Σημεία των παρεμβάσεων ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της ομιλίας, στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τα κατεχόμενα ακίνητα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις που περιλάμβανε και την τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Στην αρχική του παρέμβασή του ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπέβαλε δύο ερωτήματα προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένα:
«Είστε υπέρ ή κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών; Γιατί εγώ δεν βρήκα πουθενά διάταξη κατάργησής τους. Και δεύτερο, την περίοδο 2015-2019 έχετε στοιχείο ότι έγινε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας; Καταθέστε το».
Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα ήταν …καμία απάντηση επί των ερωτημάτων, συγκεκριμένα ανέφερε «Από το 2015 και μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα και το 2017. Ισχύει κανονικά ό,τι έχει νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, άρα πλέον έχουμε σύμπτωση απόψεων… σε ό,τι αφορά το αν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ρωτήστε τους συντρόφους σας…», γεγονός που έκανε τον Τρ. Αλεξιάδη να αναφωνήσει «Εγώ άλλο ρώτησα! Άλλο ρωτάω, άλλο απαντάτε!».

Σχετικό video:

Σε δεύτερη παρέμβασή του κατήγγειλε τη βάρβαρη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Χαρακτήρισε απαράδεκτα τα γεγονότα σύλληψης συνδικαλιστών και ψεκασμού με χημικά ακόμη και βουλευτών και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να καταδικαστούν οι κατασταλτικές αυτοί μέθοδοι απέναντι σε κινητοποιήσεις εργαζομένων.

Σχετικό video:

Στην ομιλία του επανέλαβε το αναπάντητο ερώτημα και προς τα υπόλοιπα κόμματα «Επειδή συνέχεια λέτε το ίδιο και το ίδιο παραμύθι, θα καταργήσει η ΝΔ τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Έχετε χρόνο, θα φέρετε και άλλο νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα. Θα τους καταργήσει; Θα τους καταργήσει το ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάπου στο πρόγραμμα της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ μια σελίδα που να λέει «εμείς προτείνουμε την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών»; Διότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στον χώρο των πλειστηριασμών. Άλλο πράγμα είναι αν κάποιος είναι κατά των πλειστηριασμών. Δεν έχω ακούσει στην ελληνική Βουλή ή στην ελληνική κοινωνία κάποιο φορέα, κάποιο κόμμα να λέει ότι εμείς είμαστε κατά των πλειστηριασμών γενικά. Να βγει να το πει εδώ κάποιος και να δούμε πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση, όπου δεν τους πληρώνει ο εργοδότης τους και πηγαίνουν στο δικαστήριο και πετυχαίνουν πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων για να πληρωθούν. Εάν δεν απαντήσει η ΝΔ μέχρι το τέλος της συνεδρίασης σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει τι λέει γι’ αυτό το θέμα. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψήφισε πριν από λίγους μήνες μαζί με το ΠΑΣΟΚ την κωδικοποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά δεν απαντά τι θα κάνει. Ας πάρουν σαφή θέση τα κόμματα όμως. Είναι «υπέρ» ή «κατά» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών;».

Στη συνέχεια μίλησε για λάσπη στον ανεμιστήρα, γενική και αόριστη επιχειρηματολογία από τον Υπουργό Οικονομικών που το μοναδικό επιχείρημα που επικαλέστηκε ήταν «Μα, αυτό σας κατηγορούν οι πρώην σύντροφοί σας».

