Άρνηση διαλόγου και απλά επικοινωνιακή επίκλησή του, καταλόγισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις. Άρνηση διαλόγου και αποφυγή απαντήσεων στα ερωτήματα που διατυπώνουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη της κυβέρνησης, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική κοινοβουλευτική ασέβεια, αρνούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων που έθεσαν οι Βουλευτές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και δεν απαντούν στις παρατηρήσεις που θέτει η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επί του νομοσχεδίου.

Δεν απαντούν στην ερώτηση που έθεσαν 47 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να δοθεί λύση στην καθυστέρηση και την ταλαιπωρία που υφίστανται 70.000 συνταξιούχοι με αφορμή τα «αδήλωτα» αναδρομικά τους. Χωρίς να απαντούν αν υπάρχει θέμα παραγραφής, προωθούν προς ψήφιση άρθρο, με το οποίο προσπαθούν να εμπλέξουν τους συνταξιούχους σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα αποβούν εις βάρος τους.  Όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα που η ίδια η φορολογική διοίκηση προκάλεσε, αλλά προσπαθούν να παγιδεύσουν τους φορολογούμενους.

Ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα εμφανιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και κατέδειξε την αδυναμία της κυβέρνησης να απαντήσει στο καίριο ερώτημα που θα μας απασχολήσει, της αδυναμίας πολιτών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις προηγούμενες οφειλές και στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Ο καταμερισμός των οφειλών σε λιγότερες ή περισσότερες δόσεις δεν λύνει το πρόβλημα.  

Τέλος αποκαλύπτοντας την άρνηση της κυβέρνησης να αφουγκραστεί τα αιτήματα κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, κατέθεσε στη Βουλή υπόμνημα πέντε Περιφερειακών Τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με τα προβλήματα του κλάδου λογιστών-φοροτεχνικών, μέσω του οποίου απευθύνουν έκκληση προς τα κωφεύοντα αρμόδια υπουργεία για συνάντηση. Κλείνοντας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να έρθει την επόμενη Τρίτη στη Βουλή, στη συζήτηση επί των άρθρων, χωρίς να έχει συναντήσει τα τμήματα του Οικονομικού Επιμελητηρίου και χωρίς να έχει δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα». Δεν οφείλει συναντήσεις και απαντήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το οφείλει στην ίδια την κοινωνία.

https://youtu.be/4sDqbWI4jAs

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ακούω με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις των Υπουργών, ακούω με μεγάλη προσοχή τις ομιλίες των Βουλευτών της Συμπολίτευσης, μου έχουν πει και οι γιατροί να αποφεύγω τις έντονες συγκινήσεις και τα άγχη για προφανείς λόγους. Δεν είναι εύκολο να το αποφύγω όμως. Επειδή είμαι θεσμικός, θέλω να λειτουργεί το Κοινοβούλιο και δεν μπορώ μία δόση υποκρισίας εδώ μέσα και δεν μπορώ και τις αντιφάσεις που ακούω.

Από την πρώτη μέρα προσπαθήσαμε να αποδείξουμε -και το αποδείξαμε νομίζω με πολιτική επάρκεια με τις ομιλίες των εισηγητών μας- ότι στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί είναι ένα δικό μας κοινοβουλευτικό παιδί, είναι μια δική μας επεξεργασία, είναι μια δική μας πολιτική ιδέα και γι’ αυτό κάνουμε καλά και το στηρίζουμε.

Ακούμε από την πλευρά της Κυβέρνησης, όμως, άλλα αντ’ άλλων κυριολεκτικά και νομίζω ότι έπρεπε να αλλάξει ο τίτλος. Ο τίτλος έπρεπε να είναι: «Απλά μαθήματα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ» -διότι πολύ καλά κάνουμε και λέμε αυτά που λέμε και «απλά μαθήματα κυβερνητικού δογματισμού από την Κυβέρνηση», με χαρακτηριστικότερη ομιλία του συναδέλφου του κ. Μανούσου. Δεν θέλω να πω άλλα πράγματα, για να μην έχουμε προσωπικές αναφορές κ.λπ.

Πραγματικά, με έκπληξη άκουσα από τον κ. Σταϊκούρα -το άκουσα και από άλλους Υπουργούς της Κυβέρνησης- ότι θέλουμε να «συζητήσουμε», θέλουμε να «ακούσουμε», θέλουμε να «κάνουμε διάλογο». Πού τον είδατε το διάλογο, πραγματικά; Δεν είναι προσωπική η αντιπαράθεση. Πολιτική είναι η αντιπαράθεση.

Θέσαμε ερωτήματα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Γιατί δεν απαντάτε στα ερωτήματα; Είναι άλλο πράγμα να πείτε «δεν μπορώ να απαντήσω». Καταλαβαίνω για προφανείς λόγους ότι το ερώτημα για την Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορείτε να το απαντήσετε. Όμως, θέσαμε άλλα απλά ερωτήματα. Γιατί δεν απαντάτε;

Για προφανείς λόγους δεν θέλετε να απαντήσετε και αυτό είναι ένα μάθημα για μας, για τα ζητήματα συναίνεσης και πώς πρέπει να σας αντιμετωπίζουμε. Στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θα απαντήσετε; Περίμενα τον ειδικότερο εμού, τον κ. Λοβέρδο να πάρει αυτά τα θέματα στην ομιλία του και να τα αναφέρει.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση επί του νομοσχεδίου         -εγώ οικονομολόγος είμαι, δεν είμαι νομικός- θέτει συγκεκριμένα ζητήματα. Απαντήστε, σας παρακαλώ, στο Κοινοβούλιο με θεσμικό σεβασμό στον ρόλο του Κοινοβουλίου. Αυτά τα οποία αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θα τα συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο, θα τα αποδεχθείτε ή τα θεωρείτε ότι είναι λάθος και διαφωνείτε και θα τα απορρίψετε; Αυτά, δηλαδή, που λέει επί του άρθρου 14, όπου πολύ καλά κάνει και σας βάζει παρατηρήσεις, στο άρθρο 25 η λέξη «εισπράττεται» θα ήταν σκόπιμο να αντικατασταθεί από τη λέξη «καταβάλλεται».

Στο περίφημο άρθρο 30 -που υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα και θα επανέλθω- λέει ότι «παρατηρείται ότι για λόγους ασφάλειας δικαίου, σκόπιμο θα ήταν να προσδιοριστεί αντίστοιχα κ.λπ.». Τι θα κάνετε στο θέμα του επιγενόμενου λόγου, καθώς και για τα τεράστια ζητήματα παραγραφής του άρθρου 30;

Περιμένω μέχρι την Τρίτη να έρθει να πάρει τον λόγο και ο κ. Γεραπετρίτης, με τη νομική του εμβέλεια και το νομικό του βάρους, να μας πει: Υπάρχει θέμα παραγραφής ή δεν υπάρχει; Στήνεται μια παγίδα στους συνταξιούχους ή δεν στήνεται παγίδα;

Επί των ζητημάτων, όμως, του νομοσχεδίου, τρία είναι τα μεγάλα προβλήματα που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα: Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το μεγάλο πρόβλημα του εισοδήματος. Τρία είναι τα μεγάλα προβλήματα που έρχονται. Το σημαντικότερο όλων είναι το ιδιωτικό χρέος. Γιατί είναι το ιδιωτικό χρέος; Διότι ακόμα και αν αντιμετωπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο το θέμα της ανεργίας ή το θέμα του εισοδήματος, το θέμα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους θα έρθει να τα σαρώσει όλα.

Εάν δεν λύσουμε, λοιπόν, ως κοινωνία, ως Βουλή, ως κράτος, το θέμα του ιδιωτικού χρέους, θα έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο, πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία, για μας, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους μισθούς, τις συντάξεις και πάει λέγοντας.

Σας έθεσα ερώτημα στην Επιτροπή και το θέτω ξανά μη τυχόν συγκινηθείτε και απαντήσετε. Δηλαδή, με το δελτίο Τύπου που βγάλατε, ως Υπουργείο Οικονομικών, λέτε ότι όλες οι φορολογικές οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο θα πληρωθούν από τον Οκτώβριο και μετά. Ρωτήσαμε και απάντηση ακόμα δεν παίρνουμε. Ντρέπεστε να δώσετε την απάντηση;

Το ξαναλέω, κύριε Υφυπουργέ, ότι δεν είναι προσωπική η αναφορά. Είναι αναφορά στην Κυβέρνηση. Πολιτικές είναι οι διαφορές μας, δεν είναι προσωπικές. Από τον Οκτώβριο και μετά θα φυτρώσουν «λεφτόδενδρα» σαν αυτά που φυτρώνουν για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, για να τις ενισχύσετε ή να ρυθμίσετε οφειλές τους; Πείτε μας πού θα βρεθούν τα χρήματα από τον Οκτώβριο και μετά για να πληρώσουν οι πολίτες το σύνολο αυτών των οφειλών; Το «δώδεκα» ή «είκοσι τέσσερις» δόσεις που λέτε δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Και επειδή υπάρχει πρόβλημα χρόνου και επειδή πρέπει και εσείς και οι άλλοι να μιλήσουν, πολύ συνοπτικά θα θέσω και άλλα δύο ζητήματα. Λέτε με το άρθρο 30 και με ένα δελτίο Τύπου που έβγαλε το Υπουργείο Οικονομικών ότι δίνετε λύση στο πρόβλημα της φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Κύριε Προεδρεύοντα του Σώματος, υπάρχει ένα θέμα σεβασμού μας, ως Βουλευτές. Θέσαμε σαράντα επτά Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου μια ερώτηση για αυτό το θέμα. Επαναλαμβάνω, σαράντα επτά Βουλευτές. Και έρχεται μετά το νομοσχέδιο και έχει σχετικό άρθρο. Ερώτημα: Θα απαντήσετε στην ερώτηση αυτή μέχρι την ψηφοφορία του νομοσχεδίου ή θα τοποθετηθείτε επί των ερωτημάτων που θέτουμε σαράντα επτά Βουλευτές; Είναι θέμα σεβασμού του ίδιου του ρόλου του Κοινοβουλίου.

Επίσης, επειδή ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ διαπίστωσε ότι η Κυβέρνηση σέβεται τον διάλογο και ότι δίνει απαντήσεις, ρωτώ: Θα δώσετε απαντήσεις στο θέμα της παραγραφής; Εμείς θέτουμε σαφέστατα στην ερώτησή μας το ζήτημα της παραγραφής, όπως το έθεσε -και το είπα εδώ, στη Βουλή- στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αποστόλης Κωστόπουλος, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ζητάμε, λοιπόν, από τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί: Από το Υπουργείο υπάρχει θέμα παραγραφής ή όχι; Διότι, αν υπάρχει θέμα παραγραφής, στήνεται μια παγίδα σε εβδομήντα χιλιάδες συνταξιούχους, που τους λέτε «πήγαινε να κάνεις αίτηση, για να κάνουμε νέα εκκαθάριση και να υπαχθείς στις διαδικασίες του νόμου». Δηλαδή, αν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου να εισπράξει φόρο;

Δεν είμαστε υπέρ των παραγραφών. Κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν και λένε «αθώος ο τάδε επειδή παραγράφηκε η υπόθεσή του». Εμείς δεν έχουμε αυτή τη λογική, αλλά απαντήστε: Υπάρχει θέμα παραγραφής ή όχι;

Και επειδή έρχεστε εδώ και πανηγυρίζετε ότι ήρθαν οι φορείς και οι φορείς τοποθετήθηκαν και είπαν διάφορα πράγματα, ήρθε εδώ, στην Επιτροπή που κάναμε ο κ. Χατζόπουλος, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, και με σαφέστατο τρόπο και με ήρεμο και τεκμηριωμένο λόγο σάς έθεσε το ζήτημα. Και οι άλλοι φορείς των συνταξιούχων το θέτουν.

Πάρτε θέση, σας παρακαλώ πολύ: Υπάρχει ή όχι τέτοιο θέμα; Και αν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα -και απαντήστε μας- τι θα κάνετε για όλους αυτούς; Θα βάλετε εβδομήντα χιλιάδες συνταξιούχους να ξαναπάνε στις εφορίες, να ξανακάνουν αιτήσεις, να έχουμε ξανά γραφειοκρατία; Αντί να ασχολούνται οι εφοριακοί με μεγάλες και πολύ μεγάλες υποθέσεις ελέγχου, να ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις, που είναι χαμηλού φορολογικού, αν όχι μηδενικού, ενδιαφέροντος;

Σας κάνουμε, λοιπόν, έκκληση αυτά τα οποία λέτε περί διαλόγου και περί αποδοχής να τα εννοήσετε. Σας κάνουμε έκκληση να απαντήσετε στα πολιτικά ζητήματα.

Καταθέτω στα Πρακτικά για να καταλάβουμε όλοι το τι σημαίνει η επαφή σας με κοινωνικούς φορείς, υπόμνημα πέντε Περιφερειακών Τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, Δυτικής Κρήτης, Δωδεκανήσου, Θεσσαλίας, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, που εκφράζουν και το σύνολο των λογιστών-φοροτεχνικών και εκφράζουν και το σύνολο των αιτημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Με σαφήνεια οι άνθρωποι σας εξηγούν τα προβλήματά τους. Κοιτάξτε τι τρομερό ζητούν στο τέλος. Ζητούν στο τέλος το εξής: «Για τον σκοπό αυτό αιτούμαστε την πραγματοποίηση συνάντησης το συντομότερο δυνατό, ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα προβλήματα του κλάδου και να θέσουμε από κοινού ένα ρεαλιστικό πλαίσιο επίλυσής τους».

Μην τολμήσετε να έρθετε την Τρίτη στην Ολομέλεια ξανά, χωρίς να έχετε κάνει συνάντηση και χωρίς να απαντήσετε στα πολιτικά θέματα που θέσαμε ως ερωτήματα και απασχολούν όλη την κοινωνία.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