Το τεράστιο πρόβλημα ελλιπούς διδασκαλίας που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων χορού και κινηματογράφου φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης, καταθέτοντας ως Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την  επιστολή  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Χωρίς να έχει συσταθεί  κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Χορού και Κινηματογράφου από το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να έχουν καν προκηρυχθεί θέσεις για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, η πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών χορού και κινηματογράφου γίνεται καθυστερημένα τον Γενάρη κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να περνούν το μισό σχολικό έτος χωρίς τους συγκεκριμένους καθηγητές. Παρά τη θετική εισήγηση της Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου από τον Σεπτέμβριο του 2019, λόγω της απραξίας, της απίστευτης κωλυσιεργίας και της μετάθεσης αρμοδιοτήτων το θέμα έχει βαλτώσει, ενώ η δημιουργία κλάδου ΠΕ Χορού δεν υπάρχει καν στον ορίζοντα.

Στην επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ζητά η προκήρυξη θέσεων των ωρομισθίων Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου να γίνει, ως εξαιρετικά επείγουσα, τον Μάιο 2022, ώστε να καταστεί εφικτό να αναλάβουν καθήκοντα οι καθηγητές  αυτών των ειδικοτήτων τον Σεπτέμβριο 2022.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις από την αρμόδια Υπουργό καθώς και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή της για την επίλυση του προβλήματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς την

κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Κωλυσιεργίες στην πρόσληψη καθηγητών χορού κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή  του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας (Αρ. Πρωτ. 11/04.04.2022) στην οποία περιγράφεται το τεράστιο πρόβλημα ελλιπούς διδασκαλίας που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων χορού και κινηματογράφου.

Χωρίς να έχει συσταθεί  κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Χορού και Κινηματογράφου από το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να έχουν καν προκηρυχθεί θέσεις για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, η πρόσληψη  των ωρομίσθιων καθηγητών χορού και κινηματογράφου γίνεται καθυστερημένα τον Γενάρη κάθε χρόνο.

Παρά τη θετική εισήγηση της Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου από τον Σεπτέμβριο του 2019, λόγω της απραξίας, της απίστευτης κωλυσιεργίας και της μετάθεσης αρμοδιοτήτων το θέμα έχει βαλτώσει, ενώ η δημιουργία κλάδου ΠΕ Χορού δεν υπάρχει καν στον ορίζοντα.

Στην επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ζητά η προκήρυξη θέσεων των ωρομισθίων χορού και κινηματογράφου να γίνει -ως εξαιρετικά επείγουσα – τον Μάιο 2022, ώστε να καταστεί εφικτό να αναλάβουν καθήκοντα οι καθηγητές  αυτών των ειδικοτήτων τον Σεπτέμβριο 2022.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας. 

Αθήνα, 04-04-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

 

H ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 

Τηλ. 6942469547 & 6936596736 & 6973870392

Αρ.πρωτ. 11 Ημερομηνία 4/04/2022

Προς  

1 κ. Ζέττα Μακρή Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

2. κ.Γ. Μπαραλή Πρόεδρο της Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ  –  Αντιπρόεδρο ΙΕΠ

Κοιν/ση:

  1. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ν.Κεραμέως
  2. Κοινοβουλευτικές Ομάδες
  3. Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων
  4. Α.Σ.Γ.Μ.Ε.
  5. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ
  6. ΕΛΜΕ Πειραιά
  7. ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΎ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ  

Όπως γνωρίζετε τα Καλλιτεχνικά είναι ΤΑ ΜΟΝΑ σχολεία της Ελλάδας που η πλειονότητα των μαθητών (τα 2/3 των μαθητών για την ακρίβεια) δεν κάνει μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε μέρα, το μισό σχολικό έτος, λόγω της καθιερωμένης καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων χορού και κινηματογράφου. 

Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει συσταθεί κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Χορού και (ΠΕ) Κινηματογράφου από το Υπουργείο Παιδείας, ούτε προκρίνεται η κατ’εξαίρεση/επείγουσα προκήρυξη θέσεων των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα η πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών χορού και κινηματογράφου να ακολουθεί την συνήθη διαδικασία προσλήψεων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την οποία προηγούνται χρονικά οι προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών. Γι αυτό οι ωρομίσθιοι των καλλιτεχνικών προσλαμβάνονται τον Γενάρη κάθε χρόνο.

Με το υπ’αρ. πρωτ. 35008/Φ1/29-3-2022  έγγραφο με θέμα: «Απάντηση στην Αναφορά με αριθμ. πρωτ. 1415/9-2-2022» προς τη Βουλή των Ελλήνων, απαντώντας σε σχετική αναφορά της βουλευτού κ.Μπακαδήμα, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή ανέφερε οτι δεν υπάρχει εισήγηση για δημιουργία εκπαιδευτικού κλάδου Χορού, αλλά με το υπ’ αριθμ. 24/24-9-2019 Απόσπασμα Πρακτικού η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. έχει εισηγηθεί θετικά για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου. Ακολούθησαν 2 ΧΡΟΝΙΑ απραξίας ενώ συνεχίζοντας η Υφυπουργός αναφέρει: ” Προκειμένου να υλοποιηθεί η εισήγηση του Ι.Ε.Π. για τον κλάδο ΠΕ Κινηματογράφου, ώστε να υπαχθεί ο εν λόγω κλάδος στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού υπό το πρίσμα του ν.4589/2019 (Α΄13) και να περιληφθεί σε επόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, το Υ.ΠΑΙ.Θ. με το υπ’ αριθμ. 136974/Ε1/27-10-2021 έγγραφο ζήτησε από την Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ να προσδιορίσει τις οργανικές θέσεις που μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο για τον εν λόγω κλάδο και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.”

Η εξέλιξη ήταν η ακόλουθη: η Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ στην οποία προέδρευε ο κ. Μπαραλής ΔΕΝ συνεδρίασε επί τεσσεράμισι μήνες (!) για να εκδώσει σχετική απόφαση,  η θητεία της έληξε στις 16-3-2022 και αναμένεται η έκδοση νέου ΦΕΚ με τα νέα μέλη της εν λόγω επιτροπής. Επιπροσθέτως πληροφορηθήκαμε πως η γνώμη της επιτροπής ήταν οτι δεν είναι αρμοδιότητά της να προσδιορίσει τις οργανικές θέσεις κι αυτό πρέπει να το αποφασίσει η Δευτεροβάθμια!

Ερωτάται ο ο κ. Μπαραλής: Για ποιό λόγο επί τεσσεράμισι μήνες (!) ούτε καν αυτή η γνωμοδότηση κατέστη εφικτό να αποσταλεί ως απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας;

Ερωτάται η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζ. Μακρή:  Για ποιό λόγο το Υπουργείο Παιδείας χρειάζεται 2 ΧΡΟΝΙΑ για να ξεκινήσει τη διαδικασία υλοποίησης της δημιουργίας κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου, δεν θέτει χρονικά όρια για τις απαντήσεις που ζητά από την επιτροπή του ΙΕΠ και ζητά από αναρμόδιους να  αποφασίσουν, αν όχι για να κωλυσιεργήσει την όλη διαδικασία;

Επειδή με τέτοιες καθυστερήσεις θα χρειαστούν άλλα 2 χρόνια για να δημιουργηθεί κλάδοςΠΕ Κινηματογράφου και καθώς η δημιουργία κλάδου ΠΕ Χορού δεν υπάρχει καν στον ορίζοντα, ζητάμε η προκήρυξη θέσεων των ωρομισθίων χορού και κινηματογράφου να γίνει -ως εξαιρετικά επείγουσα – τον Μάιο 2022, διότι μόνο έτσι θα καταστεί εφικτό να αναλάβουν καθήκοντα οι καθηγητές  αυτών των ειδικοτήτων τον Σεπτέμβριο 2022.

Θεωρούμε απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας να καταπατά το δικαίωμα των παιδιών μας στη μάθηση και να υποθηκεύει το μέλλον τους.