Ο Τρ. Αλεξιάδης αναρωτήθηκε «Αυτό είναι το επιχείρημα της ΝΔ; Δεν έχει το Υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για το αν έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας 2015-2019 και το επιχείρημά του είναι ότι κάτι λένε αυτοί που έχουν φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ; Ρωτάμε: Έχει η ΝΔ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην ελληνική Βουλή να μας φέρει στοιχεία για έναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, έναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ;» για να αποκαλύψει στη συνέχεια «Εμείς έχουμε. Εκτός από αυτό που απασχόλησε πριν από λίγους μήνες την επικαιρότητα – συνταξιούχου δημοσιογράφου – υπάρχει πλειστηριασμός που έχει κατακυρωθεί, έχει τελειώσει, στο Νομό Κορινθίας. Δεν λέω περισσότερα στοιχεία. Έχω όλα τα στοιχεία, είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση που δεν θέλω να μάθει η οικογένεια από εμένα το τι έχει γίνει. Έχει ολοκληρωθεί πλειστηριασμός στο Νομό Κορινθίας, όπου βγήκε για 90.000 ευρώ το ακίνητο και κατακυρώθηκε στον πλειστηριασμό 90.001 ευρώ! Το λέω για να καταλάβετε το τι γίνεται με τα σπίτια του κοσμάκη!»
Υπενθύμισε δε πως «56 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τους Δήμους της Β΄ Πειραιά, ρωτήσαμε, να μας πει το Υπουργείο Οικονομικών από τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό – 70 στη Νίκαια-Ρέντη, 45 στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, 28 στον Κορυδαλλό, 23 τρία στο Πέραμα και στους άλλους δήμους – πόσα από αυτά είναι πρώτης κατοικίας. Η σιωπή ηχηρή. Απάντηση καμία. Γιατί; Διότι δεν θέλουν να πουν την αλήθεια».

Σχολιάζοντας σκωπτικά τη… βαρηκοΐα του Υπουργείου Οικονομικών, απηύθυνε δυο νέα ερωτήματα «Υπάρχει δημοσίευμα για καταστροφή στο ΣΔΟΕ προανακριτικού υλικού, για πιέσεις για καταστροφή στοιχείων στην υπόθεση συγκεκριμένης πολιτικού, όπου έχει διαρρεύσει και το πόρισμα. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε; Η σιωπή του Υπουργείου σημαίνει έμμεση επιβεβαίωση. Υπάρχει δεύτερο δημοσίευμα, ότι για υπόθεση που έχει σχέση με το θέμα των υποκλοπών μεθοδεύτηκε να σπάσει ο έλεγχος, ώστε να δημιουργηθούν συγκεκριμένες καταστάσεις. Ισχύουν ή όχι τα δημοσιεύματα; Και επειδή πάλι θα σφυρίξετε αδιάφορα σαν Υπουργείο Οικονομικών, εμείς έχουμε καταθέσει ερώτηση από τον Ιανουάριο με θέμα «εργαλειοποίηση των φορολογικών ελέγχων ως μέσο απειλής ή συγκάλυψης». Το λέω για άλλη μια φορά, προσέξτε πάρα πολύ, έχετε παραπέμψει τον Νίκο Παππά στο ειδικό δικαστήριο για υπόθεση που όχι μόνο δεν ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο, αλλά ωφελήθηκε το ελληνικό δημόσιο από τη βεβαίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων φόρων. Εάν με αυτά εδώ τεκμηριώνεται βλάβη του ελληνικού δημοσίου, αντιλαμβάνεστε τι ευθύνη έχετε».

Αναφερόμενος σε θέματα του νομοσχεδίου, έψεξε την όλη διαδικασία για την απουσία κλήσης στη διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου ενδιαφερομένων φορέων, όπως συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, χωροτάκτες, πολεοδόμοι, η ΠΟΜΙΔΑ, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος κ.α. Εκτός όμως της άρνησης διαλόγου που οδήγησε στο να μην περιληφθούν θετικές διατάξεις προς επίλυση θεμάτων και απέναντι στα διθυραμβικά που ακούστηκαν από πρωθυπουργό και υπουργό, ο Τρ. Αλεξιάδης έθεσε τους προβληματισμούς που προκύπτουν – καταθέτοντας στα Πρακτικά – ακόμα και από δημοσίευμα έγκριτων δημοσιογράφων της «Καθημερινής» (https://www.kathimerini.gr/society/562244743/skies-sto-nomoschedio-gia-ta-katapatimena/).

Σχετικά με την κατάθεση τροπολογίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό μίλησε για καταπάτηση κάθε έννοιας ορθής νομοθέτησης και ξεπεσμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς χωρίς κοστολόγηση «τροπολογία 100 σελίδων με 14 άρθρα, κατατέθηκε την Τρίτη μετά τις 12:00 το βράδυ, για να συζητηθεί στις 10:00 την επόμενη μέρα το πρωί».

Κλείνοντας δήλωσε περήφανος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας για παράδειγμα τον τεράστιο αγώνα που έδωσε μαζί με άλλους για τη μεταφορά υπηρεσιών και υπουργείου στο κλειστό κτήριο του «Κεράνη». «Όταν συνδικαλιστές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν στη μεταφορά υπηρεσιών, εμείς καταφέραμε να μεταφέρουμε υπηρεσίες και Υπουργείο και είμαι υπερήφανος που υπάρχει Υπουργείο, δυτικά του Κηφισού, εγκατεστημένο στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη και μακάρι αυτή η διαδικασία να προχωρήσει και για άλλα Υπουργεία».

Σχετικό video:

Aναλυτικά τα κείμενα των παρεμβάσεων και της ομιλίας

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή χρειαστήκατε δεκαπέντε λεπτά να απαντήσετε σε μια ομιλία δεκαέξι λεπτών του κ. Τσακαλώτου, δεν είδα στην ομιλία σας δύο απλά θέματα. Και θέλω να ρωτήσω. Δεν θέλω να τοποθετηθώ, ερώτηση: Πρώτον, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Είστε υπέρ ή κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών; Γιατί εγώ δεν βρήκα πουθενά διάταξη κατάργησής τους. Σαφή απάντηση.
Και το άλλο. Σας παρακαλώ πείτε μας, γιατί δεν έχω καταλάβει αυτά που είπατε: Την περίοδο 2015-2019 έχετε στοιχείο ότι έγινε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας; Καταθέστε το.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, θέλετε να απαντήσετε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Έχω απαντήσει ήδη. Προφανώς δεν με παρακολουθούσε ο συνάδελφος.
Από το 2015 και μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα και το 2017. Ισχύει κανονικά ό,τι έχει νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, άρα πλέον έχουμε σύμπτωση απόψεων ότι η κυβέρνηση η προηγούμενη νομοθέτησε, αφού το επικαλείται η ίδια.

Δεύτερη παρατήρηση. Εγώ μίλησα για πλειστηριασμούς. Μίλησα για το πόσοι πλειστηριασμοί έγιναν, όπως συνεχίζονται και έγιναν και στο παρελθόν, που είπε ο κ. Τσακαλώτος «πλειστηριασμοί». Σε ό,τι αφορά το αν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ρωτήσετε τους συντρόφους σας. Εγώ μίλησα για πλειστηριασμούς, όπως επικαλείστε και σήμερα για πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία. Γιατί, όπως υπήρχε στο παρελθόν, έτσι θα μπορούσα να κοιτάξω και εγώ. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και σήμερα, να υπήρχε η αντίστοιχη οδηγία.
Άρα, επαναλαμβάνω τα στοιχεία, αφού με προκαλέσατε, γιατί θέλω να τα θυμούνται όλοι. Έγιναν 9.946 πλειστηριασμοί το 2015, 6.468 πλειστηριασμοί το 2016, 6.853 πλειστηριασμοί το 2017. Ήδη φτάνουν τις 25.000, που δεν ήταν πολλοί κατά τον κ. Τσίπρα, γιατί απαντάω και στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για πλειστηριασμούς.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Εγώ άλλο ρώτησα! Άλλο ρωτάω, άλλο απαντάτε!
………………………………………………………………………………………….………………………………………

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Θέλω να καταγγείλω τα επεισόδια που έγιναν πριν από λίγο και πιθανά συνεχίζονται έξω από το Υπουργείο Εργασίας όπου έχουν γίνει ήδη δύο συλλήψεις και ζητούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι συγκεντρωμένοι από την Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού. Θέλω να καταγγείλω ότι ενώ δήλωσε την ιδιότητά της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η αρμόδια τομεάρχης, ότι είναι Βουλευτής, η αστυνομία τους ψέκασε -όχι απλά τοξικό κλίμα- με χημικά. Είναι απαράδεκτα τα γεγονότα αυτά σε κινητοποιήσεις εργαζομένων να υπάρχει τέτοια αντίδραση.
Ζητούμε να καταδικαστούν αυτά τα φαινόμενα από τη Νέα Δημοκρατία και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αφεθούν ελεύθεροι οι διαδηλωτές, οι συνδικαλιστές που έχουν συλληφθεί.

