ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ “ΕΠΙΚΑΙΡΑ”

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για ύφεση ρεκόρ στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας (15,2%), δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους υποστηρικτές της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, ούτε βεβαίως σε όσα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, επέλεξαν να αντικαταστήσουν την αντικειμενική κριτική και ανάλυση, με τα «ΩΣΑΝΝΑ» στο νέο ΜΩΥΣΗ, φυσικά  με την ενίσχυση και της λίστας ΠΕΤΣΑ. Η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Οικονομία καταρρέει και μαζί με αυτήν βασικοί δείκτες όπως η κατανάλωση, η απασχόληση, οι επενδύσεις κ.λπ. κ.λπ.

Το ερώτημα είναι εάν η εξέλιξη αυτή, ήταν μια νομοτέλεια (λόγω κορονοϊού) ή εάν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Από την περίοδο του Ρήγκαν και της Θάτσερ, οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί από το χώρο της ΔΕΞΙΑΣ….. και όχι μόνο, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και οι πολιτικές λιτότητας, περιορισμού του κοινωνικού κράτους, μείωσης των εργασιακών δικαιωμάτων ήταν η μοναδική λύση! Βεβαίως κανένας από αυτούς δεν μπήκε στον κόπο (ειδικά στην Ελλάδα) να εξηγήσει πως φτάσαμε στην οικονομική κρίση, ποιοι πολιτικοί και ποιες πολιτικές οδήγησαν την χώρα στην χρεωκοπία.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να ανοίξει ο διάλογος (έστω και τώρα)  για τις πολιτικές που ακολουθεί η ΝΔ, ώστε να πέσουν οι πολιτικές μάσκες των σκοπιμοτήτων και να προσεγγίσουμε ψύχραιμα και τεκμηριωμένα την πραγματικότητα. Να ανοίξει ο διάλογος ώστε να καταλάβει ο πολίτης :
  • Η οικονομική κατάρρευση στη χώρα, ξεκίνησε ΠΡΙΝ μας επισκεφθεί ο κορονοϊός! Και μάλιστα αφού είχε κληρονομήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τεράστιο αποθεματικό, την χώρα έξω από μνημόνια και με θετική την  πορεία της Οικονομίας.
  • Η έκθεση Πισσαρίδη, οι δηλώσεις Πατέλη, Κύρτσου (και πολλών άλλων) προαναγγέλλουν τα μνημόνια κορονοϊού, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την επιστροφή στην ζοφερή περίοδο της μνημονιακής  βαρβαρότητας.
  • Οι πολιτικές (και τα πολιτικά πρόσωπα) που μας οδήγησαν στην προηγούμενη κρίση (με συμμετοχή μνημονιακών στελεχών του ΠΑΣΟΚ) είναι τα ίδια που μας οδηγούν και στη νέα κρίση, με τις ίδιες ουσιαστικά πολιτικές.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν κάνει ένα απλό πολιτικό λάθος. Επιλέγει πολιτικές στο ιδεολογικό της πλαίσιο, εξυπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα που την στηρίζουν, στήνει το νέο δικό της κομματικό κράτος, απειλεί, διώκει και επεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, όταν αυτή διερευνά μαύρες διαδρομές πολιτικού χρήματος.
Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα «ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;» είναι απλή και πλέον επιβεβαιωμένη από την πραγματικότητα :
  • Η Κυβέρνηση έπρεπε να αξιοποιήσει την θετική και τεκμηριωμένη αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που με τις δύο προτάσεις του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», πρότεινε λύσεις με άξονα την αναγκαιότητα για πιο γενναία παρέμβαση του Δημοσίου, υπέρ των πολιτών και της κοινωνίας.
  • Δυστυχώς η Κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμη και να κουβεντιάσει αυτές τις προτάσεις, αρνήθηκε να κουβεντιάσει με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, επέλεξε την προπαγάνδα και τις πολιτικές μάσκες!
  • Δεν προχώρησε σε στήριξη των εισοδημάτων (να θυμίσω την 13η σύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τα επιδόματα στο τέλος κάθε έτους), τα οποία θα μετατρέπονταν σε στήριξη της κατανάλωσης, της απασχόλησης, των εσόδων του Δημοσίου, τελικά της ίδιας της κοινωνίας.
  • Οι φορείς της αγοράς (κυρίως οι μικρομεσαίοι) τα επιμελητήρια, οι εμπορικοί Σύλλογοι κλπ που περισσότερο ιδεολογικά ήταν κοντά στην ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε μέρα πλέον καταλαβαίνουν  ότι αυτοί που τους χάιδευαν τα αυτιά προεκλογικά, τώρα τους γυρνούν την πλάτη και τα πυροτεχνήματα περί ενισχύσεων, ειδικών ταμείων και προγραμμάτων, αφορούν κυρίως μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων (τελείως τυχαία) είναι και φίλοι Υπουργών!
ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ;
  • Λεφτά υπάρχουν, όταν μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.
  • Λεφτά υπάρχουν, όταν μειώνουν φορολογικά την επιβάρυνση μεγάλων εισοδημάτων παραγόντων του επαγγελματικού αθλητισμού, επειδή έτσι απαιτούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
  • Λεφτά υπάρχουν, όταν αναστέλλουν αποπληρωμή υποχρεώσεων μεγάλων επιχειρήσεων, με φωτογραφικές διατάξεις.
  • Λεφτά υπάρχουν, όταν έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ σε ένα χρόνο, σε γκρίζες οικονομικές συναλλαγές Υπουργείων, με πρόσφατο επεισόδιο την σπατάλη 500.000 € για πλωτό συνοριακό φράγμα, το οποίο… δεν είναι αποτελεσματικό .
  • Λεφτά υπάρχουν  όταν διορίζουν, διορίζουν, διορίζουν, τροποποιώντας όπου δεν τους βολεύει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αφού τα πτυχία κάποιων «αρίστων», είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν αρκούν.
  • Λεφτά υπάρχουν, από το μεγάλο αποθεματικό που κληρονόμησαν (ενώ τότε κατηγορούσαν – λοιδορούσαν) από τον ΣΥΡΙΖΑ.