Με Αναφορές του προς τoν Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) και την ανακοίνωση του Συλλόγου Eφοριακών Αττικής και Κυκλάδων μέσω των οποίων καταγγέλλουν για μια ακόμη φορά  βίαιο επεισόδιο εις βάρος εφοριακού  και συγκεκριμένα τον ξυλοδαρμό υπαλλήλου στην ΙΒ εφορία Αθηνών και προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό του φαινομένου.

Με τις ανακοινώσεις τους εστιάζουν στο διαχρονικό πρόβλημα της απρόκλητης και αναίτιας βίας εναντίων υπαλλήλων που εργάζονται στις εφορίες, οι οποίοι στα πλαίσια των καθηκόντων τους και της εφαρμογής του νόμου έρχονται αντιμέτωποι με βίαιες συμπεριφορές μερίδας συμπολιτών μας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή ακόμα και τον θάνατο, όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των διαφόρων τμημάτων των υπηρεσιών ώστε να μην χρειάζεται να εισέρχονται οι πολίτες σε αυτές, την αυτεπάγγελτη δίωξη του δράστη και την παραδειγματική του τιμωρία, καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή του στις προτάσεις.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ (ΠΟΕ-ΔΟΥ)

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τoν

κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:  Η Ομοσπονδία Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) ζητά ουσιαστικά  μέτρα προστασίας για τους υπαλλήλους των εφοριών μετά και το τελευταίο βίαιο επεισόδιο

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την ανακοίνωση  της ΠΟΕ-ΔΟΥ (Αρ. Πρωτ. 2027/04-02-2022) δια της οποίας καταδικάζει την επίθεση με ξυλοδαρμό που δέχθηκε υπάλληλος τα ΔΟΥ ΙΒ’ Αθηνών και αναδεικνύει το πρόβλημα της ελλιπούς προστασίας των υπαλλήλων στις εφορίες, οι οποίοι εφαρμόζοντας τους νόμους της εκάστοτε κυβέρνησης έρχονται αντιμέτωποι με απρόκλητες και αναίτιες επιθέσεις από κάποιους πολίτες.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ ζητά από το υπουργείο  την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών  ώστε να μην είναι απαραίτητη η προσέλευση των πολιτών στις εφορίες για την εξυπηρέτησή τους, την αυτεπάγγελτη δίωξη του δράστη και την παραδειγματική του τιμωρία, καθώς και τη λήψη μια σειράς μέτρων για την προστασία των εργαζομένων.  

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας. 

Αθήνα, 07-02-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΔΟΥ

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ( Σύλλογος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων)

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τoν

κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων καταδικάζει τις πράξεις βίας εναντίων εφοριακών υπαλλήλων και καλεί τους υπευθύνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την ανακοίνωση  του Συλλόγου Eφοριακών Αττικής και Κυκλάδων  (07-02-2022) δια της οποίας καταδικάζει την προκλητική επίθεση  που δέχθηκε υπάλληλος της ΔΟΥ ΙΒ’ Αθηνών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του από φορολογούμενο.

Ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων αναφέρει ότι παρόλο που, μετά τη δολοφονική επίθεση με τσεκούρι κατά εφοριακού υπαλλήλου στην Κοζάνη πριν ενάμιση χρόνο τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες security και ανιχνευτές μετάλλων, δεν απετράπη άλλο ένα σοβαρό επεισόδιο με θύμα αυτή τη φορά εφοριακό λίγο πριν την σύνταξη, ο οποίος εκτελώντας τα καθήκοντά του αρνήθηκε να εκδώσει φορολογική ενημερότητα σε φορολογούμενο που δεν την δικαιούταν λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς το ελληνικό δημόσιο.

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του καταδικάζει τα περιστατικά βίας, καλεί τους υπευθύνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Διοίκηση της ΑΑΔΕ δεν εξέδωσε τουλάχιστον μια ανακοίνωση που να καταδικάζει το θλιβερό γεγονός της επίθεσης και απαιτεί για τα μέλη του το αυτονόητο. «Να επιστρέφουμε στις οικίες μας μετά την εργασία μας αρτιμελείς. Απαιτούμε την Ψυχική και σωματική μας υγεία». 

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας. 

Αθήνα, 07-02-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Aλεξιάδης Τρύφων

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΝΟΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Αθήνα, 7.2.2022

Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωση

Την Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη θλιβερού επεισοδίου κατά Εφοριακού Υπαλλήλου. Συνάδελφός μας που υπηρετεί στο τμήμα Εσόδων της Δ.Ο.Υ. ΙΒ’ Αθηνών δέχτηκε  επίθεση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του από φορολογούμενο που απαιτούσε με ύβρεις και προπηλακισμούς την έκδοση για λογαριασμό του φορολογικής ενημερότητας, ενώ δεν τη δικαιούταν λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω φορολογούμενος δημιουργεί προβλήματα στη ΙΒ΄ Αθηνών. 

Η συμπεριφορά του Συναδέλφου που δέχτηκε την επίθεση ήταν υποδειγματική κατά τις μαρτυρίες όλων των παρόντων, παρά τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές. Το αποτέλεσμα όμως ήταν, ο Υπάλληλος να υποστεί κάταγμα στο γόνατο από τα χτυπήματα του δράστη και να νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ απαιτήθηκε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του τραύματος. 

Παρόλα που, μετά τη δολοφονική επίθεση με τσεκούρι κατά του Συναδέλφου μας στην Κοζάνη, τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες μας security και ανιχνευτές μετάλλων, δεν ήταν αρκετά από μόνα τους να αποτρέψουν άλλο ένα σοβαρό επεισόδιο με θύμα αυτή τη φορά έναν εφοριακό λίγο πριν την σύνταξη. Έναν συνάδελφο που πάντα βγαίνει μπροστά και με την ευγένεια του και την καλή του διάθεση προσπαθεί και λύνει προβλήματα εν τη γένεση τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εφοριακών Νομών Αττικής και Κυκλάδων καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις βίας που εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους στις Υπηρεσίες μας με ανησυχητικό ρυθμό. Καλεί τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι, η Διοίκηση της ΑΑΔΕ δεν εξέδωσε τουλάχιστον μια ανακοίνωση που να καταδικάζει το θλιβερό γεγονός της επίθεσης.

 Ως κλάδος, έχουμε αποδείξει σε όλες τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν την ευαισθησία μας απέναντι στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι. Άλλωστε, δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιβάλλουν τους φόρους και νομοθετούν τη θεσμοθέτησή τους. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες με το σύνολο της κοινωνίας, καθώς αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλες παραβατικές συμπεριφορές εναντίον μας. Δεν πάει άλλο.

Αυτό που απαιτούμε είναι το αυτονόητο. Να επιστρέφουμε στις οικίες μας μετά την εργασία μας αρτιμελείς. Απαιτούμε την Ψυχική και σωματική μας υγεία. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γεν. Γραμματέας

     Γεωργιόπουλος Διονύσιος                                             Ρόδης Γεώργιος