………………………………………………………………………………………….………………………………………

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ξεκινήσω με δύο ερωτήσεις, γιατί περίμενα από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού να απαντηθούν κάποια ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα δημιούργησε τεράστιο ερώτημα η παρέμβασή του, διότι Πρωθυπουργός της χώρας είναι.Δεν είναι ένας απλός Βουλευτής που έχει μια αγωνία να βγει να μιλήσει εδώ, να ακουστεί ενόψει εκλογών και άλλων διαδικασιών.

Τι είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας;Μίλησε στην ελληνική Βουλή.Τι είπε; Τι απάντησε; Αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ή στέλεχος το βράδυ σε μια τηλεόραση ή αύριο τι είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, τι έχετε να απαντήσετε; Καταλαβαίνω την αγωνία μπροστά στις εξελίξεις στη δεξιά πολυκατοικία, αλλά όταν έρχεται ο Πρωθυπουργός της χώρας στη Βουλή, εκτός από το να μας μαλώνει και να φοβάται τον διάλογο και να φεύγει αμέσως μετά φοβισμένος μη τυχόν ειπωθεί κάτι και να μην ακούει καν την απάντηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάτι λέει.

Έρχομαι,όμως, στα ερωτήματα που ελπίζω να απαντηθούν και από τη Νέα Δημοκρατία και από τα άλλα κόμματα. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Επειδή συνέχεια λέτε το ίδιο και το ίδιο παραμύθι, θα καταργήσει η Νέα Δημοκρατία τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Έχετε χρόνο ακόμα. Θα φέρετε και άλλο νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα. Θα τους καταργήσει; Θα τους καταργήσει το ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάπου στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ μια σελίδα που να λέει «εμείς προτείνουμε την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών»; Διότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στον χώρο των πλειστηριασμών. Άλλο πράγμα είναι αν κάποιος είναι κατά των πλειστηριασμών.

Εγώ δεν έχω ακούσει στην ελληνική Βουλή ή στην ελληνική κοινωνία κάποιο φορέα, κάποιο κόμμα να λέει ότι εμείς είμαστε κατά των πλειστηριασμών γενικά. Να βγει να το πει εδώ κάποιος και να δούμε πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση όπου δεν τους πληρώνει ο εργοδότης τους και πηγαίνουν στο δικαστήριο και πετυχαίνουν πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων για να πληρωθούν. Ας απαντήσουν εδώ. Εάν δεν απαντήσει η Νέα Δημοκρατία μέχρι το τέλος της συνεδρίασης σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει το τι λέει γι’ αυτό το θέμα.

Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψήφισε πριν από λίγους μήνες μαζί με το ΠΑΣΟΚ την κωδικοποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά δεν απαντά το τι θα κάνει. Ας πάρουν σαφή θέση τα κόμματα όμως. Είναι «υπέρ» ή «κατά» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών; Διότι εκλογές έχουμε, κυβερνήσεις θα έχουμε, πρέπει να είναι σαφή τα πράγματα.

Δεύτερον, όχι λάσπη στον ανεμιστήρα, όχι γενικά και αόριστα επιχειρηματολογία από τον Υπουργό Οικονομικών που ήρθε και το είπε για μια φορά ακόμα. Και προσέξτε, τι επιχείρημα έφερε ο κ. Σταϊκούρας; «Μα, αυτό σας κατηγορούν οι πρώην σύντροφοί σας». Αυτό είναι το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας; Δεν έχει το Υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για το αν έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας 2015-2019 και το επιχείρημά του είναι ότι κάτι λένε αυτοί που έχουν φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς ρωτάμε: Έχει η Νέα Δημοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην ελληνική Βουλή να μας φέρει στοιχεία για έναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, έναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς έχουμε. Εκτός από αυτό που απασχόλησε πριν από λίγους μήνες την επικαιρότητα -συνταξιούχου δημοσιογράφου- ,υπάρχει πλειστηριασμός που έχει κατακυρωθεί, έχει τελειώσει, στον Νομό Κορινθίας. Δεν λέω περισσότερα στοιχεία. Έχω όλα τα στοιχεία εδώ, διότι είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση που δεν θέλω να το μάθει η οικογένεια από εμένα το τι έχει γίνει. Έχει ολοκληρωθεί πλειστηριασμός στον Νομό Κορινθίας, όπου βγήκε για 90.000 ευρώ το ακίνητο και κατακυρώθηκε στον πλειστηριασμό 90.001 ευρώ! Αυτό το λέω για να καταλάβετε το τι γίνεται με τα σπίτια του κοσμάκη.

