Την αντίθεση και τους προβληματισμούς του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά σχετικά με την συνεχιζόμενη από τον Ιούλιο του 2019 αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε θέματα αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής, με τελευταίο συμβάν την παραχώρηση της κυριότητας όλων των καταστημάτων κράτησης και όλων των οικοπέδων που προορίζονταν για την ανέγερση φυλακών, από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Υπουργείο Δικαιοσύνης) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φέρνουν στη Βουλή με κοινή Αναφορά τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης, Θεόδωρος Δρίτσας, Νίνα Κασιμάτη και Γιάννης Ραγκούσης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά υπενθυμίζει τη συμμετοχή ως τακτικών μελών στο Δ.Σ. του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. τριών Δικηγόρων από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, ενώ παράλληλα αναφέρεται στις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη – μέλη ώστε οι αρμοδιότητες αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής να αποτελούν συστατικό στοιχείο της Διοίκησης της Δικαιοσύνης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ζητά την ενίσχυση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καλεί την Πολιτεία να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την απόφασή της για την μεταβίβαση των καταστημάτων κράτησης, αλλά και την ευρύτερη επιλογή της για την υπαγωγή της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α΄ και Β΄ Πειραιά ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειές του για την  ικανοποίηση των αιτημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου.