριλαμβάνεται και η φράση «μεταφερθεί»; Διότι έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις και πρέπει να είναι σαφέστατο αυτό που λέτε, για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να μην φθάσουμε στο σημείο να φέρνετε μια τροπολογία, με την οποία πήγατε να λύσετε ένα πρόβλημα, αλλά δημιουργήσατε ένα άλλο πρόβλημα.

Αφήνω στην άκρη την κριτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται από συνδικαλιστές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που λένε «τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;». Μέσα στη φωτιά που έπρεπε να σβήσουμε το διάστημα 2015-2019 λύσαμε και ένα μέρος από αυτό το πρόβλημα.

Δεν κάνει το ίδιο πράγμα τώρα η τροπολογία; Θα λύσουμε επιτέλους αυτές τις άνισες κατανομές αμοιβών στο δημόσιο τομέα; Θα δώσουμε μια γενναία λύση, όταν το ξέρετε και εσείς λόγω εμπειρίας από το Υπουργείο Οικονομικών και πολλά άλλα στελέχη, ότι έχουμε προσλήψεις μετά από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ ικανών υπαλλήλων στο Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλα Υπουργεία που μετά από λίγο φεύγουν, διότι οι μισθοί είναι πολύ πιο μικροί από ό,τι είναι σε ελεγκτικές εταιρείες ή αλλού; Δώστε λύση λοιπόν. Εμείς θα είμαστε θετικοί σε αυτά τα ζητήματα.

Έρχομαι τώρα σε δύο ερωτήματα, τα οποία σχεδόν κάθε μέρα συγκεκριμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια –όχι όλα βεβαίως, δεν έχουμε μια λογική γενίκευσης- παίρνουν το «σκονάκι» από την Ομάδα Αλήθειας και ρωτούν: Πού θα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο κοστολογεί τις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να τα εφαρμόσει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Για άλλη μια φορά εγώ θα σας παραπέμψω όχι σε κάποια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο τι λέει η ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που υπογράφει ο κ. Σταϊκούρας. Πρόκειται γι’ αυτό στο οποίο έκανε έμμεση αναφορά και ο κ. Γεωργιάδης, για το θέμα της κοστολόγησης και τα λοιπά.

Έχουμε λοιπόν την ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου όπου φαίνεται με σαφήνεια: «Από τις διατάξεις του υπόψη σχεδίου νόμου προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα». Κοιτάξτε τώρα κοστολόγηση επιτελικού κράτους, αρίστων, βιογραφικών και τα λοιπά: «1. Δαπάνη από τη σύσταση, λειτουργία και τα λοιπά» -Πόσο; δεν ξέρουμε. «2. Δαπάνη από την καταβολή στην ΕΤΑΔ..και τα λοιπά» –Πόσο δεν ξέρουμε. Και δεν ξέρουν πόσο είναι η δαπάνη που έχει σχέση με μια εταιρεία που μπορεί να κοστολογήσει και να βγάλει συμπέρασμα συγκεκριμένο, αλλά νομοθετούμε κάτι και δεν ξέρουμε πόσο είναι η δαπάνη. «3. Δαπάνη από την καταβολή τόκων» -δεν ξέρουμε πόση είναι- «4. Ενδεχόμενη δαπάνη σε περίπτωση καταβολής αποζημίωσης».

Συμπέρασμα, αυτό το οποίο δεν θα παίξει κανένα κανάλι, κανένας από τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους, κανένας από αυτούς οι οποίοι αγωνιούν πού θα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι ανωτέρω δαπάνες θα αντιμετωπίζονται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού».

Θα ήθελα να πω ένα λαϊκό ρητό εδώ που μου έλεγε ο παππούς μου, αλλά δεν θέλω να προσβάλω τους παρόντες και ας το αποφύγω, σε ό,τι αφορά δηλαδή το τι συζητάμε και το τι απαντούν κάποιοι σε συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα.

