Εικόνες από το παρελθόν: Πως και τι θετικό έκανε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και τώρα υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον κλάδο των Λ/Φ.

Δεν είναι γιατί ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι ένας από τους εκλεκτούς φίλους που γράφει στις πρώτες σελίδες των βιβλίων μου, από την πρώτη έκδοση του 2016, αλλά γιατί θεωρώ αντικειμενική υποχρέωση μου να θυμηθώ τις πιο κάτω σημαντικές πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο της στήριξης και αναβάθμισης του κλάδου μας:

• Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών το 2015, συνάντησε το Οικονομικό Επιμελητήριο και Συνδικαλιστικούς φορείς λογιστών και την ΠΟΦΕΕ.

• Πίεσε για την έγκαιρη έναρξη των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα και όπως έλεγε «να κάνουν φέτος διακοπές οι λογιστές τον Αύγουστο».

• Προώθησε όσο μπορούσε τις ψηφιακές συναλλαγές για να μειωθεί η γραφειοκρατία για την κατάργηση ανάγκης επίσκεψης στις ΔΟΥ.

• Συνετέλεσε στην εξασφάλιση μόνιμης στέγης για το Οικονομικό Επιμελητήριο, σε νεοκλασικό κτίριο του κέντρου.

• Προώθησε σχέδιο (που δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί) για την κάλυψη επαγγελματικών θεμάτων των λογιστών.

Θυμάμαι, ήταν Οκτώβριος του 2015 και στη Βουλή θα ψηφιζόταν ο νόμος 4337/2015 και εμείς το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ συνεδριάζαμε στα γραφεία της. Τότε λοιπόν, επικοινωνήσαμε μαζί του, για το πως θα μπορούσε να «βγει από το κάδρο» ο Λ/Φ, που η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του Ν 2523/1997, για την ποινική ευθύνη, τον θεωρούσε «Ως άμεσο συνεργό του αδικήματος της φοροδιαφυγής υπό την ιδιότητά του ως προϊστάμενος του λογιστηρίου και ως υπογράφων τη δήλωση».

Ο Τρύφωνας όντως ανταποκρίθηκε αμέσως και έκανε ότι του δυνατό (στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας), δηλαδή:

Φρόντισε να διαμορφωθεί η διάταξη του άρθρου 67 παρ. 3 του Ν 4174/2013, που τροποποιήθηκε από τον παραπάνω νόμο 4337/2015 ως εξής: «3. Ο εν γνώσει υπογράφων ανακριβή φορολογική δήλωση ως πληρεξούσιος, καθώς και όποιος με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εν γνώσει συμπράττει ή προσφέρει άμεση συνδρομή στην τέλεση των παραπάνω εγκλημάτων τιμωρείται ως άμεσος συνεργός.»

Του εύχομαι από καρδιάς Καλή Επιτυχία στις εκλογές.