Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία, σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, βουλευτή Β’ Πειραιά και Αν. Tομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «ανέδειξε σαφώς τι εκχωρούμε στις ΗΠΑ και όχι τι παίρνουμε. Τι κερδίζουμε; Υπάρχει έστω μία αναφορά στα εθνικά μας ζητήματα που να μας καθησυχάζει;» αλλά και με το ταξίδι του πρωθυπουργού «χωρίς να ζητώ κάποιος πολιτικός να θέσει στις ΗΠΑ το θέμα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, που έχει στρατό σε χώρες εκτός συνόρων της, Κύπρο, Κουρδιστάν, Συρία, Λιβύη, Βόρειο Ιράκ και αλλού, πήραμε κάτι σε σχέση με το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία σε αυτό το ταξίδι; Τι θέση πήρε η αμερικάνικη κυβέρνηση για τα εθνικά μας ζητήματα;».

Καλεσμένος σε βραδινή εκπομπή του Alert, ο Τρ. Αλεξιάδης σχολίασε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αντίρρηση της Τουρκίας στο αίτημα ένταξης νέων χωρών στην βορειοατλαντική συμμαχία «Η Τουρκία έχει ένσταση για το εάν θα μπει μια χώρα ή όχι στο ΝΑΤΟ. Ανοίγει ένα ανατολίτικο παζάρι, όχι για θέματα εξωτερικής απειλής, καθώς το ΝΑΤΟ δεν ασχολείται με τα εσωτερικά ζητήματα κάθε χώρας, αλλά ασχολείται με την προστασία συνόρων. Η Τουρκία θέτει ένα ζήτημα, το οποίο αφορά το εσωτερικό της, την εσωτερική ασφάλεια της. Δεν κινδυνεύουν τα εξωτερικά της σύνορα από κάτι που κάνει η Φινλανδία ή η Σουηδία ή κάποιο άλλο κράτος. Τι κάνει με αυτό τον τρόπο; Έμμεσα παρεμβαίνει στο εσωτερικό άλλων χωρών. Και έρχεται το ΝΑΤΟ και το επικυρώνει, λέει πρέπει να το συζητήσουμε. Αυτό είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη, την οποία πρέπει να παρακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Δήλωσε πώς αναμένει τον απολογισμό του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ «για να δούμε τι κερδίσαμε, όχι χτυπήματα στην πλάτη, χορούς, ζεϊμπέκικα, καλαματιανά και διάφορα άλλα φολκλορικά, αλλά τι κερδίσαμε στα εθνικά ζητήματα. Θα ακούσουμε μια κουβέντα καταδίκης της Τουρκίας; Θα ακούσουμε να ξεκινά ο διάλογος για τη βάρβαρη κατοχή, εισβολή και κατοχή της Κύπρου; Θα ακούσουμε επιτέλους από τις ΗΠΑ μια κουβέντα αναγνώρισης για το ότι η Ελλάδα ήταν πάντα σύμμαχος των ΗΠΑ και του δυτικού κόσμου, με μεγάλο αριθμό θυμάτων στον Α΄ και στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο; Θα ακούσουμε μια κουβέντα για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων; Διότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ και ο δυτικός κόσμος λένε ότι η Ρωσία δεν σέβεται τα σύνορα και επεμβαίνει σε μία άλλη χώρα – βέβαια αυτό το ξέχασαν για την Γιουγκοσλαβία, όταν βομβάρδιζαν τους Σέρβους – και την καταδικάζουν. Όταν η Τουρκία κάνει το αντίστοιχο; Τσιμουδιά και χτυπήματα στην πλάτη και συζήτηση ότι θα την ενισχύσουν στρατιωτικά».

