Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

Αναφορά

για τους κ.κ. Υπουργούς

– Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη

– Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο

Θέμα: Οι Εξωτερικοί Φρουροί του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού και των καταστημάτων Κράτησης σε όλη τη χώρα ζητούν να τους καταβληθεί το επίδομα των 600 ευρώ που ανακοινώθηκε για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού

Ο βουλευτής Β’ Πειραιά Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.Α) (Αρ. Πρωτ. 108/06.12.2022), καθώς και την επιστολή της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.) (Αρ. Πρωτ. 400/06.12.2022) σχετικά με τη μη συμπερίληψη των μελών τους στην ανακοινωθείσα από τον πρωθυπουργό έκτακτη ενίσχυση των 600 ευρώ για τους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού.

Στην επιστολή του το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.Α) υπενθυμίζει ότι η Υπηρεσία οφείλει κατά μέσο όρο 350 ρεπό στον καθένα τους, τα οποία ούτε αποζημιώνονται ούτε χορηγούνται ως οφειλόμενα και εκφράζει χαρακτηριστικά «την οργή και τον θυμό τους» για τη δεύτερη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα απαξίωση από την πολιτική τους ηγεσία καθώς προηγήθηκε η μη ένταξή τους στους δικαιούχους της μάχιμης πενταετίας στο μίνι ασφαλιστικό και ζητά τα μέλη του να συμπεριληφθούν στο έκτακτο αυτό επίδομα ως έμπρακτη αναγνώριση της επίπονης προσπάθειας που καταβάλουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στην επιστολή της η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.) χαρακτηρίζει την πρωθυπουργική αναγγελία για την καταβολή επιδόματος στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού και τη μη αναφορά στο προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς ως άδικη και απογοητευτική. Περιγράφει τις δυσμενείς συνθήκες άσκησης των καθηκόντων τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημικής κρίσης, του μεταναστευτικού και της υποστελέχωσης της υπηρεσίας, ενώ καταγράφει το παράδοξο οι διοικητές της Υπηρεσίας, ως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα, αλλά οι εκτελούντες το έργο των μεταγωγών και των φυλάξεων κρατουμένων να μην το λαμβάνουν. Ζητά η καταβολή του επιδόματος να επεκταθεί στα 1600 στελέχη της Υπηρεσίας τους.

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα,  07-12-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

=====================================================================================================================================================================

                                                                                 Κορυδαλλός 06/12/2022

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                                                  Αριθ. Πρωτ. : 108

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ                                                          Προς :

ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.Α)                                                                   – πίνακας αποδεκτών

Γραφεία: Σολωμού 3 Κορυδαλλός Τ.Κ 18110

(Αναγνωρισμένο με την αριθ. 4745/2002

απόφαση του Μον. Πρωτ. Αθηνών)

E-mail : s.y.e.f.k.k.a.korydallos@gmail.com

 

«Επιστολή διαμαρτυρίας»

 

 

Αξιότιμοι κ.κ. βουλευτές,

Οι Εξωτερικοί Φρουροί του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού ακούσαμε με μεγάλη προσοχή, την ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού στην Τρίπολη όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: « Με

δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη τη πλάτη που έβαλαν όλα αυτά τα χρόνια, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού. Όλο το μάχιμο

προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού θα λάβει τον Δεκέμβριο 600 ευρώ ανά υπάλληλο, οριζόντια μαζί με τη μισθοδοσία ».

Χαιρετίζουμε με ευαρέσκεια αυτή την απόφαση, καθώς αναγνωρίζουμε πράγματι την «πλάτη» που έβαλε και βάζει το μάχιμο προσωπικό των δυο αυτών σωμάτων. Πλάτη όμως δεν βάζουν μόνο οι μάχιμοι ένστολοι των δυο αυτών σωμάτων. Πλάτη βάζουμε και εμείς, οι μάχιμοι ένστολοι και ένοπλοι Εξωτερικοί Φρουροί καθώς σε καθένα από εμάς η Υπηρεσία οφείλει κατά μέσο όρο 350 ρεπό τα οποία ούτε αποζημιώνονται ούτε χορηγούνται ως οφειλόμενα!

Αξιότιμοι κ.κ. βουλευτές,

Δεν έχει περάσει καιρός που ο κύριος υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή για την εργασιακή εξαθλίωση των Εξωτερικών Φρουρών του Κορυδαλλού, πέραν των άλλων απάντησε, « το Υπουργείο μας και η Γ.Γ.Α.Π., αναγνωρίζοντας την ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό των Κ.Κ. κατά την άσκηση των καθηκόντων του αναλαμβάνει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του.»

Επίσης, ο κύριος Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε σε μήνυμα του προς τους Εξωτερικούς Φρουρούς « Με αφορμή λοιπόν την ημέρα εορτασμού του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Λογγίνου, θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους για το λειτούργημα πού επιτελείτε. Επίσης, σας ευχαριστώ θερμά για το πολύτιμο έργο σας, για το ζήλο που επιδεικνύετε απέναντι στα απαιτητικά καθήκοντά σας, καθώς και για την συμβολή σας στην διατήρηση της ευταξίας και της ασφάλειας εντός των καταστημάτων κράτησης, συμβάλλοντας έτσι στον υψηλό κοινωνικό ρόλο που σας έχει αναθέσει η Πολιτεία.»

