Μεγάλη παραπληροφόρηση εντός και εκτός της χώρας, μεγάλες παραδοξότητες ως προς τις κυρώσεις και τις συνέπειες τους, θολό το τοπίο ως προς το ποσοστό εμπλοκής διαφόρων χωρών στην πολεμική σύγκρουση, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω του πολέμου να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alert, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης.

Τα λάθη και η αδράνεια των Ευρωπαίων ηγετών κατά το παρελθόν, οδήγησαν στη σημερινή κρίση και η αβεβαιότητα για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ χωρών, πόσο μάλλον γειτονικών, θα επιφέρει το μεγαλύτερο κόστος, συνέχισε. Χρειάζεται άμεση διαχείριση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επιστρέψει η σταθερότητα και η βεβαιότητα, που απαιτούνται για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.α. Μπροστά σε τόσο μεγάλα εθνικά και οικονομικά προβλήματα που συναντά η χώρα μας, χρειάζεται εθνική συνεννόηση, εθνικός διάλογος  και δυστυχώς η εικόνα του Πρωθυπουργού στη Βουλή αντί να αποτυπώνει τη συναίνεση και τη συζήτηση για ένα εθνικό πρόβλημα, ήταν μια εικόνα που παρέπεμπε στο διχασμό και στη σύγκρουση. 

Ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε μέγιστο λάθος την εμπλοκή της χώρας στη σύρραξη με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, όπου μάλιστα κατοικούν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς. Επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά από το 1974, που εμπλέκεται η χώρα σε πολεμική σύγκρουση, ενάντια ακόμα και στην εξωτερική πολιτική που χάραξαν οι Κ. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου και η δεύτερη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο όταν είχαμε στείλει και στρατεύματα στην Κορέα. Κάλεσε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να ξανασκεφτούν τη στήριξη που παρέχουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, υπενθυμίζοντας αφενός την αντίδραση της Ρωσίας, αφετέρου τα δεινά που επέφερε στον ελληνισμό ένα αιώνα πριν η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στα ίδια εδάφη και η μετέπειτα σύγκρουση με την Τουρκία. Η χώρα μας είχε χαράξει συγκεκριμένη πολιτική τα τελευταία χρόνια, είπε, πρέπει να αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας, διαλόγου, ειρήνης και όχι να εμπλεκόμαστε σε πολεμικές συγκρούσεις. Όσο για το επιχείρημα “αφού έστειλαν πολεμική βοήθεια οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να στείλει και η Ελλάδα”, ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε πως κριτήριο στην πολιτική μας πρέπει να μην είναι ούτε το κομματικό όφελος, ούτε το να υπακούμε, ούτε να είμαστε το «πρόθυμο» κράτος, το «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης, αλλά η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Όταν αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις, όταν τόσες φορές βλέπουμε τα τούρκικα σκάφη να κάνουν «κρουαζιέρα» στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία έχει επισήμως κηρύξει ως casus belli εναντίον μας την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, όταν ευρωπαϊκά κράτη και Η.Π.Α. σφυρίζουν αδιάφορα, εμείς στέλνουμε στρατιωτική βοήθεια χωρίς να βάζουμε ούτε έναν όρο; Δεν υπάρχει ούτε σαν αίτημα, να μην πούμε ότι ζητάμε ένα χρονοδιάγραμμα να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο;

Στη συνέχεια, κάλεσε τον παριστάμενο βουλευτή της ΝΔ, να εξηγήσει το παράδοξο η ελληνική κυβέρνηση να στέλνει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, την ώρα που ελληνικά πλοία και πληρώματα βρίσκονται εγκλωβισμένα στα λιμάνια της, χωρίς άδεια απόπλου και επιστροφής. Ζήτησε δε από αυτούς που μπήκαν στα αεροπλάνα με τα κατασχεμένα Καλάσνικοφ και πήγαν να φωτογραφηθούν και να επιστρέψουν, να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες των Ελλήνων  ναυτικών και στα ελληνικά πλοία,  για ποιο λόγο δεν πιέζουν την ουκρανική κυβέρνηση, να επιτρέψει να φύγουν από μία εμπόλεμη ζώνη, ελληνικά πλοία και Έλληνες ναυτικοί, ακόμη και με επιλογή του καπετάνιου ή του πλοιοκτήτη;

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για την ανάγκη προστασίας του ελληνικού στοιχείου   με την ιστορία αιώνων, αλλά και για το δράμα των προσφύγων. Χαρακτήρισε σωστή τη στάση της ελληνικής πολιτείας περί φιλοξενίας των προσφύγων, μίλησε για τις προβεβλημένες δηλώσεις υπουργών και τις φωτογραφίσεις μεγαλοστελεχών της ΝΔ και  υπενθύμισε την εξ ολοκλήρου αντίθετη χυδαία αντιμετώπιση που έτυχε από επώνυμους και μέσα ενημέρωσης  η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν υποδεχόταν στο λιμάνι του Πειραιά τα καράβια που έφερναν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τις συρράξεις, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τη βία και τη φτώχεια στη Συρία, στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν και τις χυδαίες προτροπές «να τους πάρετε στα σπίτια σας». Τόνισε πως είναι ευκαιρία για τη χώρα μας να θέσει ξανά σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της αντιμετώπισης και της διαχείρισης των προσφυγικών ροών από εμπόλεμες περιοχές, ώστε να σταματήσει η μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη ψυχών».