Συνέντευξη στο ρ/σ “Στο Κόκκινο 105.5”

Ρύθμιση στο φορολογικό έρχεται και συμπληρώνει άλλη σε άλλο νομοσχέδιο και πλέον φοροφυγάδες και λαθρέμποροι θα δουν την θέση τους να είναι πιο ευνοϊκή από το παρελθόν, το πάρτι θα μεγαλώσει, ενώ παρά τις… διαφημίσεις από τα ΜΜΕ το όφελος από τις φοροελαφρύνσεις για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα είναι μηδαμινό για όσους είχαν αφορολόγητο, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Κλείνει πλέον η προεκλογική περίοδος της Νέας Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, «όσα έλεγε για φοροελάφρυνση της μεσαίας τάξης, κατάργηση 29 άδικων φόρων του ΣΥΡΙΖΑ κτλ. και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και με το φορολογικό νομοσχέδιο … όλοι καταλαβαίνουμε πλέον ότι ήταν προεκλογικά πυροτεχνήματα».

«Πάνε στις καλένδες», σημείωσε, μία σειρά από κινήσεις που είχαν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, κτλ.

«Πολλά από αυτά που διαφημίζουν αρκετά ΜΜΕ δεν αφορούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως το θέμα του συντελεστή, τα μερίσματα, κτλ., αλλά τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις θα δουν πολύ μικρή φορολογική ελάφρυνση από αυτή την διαδικασία … το νομοσχέδιο ευνοεί κυρίως τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες, όπως έκαναν και με τον ΕΝΦΙΑ», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Ειδικά η μείωση από το 22% στο 9% του εισαγωγικού συντελεστή (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) «θα ευνοήσει αρκετές κατηγορίες φορολογούμενων, όχι όμως αυτές που είχαν αφορολόγητο, εκεί θα είναι πολύ μικρή η διαφορά. Θα ευνοήσει τις άλλες κατηγορίες», όπως διευκρίνισε.

Επίσης, υπάρχουν ρυθμίσεις με τις οποίες «φοροφυγάδες και λαθρέμποροι θα δουν την θέση τους να είναι πιο ευνοϊκή από το παρελθόν … αντί να σταλεί μήνυμα πως ενδυναμώνεται ό,τι έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου», καθώς υποδιπλασιάζεται ο χρόνος για την παραγραφή υποθέσεων.
Μάλιστα, εάν αυτό συνδυαστεί με άλλη διάταξη, σε άλλο νομοσχέδιο, για αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί για μεγάλα οικονομικά εγκλήματα, «αντιλαμβάνεστε ότι το πάρτι θα μεγαλώσει … Όσοι γνωρίζουμε τι έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία στο υπουργείο Οικονομικών στο θέμα των χαριστικών τροπολογιών φορολογικών ρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι έκπληξη».

Η ρύθμιση αναφέρεται σε υποθέσεις της περιόδου 2012-2017 και ο κ. Αλεξιάδης θύμισε ότι ήταν τότε που «έγιναν πολύ μεγάλοι έλεγχοι για θέματα διασταύρωσης τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων … από το 2000 και μετά, πολλοί δεν ήταν προσεκτικοί στο τι κατέθεταν στις τράπεζες και τι δήλωναν στην φορολογική δήλωση, είχαμε πάρα πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό ξεκίνησαν έλεγχοι … από το 2015 και μετά πάρα πολλοί και πάρα πολύ οργανωμένοι, που συνέκριναν δεδομένα φορολογικών δηλώσεων και δεδομένα τραπεζικών καταθέσεων … με πολύ καλά αποτελέσματα. Τώρα, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά», όπως υπογράμμισε.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έρχεται και “τακτοποιεί” και αυτές τις περιπτώσεις και το θέμα των τραπεζών, μία σειρά από ζητήματα. Γυρνάμε στην “δεξιά κανονικότητα”, να μην έχουμε καμία αυταπάτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

«Ενώ πριν τις εκλογές η ΝΔ κυριολεκτικά μας είχε ζαλίσει για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ εμείς παραδώσαμε τον Ιούλιο ληξιπρόθεσμες 2,355 δισ. ευρώ, έχουν εκτοξευτεί στα 2,547 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Αλεξιάδης, ενώ παράλληλα καταγράφεται άλμα και στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πολιτών, από 3.870.000 ΑΦΜ έχουν εκτιναχθεί στα 4.351.000 ΑΦΜ που χρωστούν 104,9 δισ. ευρώ.