Συνέντευξη του βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφωνα Αλεξιάδη στο ραδιοσταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΤΡΑΣ 107.7  

Σχετικά με τις ανακοινώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ και τις διαφορές τους με όσα εξήγγειλε από το ίδιο βήμα ο πρωθυπουργός:

«Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Αλ. Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη έχουμε πλέον ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Είναι σαφέστατο πλέον το πρόγραμμα που προτείνει η προοδευτική παράταξη για την επόμενη μέρα και σαφέστατο το τι προτείνει η συντηρητική παράταξη. Το επόμενο διάστημα ο πολιτικός διάλογος θα γίνει πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και προγράμματα. Φαίνεται η διαφορά του ενός από το άλλο. Για παράδειγμα: Μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε και με ασαφές το πότε θα γίνει, οι εταιρείες ενέργειας δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τα υπερκέρδη που είχαν από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο 2022. Δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ ακόμα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση απλώς προβλέπει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστεί τι χρωστάνε και θα τους δώσουν και ένα τρίμηνο «τράτο», γιατί φαίνεται έχουν θέματα …ταμειακής ρευστότητας για να πληρώσουν. Σε αυτά τα ζητήματα φαίνεται η διαφορά των μεν και των δε. Την ίδια στιγμή οι πολίτες πληρώνουν το χαράτσι που επέβαλε η ΝΔ στους λογαριασμούς τους ρεύματος και πλήρωσαν πολλά δισεκατομμύρια παραπάνω έμμεσους φόρους από τις αρχές του έτους στα τρόφιμα κ.α.»

Σχετικά με την κριτική που ασκεί το κυβερνητικό «στρατόπεδο» για το κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα από τη ΔΕΘ, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας:

«Στο δημόσιο διάλογο δεν έχει σημασία μόνο το τι λες, αλλά και ποιος το λέει. Η ΝΔ είναι η παράταξη που δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τι αποθεματικό παρέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Δεν μας λένε, παρότι τους ρωτήσαμε, ποιο θα είναι το αποθεματικό που σχεδιάζουν να έχουν 31/12/2022. Εμείς τους παραδώσαμε 37 δισεκατομμύρια. Επίσης δεν ενημερώνουν με σαφήνεια πόσο θα είναι το έλλειμα του κρατικού προϋπολογισμού στις 31/12/2022. Υπολογίζω ότι θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια. Δεν μπορεί λοιπόν να κοστολογούν αστραπιαία, να λένε τις υπερβολές τους για όσα εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη να σιωπούν για κάποια άλλα. Να θυμίσω κάτι που έλεγε πολιτικός από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ: “Δεν δικαιούνται δια να ομιλούν”. Στα θέματα κοστολόγησης έχουν πέσει έξω. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και φορτώνει τα προβλήματα στις πλάτες των πολιτών. Πρέπει να απαντήσουν τι αποθεματικό υπάρχει αυτή την στιγμή, τι προγραμματίζει να αφήσει 31/12/2022, για ποιο έλλειμμα προχωρούμε στον προϋπολογισμό μέχρι τέλος του έτους και αν σχεδιάζουν 31/12/2023 να έχουν πλεόνασμα. Aν υπάρχει έλλειμμα των 4 δις ευρώ θα πρέπει να είναι σαφέστατο αν σχεδιάζουν πλεόνασμα τέλος του 2023, διότι αυτή η κυβέρνηση παρουσίασε μέτρα, που αφορούν την επόμενη κυβέρνηση. Ας πάψουν να κάνουν αστείες κοστολογήσεις και να πετούν πυροτεχνήματα στον αέρα».

Σχετικά με τα εκλογικά σενάρια και τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, εκτίμησε ότι ο πολιτικό φόβος της ΝΔ θα την οδηγήσει να κάνει εκλογές όσο το δυνατόν αργότερα:

«Ο σχεδιασμός τους είναι αυτός και για έναν ένα άλλο λόγο, είναι πολλά τα λεφτά που έχουν να διαχειριστούν μέχρι τότε και δεν θέλουν να τα αφήσουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι και τους ζητάμε να κάνουν εκλογές ακόμα και αύριο. Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε τα πράγματα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και στα άλλα κόμματα. Πρέπει να πάρουν σαφή θέση. Σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά μας ή τη δυνατότητα δημιουργίας μιας μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης που θα κυβερνήσει τον τόπο ή τη δημιουργία μιας κυβέρνησης από τον χώρο της Δεξιάς και της κεντροδεξιάς. Κάθε ψηφοφόρος πρέπει να αποφασίσει στο σταυροδρόμι αυτό που θα βαδίσει».

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις υπενθύμισε ότι «τελευταία αποδείχθηκε η οικονομική σχέση δημοσκοπικής εταιρείας με την κυβέρνηση» τονίζοντας «ας μην φοβηθούν τις δημοσκοπήσεις, ας προχωρήσουν σε εκλογές. Με τόση μεγάλη διαφορά που έχουν, σχηματίζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Πολύ σωστά ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με μια ψήφο μπροστά, διότι όποιος είναι μπροστά με μια ψήφο θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και για αυτό δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, για αυτό είναι στο χέρι των Αριστερών, των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών να κάνουμε ότι είναι δυνατόν στο να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Τέλος, για το θέμα των υποκλοπών μεταξύ άλλων σημείωσε «δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να αφήσουμε να κουκουλώσουν ή να συσχετίσουν το ένα ζήτημα με το άλλο. Αυτό, που θα πρέπει να απαντήσουν είναι, γιατί παρακολουθούσαν πολιτικό πρόσωπο και δημοσιογράφο, και ποιος έδωσε την εντολή. Δεν θα το αποφύγουν, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τους αποκαλύψουμε».