Συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και αντιπαράθεση δυο διαφορετικών κόσμων, από τη μια ο κόσμος της προπαγάνδας και της παρελκυστικής τακτικής στελεχών της ΝΔ που παρουσιάζουν μια επίπλαστη πραγματικότητα ανάπτυξης και σταθερότητας και από την άλλη ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης που προσπαθεί να θέσει τα προβλήματα μιας σκληρής πραγματικότητας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Κανάλι 1 του Πειραιά, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

Αποδομώντας το αφήγημα της ΝΔ περί «προϋπολογισμού ανάπτυξης με μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών και συντάξεων» ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε αρχικά στην εκρηκτική αύξηση της έμμεσης φορολογίας που επιβαρύνοντας κυρίως τα μεσαία, λαϊκά και φτωχά στρώματα του πληθυσμού έχει επιφέρει μεγάλα πλεονάσματα στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, ξεπερνώντας τα 4 δις, αφαίμαξη που δεν συγκρίνεται με καμιά προηγούμενη χρονιά. Στη συνέχεια μίλησε για την οικονομική ανέχεια των πολιτών, την ταραχή τους στις καθημερινές συναλλαγές στα σουπερμάρκετ ή στα βενζινάδικα, την αγωνία τους όταν τελειώνουν τα χρήματα και την τρομερή εκτίναξη του πληθωρισμού που μειώνει τα εισοδήματα, γεγονότα που αποτελούν τις καλύτερες απαντήσεις στα παραμύθια περί ανάπτυξης και αυξήσεων. Ειδικότερα δε για τα περί αυξήσεων στις συντάξεις, ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για απόλυτη υποκρισία και έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής ειλικρίνειας από τη μεριά της ΝΔ να πανηγυρίζει για αυξήσεις που πρόκειται να δοθούν σύμφωνα με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον «νόμο Κατρούγκαλου», τον οποίο κατήγγειλαν, υπόσχονταν πως θα τον καταργήσουν και τελικά τον διατήρησαν.

Αναφερόμενος στις κατευθυνόμενες διαρροές περί «σύγκρουσης κυβέρνησης – τραπεζών», μίλησε για υποτιθέμενες  μάχες. «Μας κοροϊδεύουν ασύστολα. Ρώτησα μέσα στη Βουλή τον Υπουργό Οικονομικών, ποιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μείνει στις τράπεζες; Να δημοσιεύσετε ένα πίνακα ανά τράπεζα που να δείχνει τι ποσοστό επί τοις % στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών, μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει απομείνει στις τράπεζες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ούτε το 10% έχει μείνει. Τότε τι συζητούν; Κοροϊδεύουν, προσπαθούν επικοινωνιακά να δείξουν ότι κάνουν κάτι και εξαπατούν τους πολίτες».

Για τη διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων ο Τρ. Αλεξιάδης δεν δήλωσε αισιόδοξος για την καταλληλότητα των χειρισμών των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μια σειρά τεράστιων σκανδάλων, όπως του Χρηματιστηρίου, των εξοπλισμών, της NOVARTIS, της λίστας Λαγκάρντ, βασισμένα μάλιστα σε στοιχεία που είχαν έρθει από χώρες του εξωτερικού, δεν είχαν την πρέπουσα κατάληξη. Μίλησε για χαρακτηριστική αργοπορία εφόδων σε άδεια γραφεία εταιριών που είχαν μεταφέρει το προσωπικό και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους προ πολλού σε άλλες χώρες, ενώ υπενθύμισε τις απειλές πολιτικού, συγγενικού προσώπου προς τον πρωθυπουργό, περί 10 χρόνια φυλακής σε όποιον δημοσιοποιήσει στοιχεία. Γεγονότα που δείχνουν την προσπάθεια συγκάλυψης ενός τεράστιου σκανδάλου που καταβαραθρώνει τα δημοκρατικά δικαιώματα και βαρύνει αποκλειστικά τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη, την οικονομική κατάσταση των πολιτών να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, ο Τρ. Αλεξιάδης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η διεξαγωγή των επόμενων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής και την ίδια βαρύτητα που αποκτά η ψήφος κάθε πολίτη. Μίλησε για τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας , ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 να απαντήσουν αν θα λάβουν την ευθύνη για να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές.

Ακούστε το ηχητικό: