Στην ανάγκη ύπαρξης εθνικού διαλόγου και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στις κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά ζητήματα, αναφέρθηκε ο βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Καναλιού Ένα του Πειραιά. Γεγονός που η διοργάνωσή του είναι αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης και δεν συνέβη πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Ελπίζω να υπάρξει διάλογος και ενημέρωση για το τι έγινε τώρα με την επιστροφή του πρωθυπουργού. Ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου ενημερώθηκα από τις ειδήσεις, παρακολούθησα τις ομιλίες με πολλή προσοχή, λόγω ιδιαίτερης ευαισθησίας στα εθνικά ζητήματα, αλλά δεν άκουσα τον πρωθυπουργό να αναφέρει τις λέξεις Τουρκία ή κυρώσεις. Ως χώρα αντιμετωπίζουμε μια διαρκή απειλή, με την παραβίαση διεθνών συμβάσεων, διεθνούς δικαίου, αποφάσεων του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα με την επίσκεψη και την ομιλία του σε ανώτατο όργανο ηγέτιδας, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης, να θέσει το ζήτημα των απειλών και των κυρώσεων. Αναμένω τον απολογισμό του ταξιδιού Μητσοτάκη, την ενημέρωση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ή στη Βουλή για να καταλάβουμε τι κερδίσαμε εμείς, μια και οι ΗΠΑ είναι σίγουρο ότι κέρδισαν, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί την ελληνοαμερικανική συμφωνία. Τι κέρδισε η χώρα από το ταξίδι στις ΗΠΑ;»

Το θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέδειξε για άλλη μια φορά, σύμφωνα με τον Τρ. Αλεξιάδη τη δυσκολία του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου στη λήψη αποφάσεων, με οφέλη προς τους πολίτες και τις κοινωνίες των χωρών. Παράλληλα τα κέρδη που αποκόμισαν Ισπανία και Πορτογαλία, αναδεικνύοντας τις ειδικές συνθήκες των χωρών τους έδειξαν ότι «εμείς δεν κερδίσαμε γιατί παρ’ όλες τις ειδικές γεωπολιτικές – εθνικές – δημοσιονομικές μας συνθήκες, δεν διεκδικήσαμε».

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ύπαρξη σχεδιασμού που να προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των συγκατοίκων του πολιτών του ευρύτερου Πειραιά λόγω της αναβάθμισης του ενεργειακού αποθηκευτικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Kάλεσε δε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να αφήσει τις αστείες δικαιολογίες και να φέρει επιτέλους τη διάταξη στη Βουλή για τη φορολόγηση των υπερκερδών – «υπερεσόδων» κατά τον πρωθυπουργό – των εταιρειών ενέργειας και ως ελάχιστο βήμα ελάφρυνσης των πολιτών να επιστρέψει τα όποια έσοδα στους έχοντες ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης.