Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας μου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών:

  • Να δοθούν απαντήσεις από τους Υπουργούς για τις σκανδαλώδεις πρακτικές επιχειρηματία και τις ομαδικές απολύσεις που επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας. Να πάρουν θέση η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα για την συγκεκριμένη υπόθεση και για τη στήριξη της κινητοποίησης των εργαζομένων στις 14/5 στο Υπουργείο Εργασίας
  • Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται την επομένη της κατάθεσης ενός νομοσχεδίου που μας επιστρέφει στον εργασιακό Μεσαίωνα, την επομένη της κατάθεσης νομοσχεδίου που άρχισε να παίρνει απαντήσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, σαν την κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Και να είστε σίγουροι ότι αυτές οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και θα διευρυνθούν.
  • Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται την επομένη της δημοσιοποίησης της καθαρογραφής της απόφασης που αναφέρει ότι «σταθερά, συστηματικά, διαχρονικά» τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας έπαιρναν χρήματα από συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό κάπως αλλιώς το λέμε στον Πειραιά στο Λιμάνι, το λένε «μίζες». Να απαντήσουν το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ, είναι αληθές αυτό που γράφει η απόφαση του δικαστηρίου ή δεν είναι αληθές; Διότι αν σας κατηγορούν αδίκως, πρέπει να στραφείτε εναντίον αυτών που κατηγορούν τα κόμματά σας αδίκως. Διότι αν παίρνατε χρήματα από μία εταιρεία, για ποιο λόγο παίρνατε χρήματα; Για φιλοσοφικούς και ιδεολογικούς λόγους ή για συγκεκριμένη εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων; Επειδή, ως άγγελοι της κάθαρσης, προσπαθείτε σε μία άλλη αίθουσα, σε μία Εξεταστική Επιτροπή, να βρείτε μάρτυρες – που φοβούνται να έρθουν να καταθέσουν – για να στήσετε σκευωρία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σχετικά με τη στοχοποίηση που δέχτηκα από συγκεκριμένο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που μάλλον αυτή είναι η δουλειά του, άξιος ο μισθός τους! Καταθέτω για τα Πρακτικά όλα τα σχετικά, απομαγνητοφωνημένο το ηχητικό απόσπασμα και το δελτίο Τύπου της ΝΔ, το οποίο  δεν περιείχε το ηχητικό, αλλά αρκούσε να πάρει το θέμα που δημιούργησε με καθυστέρηση αρκετών ημερών συγκεκριμένος σταθμός και να βγάλει δελτίο Τύπου. Ευχαριστώ δημόσια τη ΝΔ για τη δυνατότητα ανάδειξης της πολιτικής μας θέσης, ξεκίνησαν από τον Γραμματέα μας, τον κ. Τζανακόπουλο, προχώρησαν στην κ. Αχτσιόγλου, τίμησαν και εμένα προσπαθώντας να διαστρεβλώσουν και να στοχοποιήσουν. Καλό μας κάνει αυτό, συνεχίστε το, μας δίνει τη δυνατότητα να αναπαράγουμε και να αναδεικνύουμε τις δικές μας θέσεις. Στο δελτίο Τύπου που έβγαλα αμέσως μόλις έγινε αυτή η άθλια επίθεση και η σκευωρία, ζήτησα ένα στέλεχος της ΝΔ, σε οποιοδήποτε ΜΜΕ από τα πολλά που διαθέτετε και έχετε υπεροπλία, αν αντέχει να έρθει και να κάνουμε δημόσιο διάλογο για όσα είπα. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ένα. Επαναλαμβάνω την πρόκληση, υπάρχει ένα στέλεχος της ΝΔ που ακόμα και στον συγκεκριμένο σταθμό θα αντέξει τον δημόσιο διάλογο για τις συγκεκριμένες δηλώσεις; Διότι εκτός των άλλων, το συγκεκριμένο δελτίο ΝΔ ενώ ανέφερε άλλα από τα λεγόμενά μου, λογόκρινε τη θετική αναφορά ενός Συριζαίου στον ιδρυτή της ΝΔ, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μπράβο σας! Φοβάστε να συζητηθεί και να αναδειχτεί τι αναφέρεται στο Σύνταγμα του 1974.
  • Σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, μέσω των οποίων ωφελούνται μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες, ανάμεσά τους και η εταιρεία που χρηματοδοτούσε τα κόμματα εξουσίας, τα χαμηλά εισοδήματα, η μεσαία τάξη, για τα οποία τόσα κροκοδείλια δάκρυα χύνουν κάθε μέρα τα στελέχη της ΝΔ, οι μικρομεσαίοι πώς θα ευνοηθούν; Από τα 2,3 δισεκατομμύρια, που θα κοστίσουν αυτές οι τροπολογίες, το 56% αφορά νομικά πρόσωπα και οντότητες, δηλαδή μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, το 10% αφορά φυσικά πρόσωπα και το 34% αφορά μισθούς του ιδιωτικού τομέα που είναι πάνω από 12.000 τον μήνα. Για αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αστυνομικούς, τους ενστόλους, τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, τους καθηγητές, τους δασκάλους και όλους αυτούς στον ιδιωτικό τομέα που δεν θα δουν από αυτή την τροπολογία κάτι συγκεκριμένο, θα υπάρξει κάποια απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών;
  • Κλείνω με μία τελευταία ερώτηση στον κύριο Υπουργό Οικονομικών. Επειδή τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι παρά τους πανηγυρισμούς πως τα χρέη προς την ΑΑΔΕ, προς την εφορία αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2021 κατά 27% σε σχέση με τα χρέη του Μαρτίου του 2020, πως θα διαχειριστείτε αυτό το ζήτημα, που αν το συνδυάσετε με το έλλειμμα του 2020 και του 2021 μας οδηγεί σε εφιαλτική κατάσταση;
https://youtu.be/V9nqQUuCuKU