Δυστυχώς ΜΟΝΟ στα λόγια φαίνεται να αναγνωρίζεται από την πολιτική μας ηγεσία το δύσκολο έργο μας καθώς η «πλάτη» που βάζουμε και εμείς σε αυτό που ονομάζεται δημοσιά ασφάλεια, για άλλη μια φορά ξεχνιέται!

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης είναι πυλώνας στο οικοδόμημα της δημόσιας ασφάλειας.

Η οργή και ο θυμός μας για την δεύτερη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα απαξίωση από τη πολιτική μας ηγεσία καθώς προηγήθηκε η μη ένταξή μας στους δικαιούχους της μάχιμης πενταετίας στο μίνι ασφαλιστικό, είναι μεγάλος και η οικογένεια των Εξωτερικών Φρουρών και πιστεύουμε όλων των ένστολων εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, θα το θυμάται για καιρό.

Το σωματείο μας, αντιπροσωπεύοντας ένα μέρος των πέντε χιλιάδων (5000) εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, αναμένει από εσάς τη στήριξη σας, ώστε να συμπεριληφθούμε στο έκτακτο αυτό επίδομα ως αναγνώριση και εμπράκτως της επίπονης προσπάθειας που καταβάλουμε όλοι όσοι εργαζόμαστε σε αυτά.

Συνημμένα και το έγγραφο της ομοσπονδίας μας.

Με εκτίμηση για το ΔΣ.

============================================================================================================================================================================

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ                                                            Κορυδαλλός, 06 / 12 / 2022

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ                                                              Αρ. Πρωτ.: 400.

ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)

A.M.: 4648 Ειδ.Αρ.:1384 (Καταχώρηση στο

βιβλίο σωματείων Πρωτοδικείου Πειραιώς)

ΜΕΛΟΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Γραφεία : Σολωμού 2, Κορυδαλλός

Τηλ. επικοινωνίας & fax : 210.4958388

Διεύθυνση Αλληλογραφίας :

Ταχυδρομικό γραφείο 1

Ταχυδρομική θυρίδα 91520

Τ.κ. 18101 Κορυδαλλός

Ηλεκτρονική διεύθυνση :

www.poyef.gr & ds@poyef.gr

 

ΠΡΟΣ:

✓ Πρωθυπουργό της Ελλάδος

✓ Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

✓ Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

✓ Γενικό Γραμματέα Αντ/κής Πολιτικής

✓ Πρωτοβάθμιες Ενώσεις

(Μέλη Π.Ο.Υ.Ε.Φ)

Θέμα: « Καταβολή του επιδόματος 600 ευρώ στα στελέχη της Εξωτερικής Φρουράς σωφρονιστικών καταστημάτων »

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η πρώτη απόφαση της Κυβέρνησης σας το 2019 ήταν η υπαγωγή των σωφρονιστικών καταστημάτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η απόφαση αυτή δημιούργησε προσδοκίες για την θεσμική και ουσιαστική θωράκιση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης , της ένοπλης και ένστολης Υπηρεσίας που φρουρεί και μεταγάγει το σύνολο των κρατουμένων.

Η χθεσινή σας αναγγελία για την καταβολή επιδόματος στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού και η μη αναφορά στο προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς είναι άδικη και απογοητευτική.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Þ Οι Εξωτερικοί Φρουροί κατά την διάρκεια της πανδημίας εκτέλεσαν και συνεχίζουν εκατοντάδες μεταγωγές και φρουρήσεις ασθενών κρατουμένων covid-19. Μάλιστα ασθένησαν δεκάδες συνάδελφοι μας κατά την άσκηση του καθήκοντος και δυστυχώς κάποιοι εξ αυτών έχασαν την ζωή τους.

Þ Το μεταναστατευτικό έχει αυξήσει κατά 20% τον αριθμό των κρατουμένων, ένα ποσοστό που συνεχώς θα αυξάνεται και θα απασχολεί τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα στελέχη μας για αρκετά χρόνια ακόμα λόγω των ποινών που επιφέρουν τα σχετικά αδικήματα.

Þ Λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας μας (υπηρετούμε μόλις 1600 Φρουροί) εργαζόμαστε υπερωριακά , με τα οφειλόμενα ρεπό να αυξάνονται και οι συνάδελφοι μας να προσφεύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικούν όσα δικαιούνται.

Þ Η Υπηρεσία μας διοικείται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα λάβουν το σχετικό επίδομα ενώ παραδόξως οι συνάδελφοί μας που εκτελούν το έργο των μεταγωγών και των φυλάξεων κρατουμένων, όχι.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι εκ των ων ουκ άνευ η καταβολή του επιδόματος να επεκταθεί στα 1600 στελέχη της Υπηρεσίας μας.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.