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, έχουμε προεκλογική περίοδο και η προεκλογική περίοδος σηματοδοτεί μια σειρά από γεγονότα, μεταξύ των οποίων είναι και το «πάγωμα» της έκδοσης πράξεων που αφορούν οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού. Με απλά λόγια, όπως ξέρει και ο κ. Βεσυρόπουλος και ο κ. Σπανάκης και άλλα στελέχη –που πέρασαν από τα συνδικαλιστικά θρανία όπως και εγώ και έμαθα πολλά- στην προεκλογική περίοδο για ευνόητους λόγους «παγώνει» μια σειρά από τέτοιες διαδικασίες, για να μην έχουμε αυτό το οποίο είχαμε στο παρελθόν επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, όπως πολύ σωστά εντόπιζε και στις ετήσιες εκθέσεις η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή πολιτικές παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό και όχι μόνο.

Τι παρατηρούμε αυτό το διάστημα; Παρατηρούμε έκδοση σωρείας προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων πλήρωσης θέσεων προϊσταμένων, τμηματαρχών κ.λπ. στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σταματήστε αυτή τη φάμπρικα. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί το κάνετε. Καταλαβαίνουμε ότι και τα τελευταία γκάλοπ δημιουργούν έναν εκνευρισμό και μια αδυναμία και θέλετε διαφορετικά να αντιμετωπίσετε τα πράγματα. Μας γυρνούν όμως αυτά δεκαετίες πίσω. «Παγώστε» αυτή τη διαδικασία, τη στιγμή που έχουμε πλέον προεκλογική περίοδο. Λίγες μέρες θα κρατήσουν ακόμα τα βάσανά σας σαν κυβέρνηση. Προπονηθείτε για το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Θα μου πει κάποιος: Και τι σας νοιάζει εσάς τώρα το να βολευτούν κάποιοι σε θέσεις προϊσταμένων, διευθυντών κ.λπ.; Μας νοιάζει γιατί δυστυχώς αυτό έχει σχέση και με το τι συμβαίνει στα μέσα ενημέρωσης.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Μια μικρή ανοχή, κύριε Πρόεδρε. Θα εξαντλήσω όλο τον χρόνο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.

Τι σημασία λοιπόν έχει να ελέγχει κάποιος ειδικά τον φορολογικό μηχανισμό και όχι μόνο; Έχει γιατί είναι αυτό το οποίο δημοσίευσε το Documento, το οποίο θα καταθέσω στα Πρακτικά. Έχει στο πώς μπορεί να παρέμβει η λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού στο να κυνηγηθούν κάποιες επιχειρήσεις που ενοχλούν την Κυβέρνηση και να ευνοηθούν κάποιες άλλες επιχειρήσεις ή πρόσωπα τα οποία έχουν σχέση με την Κυβέρνηση.

Και έχουμε εδώ το δημοσίευμα του Documento που λέει με σαφήνεια: Το κόλπο της ληστείας των δημόσιων ταμείων με συναλλαγές εταιρειών συγκεκριμένου τηλεπαρουσιαστή και την περίεργη στάση της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Εισαγγελίας. Την ώρα που χιλιάδες μικροοφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η ΑΑΔΕ ενέκρινε την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 244.000 σε εταιρεία συμφερόντων τηλεαστέρα. Έχει μέσα όλα τα σχετικά έγγραφα, διότι τίποτα πλέον δεν μένει κρυφό. Και φτάνει πιο κάτω να αποκαλύπτει με σαφήνεια και να θέτει ερωτηματικά και για την Οικονομική Εισαγγελία, αναφέροντας: «Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αν και πρόκειται για υπόθεση μείζονος δημοσίου συμφέροντος, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις έρευνες της Οικονομικής Εισαγγελίας».

Τα καταθέτω όλα αυτά για τα Πρακτικά, για να μη χανόμαστε και για να μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να απαντήσει είτε σήμερα είτε κάποια άλλη φορά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεν έχουμε λοιπόν εκεί την ίδια ταχύτητα για τη δικαιοσύνη που έχουμε σε άλλες περιπτώσεις, όταν ωφελούνται μεγάλες επιχειρήσεις, μονοπώλια, τραστ και άλλες άρρωστες καταστάσεις και αυτό που καλούμε εμείς είναι να υπάρχει τάχιστη απόδοση δικαιοσύνης.

