Τον φόβο πως η περίοδoς των «greek statistics», με την πλήρη αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που παρήγαγε η χώρα, επανέρχεται, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εκπoμπή του Δημήτρη Xατζηνικόλα στον ΕΛΛΑΔΑ FM ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

Με αφορμή την καθυστερημένη απάντηση του Υπουργού Οικονομικών σε ένα από τα ερωτήματα που ο Τρ. Αλεξιάδης έχει επανειλημμένα υποβάλει, δια της οποίας αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι το αποθεματικό της χώρας μειώθηκε κατά 1,3 δις μέσα σε διάστημα δυο μηνών – από 41 δις στις 31/12/21 στα 39,7 δις τώρα – σχολίασε ότι αναλογικά μέχρι το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας της ΝΔ τον Ιούλιο του 2023, «δεν θα βρεθούν στα Υπουργεία ούτε τα πόμολα… Πρέπει να εξηγήσουν αναλυτικά μέσω των εισροών και των εκροών, τη μείωση κατά 1,3 δις ενός αποθεματικού που δημιουργήθηκε για συγκεκριμένους λόγους με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θα τους καλώ συνεχώς το επόμενο χρονικό διάστημα να δώσουν εξηγήσεις τι έγινε αυτό το 1,3 δις».

Σχολιάζοντας το οξύμωρο που παρουσιάζεται με το Οικονομικό επιτελείο να πανηγυρίζει ότι τα έσοδα του δημοσίου το πρώτο δίμηνο του 2022 βαίνουν αυξανόμενα, ιδίως με «απείραχτους» τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στα καύσιμα και την ίδια ώρα απαντώντας σε αίτημά του ο Υπ. Οικονομικών να αποκαλύπτει ότι το έλλειμμα του 2021 υπολογίζει να είναι κατά τι λιγότερο του7% του ΑΕΠ, που σημαίνει περίπου 13 δις, δήλωσε «Δυσθεώρητο το έλλειμμα αν πρέπει εντός του ΄22 ή του ΄23 να πάμε σε πλεόνασμα. Μιλάμε για τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που θα επαναφέρει λογικές Thatcher και Reagan στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας».

Στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για την απόκρυψη στοιχείων που επιχειρείται  με το Υπ. Οικονομικών να μην απαντά στην ερώτησή του για τη δημοσιοποίηση του αριθμού των κατασχέσεων που έχουν γίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και το συνολικό ποσόν των κατασχέσεων. «Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, το ζητώ εδώ και δυο μήνες. Δεν θα τους αφήσω να το κρύψουν. Να απαντήσουν, να μη φοβούνται και να μας εξηγήσουν το περίεργο, πώς σε περίοδο πανδημίας και κρίσης, ενώ μας λένε πως αυξάνονται οι καταθέσεις, αντίστοιχα αυξάνονται και οι κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο;».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση περί νέου ΕΝΦΙΑ, Κεφαλαιαγοράς κ.α. και αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση των μέτρων! « Όλα αυτά που διάφορα κυβερνητικά και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν  αποτυπωμένα πουθενά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου! Επιπλέον η Έκθεση αναφέρει πως η απώλεια εσόδων που θα προκύψει, θα αναπληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο για τις αοριστίες με τον ΕΝΦΙΑ, η ίδια η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) αναφέρει πως οι ιδιοκτήτες μόνον όταν πάρουν τον λογαριασμό στα χέρια τους θα καταλάβουν το τι και το πώς. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν να κρύψει αυτά που δεν την συμφέρουν, να είναι σίγουροι ότι εμείς θα τα αποκαλύψουμε».