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστώ και τους παριστάμενους στην Αίθουσα, αν και δεν είναι πάρα πολλοί, για την ανοχή τους στα όσα θα πω και για την υπομονή τους να ακούσουν την ομιλία μου.

Σήμερα συζητούμε μια Οδηγία που μόνο ο τίτλος της εκτείνεται σε δέκα γραμμές. Δεν θέλω να χαθεί καθόλου χρόνος με το να τον επαναλάβω. Συζητούμε μία τέτοια Οδηγία και νομίζω υπάρχει μια ευρύτατη πλειοψηφία και έχει εκφραστεί και από την δική μας Εισηγήτρια η πολιτική μας θέση. Δεν θα χάσω χρόνο να ξαναπώ τα ίδια πράγματα.

Βεβαίως, η Εισηγήτριά μας είπε και απαγορευμένες λέξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είπε το όνομα ενός επιχειρηματία. Ένας πρώην Υπουργός, που περίμενα να με ακούσει, δεν είναι πλέον στην Αίθουσα. Έχει φύγει και απορώ γιατί. Οι υπόλοιποι Υπουργοί που είναι εδώ, ελπίζω να απαντήσουν για το συγκεκριμένο επιχειρηματία και για τη συγκεκριμένη  κινητοποίηση που γίνεται – για όσους δεν το μάθατε – στις 11 αύριο στην Ομόνοια, για τους εργαζόμενους που τόσο αγωνιά και πάσχει η Νέα Δημοκρατία και φέρνει και σχετικές διατάξεις. Περιμένουμε, λοιπόν, και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΚΙΝΑΛ και από τα άλλα κόμματα τη θέση τους για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και για την αυριανή κινητοποίηση.

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, μια συγκεκριμένη Οδηγία σε μία δύσκολη μέρα, την επόμενη μέρα της κατάθεσης ενός νομοσχεδίου που μας επιστρέφει στον εργασιακό Μεσαίωνα, την επόμενη μέρα ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ήδη έχει αρχίσει να παίρνει απαντήσεις μέσα και έξω από τη Βουλή.

Μία ακόμα απάντηση έξω από τη Βουλή θα πάρει η Κυβέρνηση σήμερα το απόγευμα στις 7, στην κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Και να είστε σίγουροι ότι αυτές οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, θα διευρυνθούν και θα είναι πολύ δύσκολη η δουλειά σας το επόμενο χρονικό διάστημα και μέσα και έξω από τη Βουλή.

Επίσης, συζητούμε την επόμενη μέρα μιας σημαντικής δημοσιοποίησης από το Dikastiko.gr, της απόφασης για μια άλλη εταιρεία, όπως διαβάζουμε από την ανάρτηση. Θα ήθελα και από το ΚΙΝΑΛ και από τη Νέα Δημοκρατία την τοποθέτησή τους.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στην ανάρτηση ότι σταθερά, συστηματικά, διαχρονικά τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας έπαιρναν χρήματα από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό κάπως αλλιώς το λέμε στον Πειραιά στο Λιμάνι, το λένε «μίζες». Θέλω κάποια στιγμή να απαντήσετε. Δεν μπορεί να θεωρείτε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε. Είναι αληθές αυτό που γράφει η απόφαση του δικαστηρίου ή δεν είναι αληθές; Διότι μπορεί να σας κατηγορούν αδίκως και πρέπει να στραφείτε εναντίον αυτών που κατηγορούν τα κόμματά σας αδίκως. Διότι κάποιος λέει ότι παίρνατε χρήματα από μία εταιρεία. Για ποιο λόγο παίρνατε χρήματα; Για φιλοσοφικούς και ιδεολογικούς λόγους ή για συγκεκριμένη εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων; Επειδή εσείς είσαστε άγγελοι της κάθαρσης και προσπαθείτε σε μία άλλη αίθουσα, σε μία Εξεταστική Επιτροπή να βρείτε μάρτυρες, που φοβούνται να έρθουν και να καταθέσουν, για να στήσετε σκευωρία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινοβουλευτική κανονικότητα επιβάλλει να μιλήσω για το νομοσχέδιο. Και νομίζω ότι στη δευτερομιλία του ο κύριος Υπουργός – όπως και στο παρελθόν – θα παρατηρήσει, «Μα, τι είπατε για το νομοσχέδιο;». Μίλησα για το νομοσχέδιο. Άλλωστε τα έχει πει τόσο καλά η εκπρόσωπός μας, που δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Με το χρόνο, όμως, που έχω και με τη δυνατότητα αυτή θέλω να πω και για κάτι άλλο. Θέλω να πω κυρίως για τη στοχοποίηση που δέχθηκε ένας Βουλευτής, ο παριστάμενος, ο Τρύφων ο Αλεξιάδης, από συγκεκριμένο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που μάλλον αυτή είναι η δουλειά του. Άξιος ο μισθός τους! Καταθέτω για τα Πρακτικά όλα τα σχετικά, διότι η κοινοβουλευτική κανονικότητα επιβάλλει σε έναν Βουλευτή, όταν στοχοποιείται, να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, πρώτα απ’ όλα, για όλα τα δεδομένα.

Καταθέτω, λοιπόν, απομαγνητοφωνημένο το ηχητικό απόσπασμα και το δελτίο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Σημείωση: Το δελτίο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δεν περιείχε το ηχητικό απόσπασμα, διότι της αρκούσε να πάρει το θέμα από τον συγκεκριμένο σταθμό. Βεβαίως, έγινε με καθυστέρηση αρκετών ημερών. Αφού, όμως, το είπε ο συγκεκριμένος σταθμός, τι να κάνουμε, έπρεπε να βγάλει δελτίο Τύπου.

Στο σημείο αυτό, όμως, θα ήθελα να παρατηρήσω κάποια πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τη Νέα Δημοκρατία για τη δυνατότητα ανάδειξης της πολιτικής μας θέσης. Ξεκίνησαν από τον Γραμματέα μας, τον κ. Τζανακόπουλο, προχώρησαν στην κυρία Αχτσιόγλου, τίμησαν και εμένα προσπαθώντας να διαστρεβλώσουν και να στοχοποιήσουν. Καλό μας κάνει αυτό. Συνεχίστε το. Όταν δεν έχετε να προβάλετε δικές σας πολιτικές θέσεις και όταν έχετε αδυναμία πολιτικού λόγου και διαλόγου για τα ζητήματα που εμείς θέτουμε δημόσια, καλά κάνετε και κάνετε αυτά που κάνετε, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να αναπαράγουμε και να αναδεικνύουμε τις δικές μας θέσεις.

Υπάρχει και ένα ερωτηματικό. Εγώ στο δελτίο Τύπου που έβγαλα αμέσως μόλις έγινε αυτή η άθλια επίθεση και η σκευωρία, ζήτησα ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, σε οποιοδήποτε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης από τα πολλά που διαθέτετε και έχετε υπεροπλία, αν αντέχει – να μην πω τη λέξη και παρεξηγηθούμε εδώ – να έρθει και να κάνουμε δημόσιο διάλογο για όσα είπα. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ένα. Με έναν που συνέπεσα σε ένα κανάλι και κάτι πήγε να πει, του λέω: «Έχετε ακούσει το ηχητικό;» Και μου λέει: «Όχι, συγγνώμη, προχωράμε παρακάτω.»

Εγώ, λοιπόν, επαναλαμβάνω την πρόκληση και από εδώ. Υπάρχει ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που ακόμα και στον συγκεκριμένο σταθμό θα αντέξει τον δημόσιο διάλογο για τις συγκεκριμένες δηλώσεις; Διότι εκτός των άλλων, για όσους από εσάς στη Νέα Δημοκρατία έχετε διαβάσει την πολιτική ιστορία του τόπου, θα δείτε ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα της Νέας Δημοκρατίας ενώ ανέφερε άλλα από τα λεγόμενά μου, λογόκρινε τη θετική αναφορά ενός Συριζαίου στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μπράβο σας! Φοβάστε ακόμα και να αναφερθούν αυτά τα θέματα δημόσια;

Επίσης, στο συγκεκριμένο θέμα ανέδειξα το τι ακριβώς λέει το Σύνταγμα του 1974, κάτι το οποίο φοβάστε και να συζητήσετε και να αναδείξετε.

Στον πολύ λίγο χρόνο που μένει, θέλω να αναφερθώ μόνο στην τροπολογία με γενικό αριθμό 874 που αφορά συγκεκριμένα θέματα, θέματα που αφορούν κυρίως μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες. Διότι, κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνω ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που χρηματοδοτούσε τα κόμματα εξουσίας – για το οποίο φαντάζομαι θα μου απαντήσουν αργότερα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ή οι εκπρόσωποι – θα ωφεληθεί αρκετά από τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Τα χαμηλά εισοδήματα, η μεσαία τάξη, για τα οποία τόσα κροκοδείλια δάκρυα χύνουν κάθε μέρα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι μικρομεσαίοι πώς θα ευνοηθούν; Για εξηγήστε το μας, σας παρακαλώ. Εγώ από τα λίγα που είδα στην τροπολογία, είδα πρώτα απ’ όλα ότι λεφτά υπάρχουν και χάρηκα, γιατί κάποιος άλλος στο Υπουργείο Οικονομικών μάς ανησυχεί και λέει ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Είναι θετικό, βέβαια, το ότι μειώνετε φόρους, αλλά εμείς θέλουμε δίκαιους φόρους. Είναι θετικό το ότι μειώνετε φορολογικές επιβαρύνσεις. Άλλωστε, ο πρώτος που το ξεκίνησε αυτό από το 2019 ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι, όμως, μια άλλη κουβέντα, την οποία μπορούμε να την κάνουμε όποτε θέλετε. Είδα, λοιπόν, ότι λεφτά υπάρχουν και πως από τα 2,3 δισεκατομμύρια, που θα κοστίσουν αυτές οι τροπολογίες, το 56% αφορά νομικά πρόσωπα και οντότητες – δηλαδή, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις – το 10% αφορά φυσικά πρόσωπα και το 34% αφορά μισθούς του ιδιωτικού τομέα που είναι πάνω από 12.000 τον μήνα.

Ερωτώ, λοιπόν – ρωτάω ξανά, μάλλον, γιατί το έχω ρωτήσει πάρα πολλές φορές, αλλά, βεβαίως, απάντηση δεν παίρνω και κάθε φορά ακούω ότι κάτι θα γίνει στο μέλλον – το εξής: Για αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αστυνομικούς, τους ενστόλους, τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, τους καθηγητές, τους δασκάλους και όλους αυτούς στον ιδιωτικό τομέα που δεν θα δουν από αυτή την τροπολογία κάτι συγκεκριμένο, θα υπάρξει κάποια απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών;

Κλείνω, κυρία Πρόεδρε – και ευχαριστώ για την ανοχή στον χρόνο – με μία τελευταία ερώτηση στον κύριο Υπουργό Οικονομικών. Επειδή τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι παρά τους πανηγυρισμούς πως όλα πάνε καλά στη χώρα και ότι είμαστε σε οικονομική ανάπτυξη, τα χρέη προς την ΑΑΔΕ, προς την εφορία αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2021 κατά 27% σε σχέση με τα χρέη του Μαρτίου του 2020, θα θέλαμε μία απάντηση για το πως θα διαχειριστείτε αυτό το ζήτημα, που αν το συνδυάσετε με το έλλειμμα του 2020 και του 2021 πάμε σε μια εφιαλτική κατάσταση.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)