Κλείνω με μία αναφορά στον μεγάλο σεισμό, στον μεγάλο πολιτικό σεισμό που έχουμε από χτες στη χώρα, στη μεγάλη πολιτική αμηχανία της Κυβέρνησης μετά από την κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και στο παρελθόν και ολοκλήρωσε χθες στο τομέα του ιδιωτικού χρέους –θα γίνει και σε άλλους τομείς το επόμενο χρονικό διάστημα, σήμερα έγινε για το θέμα της ασφάλειας στις μεταφορές και τη διαφάνεια στα δημόσια έργα και θα έχουμε και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις- την πρότασή του.

Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Καταλαβαίνουμε αυτές τις δικαιολογίες που προσπαθούν να συλλαβίσουν κάποιοι, να ψάξουν να βρουν ένα κόμμα που έχει μπει στραβά, μια τελεία κ.λπ. Ούτε αυτό δεν βρίσκουν.

Η έκπληξη όμως είναι η επίθεση που για άλλη μια φορά δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΜέΡΑ25. Για μένα προσωπικά –μπορεί να είμαι και εκτός κομματικής γραμμής- καλοδεχούμενη η επίθεση και μακάρι το ΜέΡΑ25 μέχρι τις εκλογές κάθε μέρα να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλάβει ο κόσμος ποιος είναι ο πραγματικός πολιτικός αντίπαλος του ΜέΡΑ25 και το τι θέλει να κάνει.

Ακούσαμε λοιπόν σήμερα το πρωτοφανές: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ωφελεί τα funds». Ε και η φαντασία –να μην πω τη λέξη «μπουρδολογία» γιατί μπορεί να παρεξηγηθώ- έχει τα όριά της! Ακούσαμε: «Μόνο για τρεις μήνες η προστασία του ΣΥΡΙΖΑ». Στα ελληνικά είναι γραμμένο το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι στα κινέζικα ή στα αραβικά, στα ελληνικά είναι. Και λένε πως προτείνει το κείμενο ότι εμείς άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα αναστείλουμε για τρεις μήνες, ώστε σε αυτό το χρονικό διάστημα να έρθει η νομοθετική ρύθμιση από τη νέα κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι του ΜέΡΑ25, άλλο η διαστρέβλωση, άλλο η διαφωνία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχετε πολύ ακόμα γιατί πρέπει να κάνω μια ανακοίνωση για τα παιδιά που είναι στα θεωρεία και θα φύγουν σε λίγο;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Τελειώνω με μια φράση.

Το ΜέΡΑ25 ζητάει την ψήφο του Έλληνα πολίτη, αλλά κρύβεται πίσω από το ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα.

Και, μάλιστα, θα αναφερθώ σε αυτά που ακούστηκαν από τον Αρχηγό του ΜέΡΑ25 εδώ, που τον έχω αποκαλέσει ψεύτη μέσα στη Βουλή σε όσα κατήγγειλε για εμένα προσωπικά και τον έχω καλέσει να προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία και δεν τολμάει να το κάνει μέχρι σήμερα και θα κλείσει η Βουλή σε λίγο και ο χαρακτηρισμός «ψεύτης» θα τον ακολουθεί, γιατί όταν λες μια κατηγορία, φέρνεις και τα στοιχεία.

Βαρύνεται, λοιπόν, και ο Αρχηγός του ΜέΡΑ25 με αυτά τα πολύ σημαντικά που είπε σήμερα και τα οποία μακάρι να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες. Είπε: «Τουλάχιστον αυτοί, η Νέα Δημοκρατία, είναι έντιμοι». Αυτοί είναι έντιμοι και εμείς είμαστε οι ανέντιμοι; Αυτά λέει το ΜέΡΑ25. Είπε, επίσης, ότι «γίνατε χειρότεροι». Αν το ΜέΡΑ25 και ο κ. Βαρουφάκης είτε ο κ. Μητσοτάκης είτε κάποιος άλλος από τη δεξιά πολυκατοικία ονειρεύονται να παραμείνουν στο Μαξίμου, μπορούν να το πουν με πιο ευγενικό τρόπο. Ο τρόπος που το κάνουν ωφελεί πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει κακό, όμως, στην προοδευτική παράταξη.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε δικαιοσύνη παντού, για να μην έχουμε Πάτσηδες και Παπαθανάσηδες.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.