Και επειδή το Υπουργείο Οικονομικών θα σφυρίξει αδιάφορα και θα κάνει πως δεν άκουσε -παθαίνει βαρηκοΐα σε αυτές τις περιπτώσεις-,εμείς ρωτήσαμε, 56 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τους Δήμους της Β΄ Πειραιά. Να μας πει το Υπουργείο Οικονομικών από τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό – 70 στη Νίκαια-Ρέντη, 45 Κερατσίνι-Δραπετσώνα, 28 Κορυδαλλό, 23 στο Πέραμα και στους άλλους δήμους-πόσα από αυτά είναι πρώτης κατοικίας. Η σιωπή ηχηρή. Απάντηση καμία. Γιατί; Διότι δεν θέλουν να πουν την αλήθεια. Και να σταματήσουν όλες αυτές οι φιλολογίες και όλη αυτή η παραπληροφόρηση για το θέμα της πρώτης κατοικίας. Έχουμε απαντήσει πλήρως και έχουμε τεκμηριώσει.

Έρχομαι, όμως, με άλλα δύο ερωτήματα που και σε αυτά είμαι σίγουρος ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα κάνει πως δεν ακούει. Υπάρχουν δημοσιεύματα στα οποία, κύριε Υφυπουργέ, πρέπει να απαντήσετε, διότι έχετε και αρμοδιότητα. Υπάρχει δημοσίευμα για καταστροφή στο ΣΔΟΕ προανακριτικού υλικού. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε; Η σιωπή του Υπουργείου –του λαλίστατου Υπουργείου μόλις πει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ- σε αυτά τα θέματα σημαίνει έμμεση επιβεβαίωση. Σαφή θέση, λοιπόν. Δημοσίευμα, πιέσεις για καταστροφή στοιχείων στην υπόθεση συγκεκριμένης πολιτικού που έχει διαρρεύσει και το πόρισμα. Εκτός αν καταγγέλλουμε τώρα τους δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν -πολύ σωστά- τέτοια ζητήματα.

Δεύτερο δημοσίευμα, ότι για υπόθεση που έχει σχέση με το θέμα των υποκλοπών μεθοδεύτηκε να σπάσει ο έλεγχος, ώστε να δημιουργηθούν συγκεκριμένες καταστάσεις. Ισχύουν ή όχι τα δημοσιεύματα;Και επειδή πάλι θα σφυρίξετε αδιάφορα σαν Υπουργείο Οικονομικών, εμείς έχουμε καταθέσει ερώτηση από τον Ιανουάριο με θέμα «εργαλειοποίησητ ων φορολογικών ελέγχων ως μέσο απειλής ή συγκάλυψης». Το λέω για άλλη μια φορά, προσέξτε πάρα πολύ, έχετε παραπέμψει τον Νίκο Παππά στο ειδικό δικαστήριο για υπόθεση που όχι μόνο δεν ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο, αλλά ωφελήθηκε το ελληνικό δημόσιο από τη βεβαίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων φόρων.

Εάν με αυτά εδώ τεκμηριώνεται βλάβη του ελληνικού δημοσίου, αντιλαμβάνεστε τι ευθύνη έχετε.

Έρχομαι όμως στα του νομοσχεδίου. Ναι, λύνει θέματα αυτό το νομοσχέδιο, το λέω αυτό από την αρχή. Είναι σε θετική κατεύθυνση αρκετές από τις διατάξεις και αν κάνατε διάλογο θα είχαμε πολύ περισσότερες θετικές διατάξεις.

Θα καταθέσω, όμως, στα Πρακτικά -όχι κάποιο δημοσίευμα από την «ΑΥΓΗ» ή από κάποιο άλλο αντικυβερνητικό Μέσο Ενημέρωσης- δημοσίευμα του έγκυρου δημοσιογράφου Προκόπη Χατζηνικολάου από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», με τίτλο: «Σκιές στο νομοσχέδιο για τα καταπατημένα», όπου αναφέρει: «Το νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων αντιμετωπίζει υπαρκτά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε εποχές δύσκολες για το κράτος και τους Έλληνες. Ωστόσο, υπάρχουν διατάξεις που προκαλούν προβληματισμό, καθώς δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων που έγιναν μεταγενέστερα από τα γενικά χρονικά όρια που θέτει το νομοσχέδιο».

Και πιο κάτω, σε ρεπορτάζ του κ. Γιώργου Λιάλου: ««Ψηφοθηρική» χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ. Όπως εκτιμά, οι ρυθμίσεις αυτές «αποθεώνουν» την παρανομία, ενώ συμβάλλουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του εξωαστικού χώρου».

Είναι σίγουρα σημαντικό θέμα η δημόσια περιουσία και, όπως είπα, υπάρχουν και θετικά και τα αναφέραμε. Εάν υπήρχε διάλογος, θα προσθέταμε και άλλα. Έγιναν αρκετά επί ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα και είμαι περήφανος που ήμουν και εγώ, μαζί με άλλους από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αξιοποιήσαμε δημόσια περιουσία, όπως για παράδειγμα το κλειστό κτήριο του «Κεράνη». Όταν συνδικαλιστές από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν στη μεταφορά υπηρεσιών, εμείς καταφέραμε να μεταφέρουμε υπηρεσίες και Υπουργείο και είμαι υπερήφανος που υπάρχει Υπουργείο, δυτικά του Κηφισού και είναι εγκατεστημένο στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη και μακάρι αυτή η διαδικασία να προχωρήσει και σε άλλα Υπουργεία.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Επί της διακυβέρνησής σας πήγε κάποιο Υπουργείο στο «Κεράνης»; Ποιο Υπουργείο πήγε;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Βεβαίως, πήγε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Πότε πήγε, κύριε συνάδελφε;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: …πήγε εκεί ο κ. Βίτσας, πήγε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: Όταν ήμουν εγώ. Μετά το καταργήσατε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Το 2020 πήγε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής…

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μη τρώτε τον χρόνο, κύριε Βεσυρόπουλε. Τελειώνω. Καταλαβαίνω την τακτική αυτή. Μη τρώτε τον χρόνο. Εγώ θέλω να είμαι σαφής σε αυτό που λέω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Θα απαντήσετε μετά, κύριε Υπουργέ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν θελήσατε στο νομοσχέδιο να καλέσετε φορείς και να συζητήσετε μαζί τους, όταν έγινε η διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου, δεν καλέσατε, όπως ζητήσαμε,στην Επιτροπή τους συμβολαιογράφους, τους δικηγόρους, τους χωροτάκτες, τους πολεοδόμους, την ΠΟΜΙΔΑ, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και άλλους φορείς. Γιατί; Γιατί φοβόσαστε; Γιατί κάτι θέλετε να κρύψετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, με μία φράση σε σχέση με την τροπολογία. Θεωρούσα ότι στο τέλος της τετραετίας κάπου θα είχε μπει ένα όριο στα ζητήματα ορθής νομοθέτησης, για τα οποία και εσείς, κύριε Πρόεδρε, έχετε μιλήσει πολλές φορές και σωστά. Αλλά, να μπαίνει τροπολογία 100 σελίδων με 14 άρθρα, την Τρίτη μετά τις δώδεκα το βράδυ, για να συζητηθεί στις δέκα η ώρα την επόμενη μέρα το πρωί, ξεπερνάει ακόμα και τον ξεπεσμό που έχετε οδηγήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ευχαριστώ, πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)