Η σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη με αφορμή τις ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ (!) ΔΗΛΩΣΕΙΣ της Υπουργού Πολιτισμού για τον ΤΥΜΒΟ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ ήταν μια καλή ευκαιρία για ανάδειξη του θέματος, καταγραφή απόψεων και βεβαίως ανταλλαγής χρήσιμων στοιχείων. Στη σύσκεψη αυτή συνοπτικά τόνισα:

  • Την αναγκαιότητα της δημιουργίας του μεγαλύτερου δυνατού μετώπου για την προστασία-ανάδειξη του ΤΥΜΒΟΥ αλλά και της Σαλαμίνας. Στα θέματα της διαγραφής της ιστορικής μνήμης, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της προστασίας της υγείας πολιτών, βεβαίως και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες (και να αποδοθούν) αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και πολιτικά οφέλη. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη κατέθεσε Ερώτηση 43 βουλευτών και Επίκαιρη Επερώτηση (η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή στις 20.11.2020) και θα εξαντλήσει κάθε πολιτική δυνατότητα ουσιαστικής συμπαράστασης στους πολίτες της Σαλαμίνας.
  • Το θετικό της άμεσης αντίδρασης της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου πρέπει να συνδυαστεί με ενέργειες-παρεμβάσεις μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εξεταστούν τα νομικά θέματα που ανέδειξε η Επιτροπή Διάσωσης Aρχαιολογικών Χώρων στις 20.9.20. Εδικά να τεκμηριωθεί από τις νομικές υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου, το θέμα της δημόσια περιουσίας, ώστε οι εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο να παραχωρηθούν άμεσα σε Δήμο ή Περιφέρεια, στα πρότυπα ανάλογων παραχωρήσεων που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. παραλία Λιπασμάτων στο Κερατσίνι, λιμανάκια αλιέων σε Κερατσίνι και Πέραμα, 500 στρέμματα για ανάπλαση Φαληρικού όρμου, παραλιακό μέτωπο στην Πάτρα, περιοχή Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο, Σκοπευτήριο Καισαριανής, παραχώρηση πρώην στρατοπέδων σε Δήμους κ.λπ.)
  • Τη σύγκρουση και διαπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων της περιοχής, τα οποία θέλουν να συνεχιστεί η βάρβαρη καταπάτηση και εκμετάλλευση του ιστορικού χώρου. Σημαντικό είναι ότι η φράση “λεγόμενος τύμβος” για πρώτη φορά, πολλά χρόνια πριν έχει καταγραφεί σε έγγραφο εταιρείας με διεκδικήσεις στο χώρο (όπως είπε εκπρόσωπος φορέα που συμμετείχε στη σύσκεψη) και όχι για πρώτη φορά το 2020 από την κ. Μενδώνη(!).
  • Την ανάγκη αξιοποίησης παλαιότερων εγγράφων και υπογραφών των νυν Υπουργών Γεραπετρίτη – Μενδώνη, οι οποίοι τότε …διαβεβαίωναν για την ιστορικότητα του χώρου και την ανάγκη προστασίας.
  • Η αναπτυξιακή προοπτική της Σαλαμίνας και η ιστορικότητα του χώρου της Ναυμαχίας, του Τύμβου, αλλά και πολλών άλλων δεδομένων, δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ιστορικού-πολιτιστικού πάρκου που θα δημιουργήσει για τη Σαλαμίνα πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας από τις υπάρχουσες και θα μετατρέψει το νησί σε πόλο έλξης πολιτών από όλη τη χώρα αλλά και τουριστών από το εξωτερικό.

Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια θα συμβάλλω με κάθε δυνατότητα για λόγους ιστορικής μνήμης, σεβασμού στους ήρωες προγόνους μας και συμπαράστασης στους πολίτες της Σαλαμίνας.