Κοινή κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την κοινή επιστολή εννέα πολυπληθών επιστημονικών φορέων της χώρας μέσω της οποίας εκφράζουν σημαντικές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της νέας ΚΥΑ ως προς τους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.

Είχε προηγηθεί στις 17.3.21 ανοικτή επιστολή- καταγγελία των επιστημονικών φορέων, η οποία είχε επίσης κατατεθεί ως κοινοβουλευτική αναφορά από 46 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, (https://www.syriza.gr/article/id/106438/-Koinh-anafora-46-boyleytwn-SYRIZA-Proodeytikh-Symmachia-schetika-me-thn-epistolh-diamartyria-ennea-episthmonikwn-forewn-ths-chwras-gia-to-chorhghma-twn-400-eyrw.html) και η ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων τους.

Στη νέα τους κοινή επιστολή οι επιστημονικοί φορείς αντιτίθενται στην ύπαρξη κριτηρίου για τους δικαιούχους σχετικού με το οικογενειακό τους εισόδημα και όχι με το ατομικό. Τέτοιο κριτήριο δεν έχει τεθεί σε κανένα άλλο προνοιακό επίδομα, εξάλλου τα αποθεματικά διαθέσιμα προέρχονται από τους πόρους των ίδιων των επιστημόνων, αναφέρουν στην επιστολή τους.

Οι επιστήμονες της χώρας (το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος) ζητούν ενιαία κριτήρια για όλους χωρίς διακρίσεις και τη χορήγηση του επιδόματος σε όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη με εισοδηματικά κριτήρια και με αύξουσα εισοδηματική κλίμακα. Τέλος ζητούν την παροχή ειδικού χορηγήματος 800 ευρώ σε όσους νόσησαν από covid-19, καθώς και χορηγήματος 2.000 ευρώ στις οικογένειες των θανόντων από τη νόσο.

Οι 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν απαντήσεις και ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με την ανταπόκρισή του στα αιτήματα των φορέων.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τον

κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Κοινή επιστολή εννέα επιστημονικών φορέων της χώρας για το επίδομα των 400 €  

Οι υπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταθέτουν ως Αναφορά την Κοινή Επιστολή της 2.4.2021 των Επιστημονικών Φορέων της χώρας (Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος) μέσω της οποίας εκφράζουν σημαντικές επιφυλάξεις σε σχέση με το περιεχόμενο της νέας ΚΥΑ ως προς τους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.

Οι επιστημονικοί φορείς αντιτίθενται στην ύπαρξη κριτηρίου οικογενειακού εισοδήματος και όχι ατομικού, τη στιγμή που και τα αποθεματικά διαθέσιμα προέρχονται από τους πόρους των ίδιων των επιστημόνων, αλλά και τέτοιο κριτήριο δεν έχει τεθεί σε κανένα άλλο προνοιακό επίδομα.

Οι επιστήμονες της χώρας ζητούν ενιαία κριτήρια για όλους χωρίς διακρίσεις και τη χορήγηση του επιδόματος σε όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη με εισοδηματικά κριτήρια και με αύξουσα εισοδηματική κλίμακα. Τέλος ζητούν την παροχή ειδικού χορηγήματος 800 ευρώ σε όσους νόσησαν από covid-19, καθώς και χορηγήματος 2000 ευρώ στις οικογένειες των θανόντων από τη νόσο.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.  

Αθήνα, 07-04-2021

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κόκκαλης Βασίλειος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος 

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Αθήνα, 2.4.2021

Προς
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Κύριο Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Κοινή επιστολή των Επιστημονικών Φορέων για το επίδομα των 400€ μετά την από 31.3.2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών
Υποθέσεων, για τη διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και
αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης
οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ, οι Επιστημονικοί Φορείς της Χώρας,
προβαίνουν στις κάτωθι επισημάνσεις:

    1. Η απόφαση των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και
      Οικονομικών να εκδώσουν νέα ΚΥΑ με την οποία διευρύνονται οι δικαιούχοι ιδίως μετά την απάλειψη του κριτηρίου μείωσης του τζίρου κατά 20% ως προϋπόθεση για τη λήψη του χορηγήματος των 400€ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Το σημείο αυτό άλλωστε, όπως και η αύξηση του προς διανομή ποσού, αποτέλεσε κύριο σημείο διαφωνίας μας με την αρχική ΚΥΑ οικ.5629/22/5-2-2021 (ΦΕΚ Β’ 450), όπως προκύπτει και από τις από 9.2.2021 και από 17.3.2021 κοινές επιστολές μας.
    2. Παρά ταύτα, και ενώ ακόμη δεν μας έχουν χορηγηθεί αναλυτικά στοιχεία
      ανά κλάδο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα, υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις μας σε σχέση με το περιεχόμενο της νέας ΚΥΑ. Συγκεκριμένα:
      α) Εσφαλμένα το Υπουργείο εμμένει στο κριτήριο του οικογενειακού
      εισοδήματος, αντί του ατομικού (Ε3), καθώς τέτοιο κριτήριο δεν έχει τεθεί σε κανένα άλλο προνοιακό επίδομα μέχρι τώρα, και μάλιστα τη στιγμή που τα αποθεματικά διαθέσιμα προέρχονται από πόρους των ίδιων των επιστημόνων.
      β) Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι ενιαία για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς
      διακρίσεις και να λαμβάνουν το χορήγημα όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη, με εισοδηματικά κριτήρια και με αύξουσα εισοδηματική κλίμακα (μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με την πάγια θέση μας), όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην από 22.12.2020 κοινή επιστολή μας.
      γ) Να προβλεφθεί η χορήγηση βοηθήματος 800 ευρώ στους νοσήσαντες από Covid-19 επιστήμονες και 2000 ευρώ στις οικογένειες των θανόντων επιστημόνων από την ασθένεια.
      Κατόπιν αυτών, καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προβεί άμεσα στην αντιμετώπιση των ανωτέρω σοβαρών ζητημάτων που επισημαίνονται και στην άρση των όποιων αδικιών παραμένουν στην υφιστάμενη ρύθμιση.

Οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων

Γεώργιος Στασινός
Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Πανελληνίου Ιατρικού ΣυλλόγουΔημήτρης

Κ. Βερβεσός
Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Κωνσταντίνος Κόλλιας
Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Αθανάσιος Δεβλιώτης
Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Σπυρίδων Μάμαλης
Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Γεώργιος Ρούσκας
Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής
Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
α.α. Ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Αντωνίου

Αθηνά Τραχήλη
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου