Τώρα πλέον είναι η ώρα των αγώνων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα αποδεικνύει τα ζοφερά σχέδια της για την περιοχή μας. Δεν αντιμετωπίζονται με δημόσιες σχέσεις, αλληλογραφίες και τους συνήθεις τρόπους μιας συστημικής αντιμετώπισης. Είναι η ώρα των κοινωνικών και των πολιτικών αγώνων.
Όσοι μεγαλώσαμε και ζούμε σε αυτές εδώ τις γειτονιές, ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε και να μην επιτρέψουμε να επιβαρύνεται εσαεί η ζωή μας και το περιβάλλον.
Δήμοι, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, μαζί με τους κατοίκους να αντισταθούμε και να συμπτύξουμε ένα κοινό μέτωπο που θα ανατρέψει τα σχέδια τους.
Αυτοί αδίστακτοι, εμείς αποφασισμένοι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Να ακυρωθεί το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αιφνιδιαστική τροπολογία στο χωροταξικό νομοσχέδιο που ψήφισε εν μέσω πανδημίας, χωροθέτησε – χωρίς διαβούλευση, περιβαλλοντική αδειοδότηση και συμβατές χρήσεις γης – Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό, σε έκταση εντός των ορίων του Δήμου Περάματος που συνορεύει με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου υπήρχε ήδη και λειτουργούσε επί πολλά χρόνια αντίστοιχη μονάδα μεταφόρτωσης και εξυπηρετεί περισσότερο από είκοσι Δήμους της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Πειραιά.
Κυβέρνηση και Υπουργείο Περιβάλλοντος αντιμετωπίζουν την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ως “την πίσω αυλή” της Αττικής. Ενώ δεν στηρίζουν τους Δήμους και υπονομεύουν την ανακύκλωση, ενισχύοντας έτσι την αύξηση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων, σπεύδουν να διχάσουν τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, να δυναμιτίσουν την αναγκαία συνεργασία τους και να εκθρέψουν έναν αχρείαστο και καταστροφικό ανταγωνισμό.
Με την συνειδητή πολιτική επιλογή τους να χωροθετήσουν δεύτερο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή Σχιστού σε περίοδο πανδημίας και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντιδράσεις των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, αλλά και άλλων Δήμων της ευρύτερης περιοχής Πειραιά για όλες τις ρυπογόνες και οχλούσες βιομηχανίες και δραστηριότητες (Καζάνια, Ψυτάλλεια OIL ONE, LAFARGE, EΛΠΕ, COSCO) επιδεικνύουν την αδιαφορία τους για την περαιτέρω επιβάρυνση της ήδη υποβαθμισμένης περιβαλλοντικά περιοχής μας.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στη δημιουργία νέου δεύτερου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, στα διοικητικά όρια του Δήμου Περάματος και δίπλα στα σπίτια του Κερατσινίου, για την εξυπηρέτηση όμως των αναγκών του Δήμου Πειραιά.
Στηρίζουμε τους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας στους αγώνες που δίνουν για να μην συνεχίσει στο μέλλον η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως και της υγείας και της ζωής των κατοίκων.
Καλούμε τους πολίτες/σσες των Δήμων της ευρύτερης περιοχής Πειραιά να ματαιώσουμε μαζί τον δεύτερο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αλλά και συνολικά τα σχέδια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Αττικής για ένα εκ νέου συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και επίκεντρο τη Φυλή και το Σχιστό αποκλειστικά.

5 Δεκεμβρίου 2020
Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