Στη συνέχεια δήλωσε την αντίθεσή του στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επέλεξε «αφενός με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία όλοι καταδικάζουμε, να εμπλέξει στρατιωτικά τη χώρα μας και αντί ανθρωπιστικής βοήθειας, να στείλει στρατιωτικό υλικό, αφετέρου οι εξελίξεις με τις αμερικάνικες βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, να τις καθιστούν πολύ επικίνδυνες σε πιθανή στρατιωτική εμπλοκή, σε σύγκρουση με τη Ρωσία».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου, μίλησε για τα περίεργα που συμβαίνουν, με τις υποτιθέμενες κυρώσεις να αναιρούνται από τις συνεχιζόμενες εμπορικές συναλλαγές ευρωπαϊκών χωρών με τη Ρωσία, αλλά και με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών από τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών. Τόνισε ότι λόγω των κυρώσεων ευνοούνται οικονομικά οι ΗΠΑ, έχοντας τη δυνατότητα να διαθέσουν προϊόντα στον ενεργειακό τομέα που θα κόστιζαν ακριβά λόγω μεταφοράς, όπως και στρατιωτικό εξοπλισμό και ζήτησε οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα που επιφέρει ο πόλεμος να προτάξουν το εθνικό συμφέρον. «Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκει κατά περιόδους λεφτόδεντρα για να χρηματοδοτήσει διάφορες εξοπλιστικές ή άλλες ανάγκες, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τι γίνεται με την ελληνική οικονομία. Αν η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά, δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ούτε τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών μας. Τι έγινε από το 2010 και μετά στον τομέα αυτό είναι σαφέστατο. Όχι με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς, πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα. Όταν βγαίνει Γερμανός πολιτικός και λέει “κρατήστε αποθέματα για 10 μέρες”, όταν έχουμε εγκληματικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες, δεν μπορούμε εμείς εδώ να σφυρίζουμε αδιάφορα. Το ξαναλέω, χρειάζεται εθνική συνεννόηση, χρειάζεται άλλη πολιτική και χρειάζεται αυτή η κυβέρνηση να βάλει πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες τις κοινωνίας και όχι τις ανάγκες διαφόρων συμφερόντων, είτε από τον τομέα της ενέργειας, είτε από άλλους “γκρίζους” τομείς, τις οποίες καταγγέλλουμε καθημερινά στη Bουλή».

Ο Τρ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα της περιόδου την οικονομική δυσπραγία «Το κόστος των παραγόμενων προϊόντων έχει πολλαπλασιαστεί, η έκρηξη των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, η έκρηξη του πληθωρισμού δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει και στον τομέα των εξαγωγών, διότι κάνει τα προϊόντα μας να μην είναι ανταγωνιστικά, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, καθώς ο τουρίστας συγκρίνει». Κάλεσε δε τους πολίτες «όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός της ΔΕΗ, να θυμηθούν ότι με την επιλογή της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες υπάρχει στέλεχος της ΔΕΗ που αμείβεται με 1000 ευρώ την ημέρα, με όσα λεφτά δηλαδή ζει μια οικογένεια 2 μήνες. Είναι επιλογή της ΝΔ. Εμείς ζητάμε η ΔΕΗ να είναι κάτω από εθνικό έλεγχο. Να συγκρίνουν τις αμοιβές του προέδρου της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της ΝΔ, για να καταλάβουν τί σημαίνει “τα δικά μας παιδιά”. Eμείς δεν είχαμε τόσους διευθυντές και τόσους βοηθούς διευθυντές με τόσο μεγάλες αμοιβές».

«Με αυτή την κυβέρνηση οι πολίτες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους», τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης/αποχέτευσης (ΔΕΥΑ και ΤΟΕΔ) λόγω των μεγάλων εκκρεμών λογαριασμών ενέργειας που τις οδηγούν σε χρεωκοπία, με αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα με τα ποτίσματα των αγροτών τους επόμενους μήνες.

Τέλος, αναφερόμενος στα όσα αποκάλυψε βουλευτής της ΝΔ περί ιδιωτικών επιχειρήσεων που επέβαλαν στη ΡΑΕ και στη ΔΕΗ την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και είναι έρμαιο της διαπλοκής. Για ποιο λόγο δεν φέρνει αμέσως τη διάταξη για φορολόγηση των υπερκερδών; Ζητάμε εδώ και τόσο καιρό να φέρουν τη διάταξη, να αφήσουν τις αστείες δικαιολογίες “περιμένουμε να δούμε πόσα είναι για να τα φορολογήσουμε”. Πρώτα περιμένει  η κυβέρνηση να δει  πόσα είναι τα κέρδη που βγάζει ο κάθε μικρομεσαίος και μετά τα φορολογεί; Υπάρχει φορολογικό νομοσχέδιο υπό συζήτηση στη Βουλή, να φέρει άμεσα τη διάταξη και να υλοποιήσει τη φορολόγηση με 90%  που έχει υποσχεθεί».