Σημεία της ομιλίας του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Βουλευτή Β’ Πειραιά, αν. Τομεάρχη Οικονομικών και Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Πολύ σωστό ότι γίνεται κωδικοποίηση και συγχαρητήρια στα υπηρεσιακά στελέχη που ασχολήθηκαν με αυτή. Η πολιτική μας διαφωνία έγκειται στο ότι για ένα τόσο σοβαρό νομοθέτημα, την κωδικοποίηση, δεν προϋπήρξε κανένας διάλογος, μέσα από τον οποίο μπορούσαν να είχαν επιλυθεί σοβαρά πολιτικά, νομικά, φορολογικά και λοιπά θέματα. Για παράδειγμα στο άρθρο 30 «Κατάσχεση στα χέρια τρίτου» παράγραφος 1,  προβλέπεται στο σχέδιο νόμου: «η κατάσχεση στα χέρια τρίτου κ.λπ…. ενεργείται από το Διοικητή της ΑΑΔΕ με κατασχετήριο», προσέξτε «μη κοινοποιούμενο στον οφειλέτη»! Γιατί εμείς να επικυρώσουμε μια τέτοια λάθος διαδικασία; Θετική, λοιπόν, η κωδικοποίηση, αρνητικό ότι πάτε με έμμεσο τρόπο να περάσετε αυτά τα ζητήματα.

Για το θέμα των πλειστηριασμών, που έχουν αρχίσει ήδη από τράπεζες. Στη γειτονιά μου στη Νίκαια, σε άνθρωπο που εργάζεται με ημιαπασχόληση, με άνεργη σύζυγο και δύο παιδιά, βγάζουν την πρώτη και μοναδική κατοικία του σε πλειστηριασμό. Γιατί από τη μια λέτε για στεγαστική πολιτική που θα καλύψει τα προβλήματα και από την άλλη βγάζετε οικογένειες στο δρόμο. Θα λύσετε λοιπόν μιας και δια πάντως με νομοθέτημα αυτό το θέμα; Σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε οποιοδήποτε νομοθέτημα που θα δώσει τη δυνατότητα για πιο εύκολους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μέσα από τη βάρβαρη λογική του πτωχευτικού δικαίου που έχετε ψηφίσει.

Και τρία θέματα που προέρχονται από φορείς της αγοράς και ζητούν την εφαρμογή τους:

Πληρωμή φόρων με εκχώρηση ακινήτου. Έχει κάποιος ακίνητα, θέλει να αποπληρώσει φορολογικές υποχρεώσεις; θέλει να δώσει το ακίνητό του. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, μια απόφαση να βγει και να ενεργοποιηθεί. Τώρα πλέον που υπάρχει στεγαστική κρίση, είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για να το κάνετε.

Ειδικός επαγγελματικός ακατάσχετος λογαριασμός. Το ζητούν οι επαγγελματικοί, επιστημονικοί και άλλοι φορείς. Τι φοβάστε; Προχωρήστε το και κάντε το.

Συμψηφισμοί. Μου έστειλε e-mail λογιστής από τη Δυτική Μακεδονία: Φορολογούμενος, έχει απαίτηση από την εφορία από επιστροφές φόρων, φόρο εισοδήματος και αχρεωστήτως καταβληθέντα, 5.000 ευρώ. Τα ποσά δεν του έχουν αποδοθεί, καθώς περιμένει ειδοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μετά την εκκαθάριση των απαιτήσεών του υπέβαλε τροποποιητική δήλωση, από την οποία προκύπτει φόρος 280 ευρώ. Τι θα γινόταν σε κάθε ψηφιακή, εκσυγχρονισμένη, πολιτισμένη χώρα; Θα συμψηφίζονταν τα 5.000 ευρώ που του οφείλει το δημόσιο με τα 280 ευρώ. Δεν γίνεται αυτό και επειδή δεν πληρώνει τα 280 ευρώ, δεσμεύουν τους λογαριασμούς του, δεν του δίνουν φορολογική ενημερότητα και του δημιουργούν κι άλλα προβλήματα.

Ποιους αφορά αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε; Δεν αφορά μόνο όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και στη φορολογική διοίκηση, αλλά πολλούς Έλληνες και πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αυτούς που έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με την εφορία για να ρυθμίσουν χρέη, αφορά το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Είναι ένα πολύ σοβαρό νομοθέτημα, καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει και να το επαναφέρει μετά από νομοθετικές διορθώσεις, τις οποίες και εμείς και μια ευρύτατη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή μετά από διαδικασία διαλόγου, θα στηρίξουμε. Το Οικονομικό Επιμελητήριο, η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΠΟΜΙΔΑ, οι φορείς της αυτοδιοίκησης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, δεν έχουν κάτι να προσθέσουν στα όσα προβληματικά υπάρχουν;