Άρθρο στη Κυριακάτικη KONTRA NEWS

Είναι γνωστή η φράση ‘’οι προεκλογικές υποσχέσεις δεσμεύουν αυτούς στους οποίους …..απευθύνονται’’. Και όσοι είχαν πειστεί από τα όσα έλεγαν προεκλογικά στελέχη της ΝΔ, άδικα τώρα ψάχνουν σε ΜΜΕ, να διαβάσουν για την κοροϊδία. Η αγιογράφηση Υπουργών απαιτεί πολύ χρόνο και οι δημοσιογράφοι που ‘’αντικειμενικά’’ ανακάλυπταν λάθη-καθυστερήσεις κλπ σε ότι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προλαβαίνουν να ψάξουν τώρα για τη ΝΔ.

Σίγουρα η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε μειώσεις φόρων νομοθετικά και εξήγγειλε και άλλες για το μέλλον. Απέχει όμως πάρα πολύ από τα προεκλογικά πυροτεχνήματα και συγκεκριμένα:

1. Οι 29 ‘’άδικοι’’ φόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνεχείς αναφορές,με θεατρινίστικη επίδειξη των σχετικών πινάκων στις κάμερες, με κάθε ευκαιρία,ζητούσαν την κατάργηση των 29 ‘’άδικων’’ φόρων που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ! Και προσπαθούσαμε εμείς να εξηγήσουμε ότι ο φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (νέο προϊόν), το τέλος στην πλαστική σακούλα κλπ κλπ, ήταν μια αναγκαιότητα! Όλα αυτά μέχρι τις εκλογές. Παρά την σχετική αναφορά ακόμη και του Υπουργού Οικονομικών στους 29 ‘’άδικους’’ φόρους λίγες μέρες πριν την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το θέμα ξεχάστηκε. Ακόμα και από τους δημοσιογράφους στην συνέντευξη της Κυριακής.

2. Ο νόμος Κατρούγκαλου. Όλοι γίναμε μάρτυρες ατελείωτων αναλύσεων, υποσχέσεων για κατάργηση, για ελαφρύνσεις κλπ κλπ. Τι έγινε τελικά. Ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών παραμένει ίδιος (!) και το μόνο που θα μειωθεί είναι το 1% της εισφοράς μετά από 10 περίπου μήνες! Βεβαίως καμία αναφορά στα κυβερνητικά ΜΜΕ, ούτε ακόμη και για την μείωση των επικουρικών συντάξεων που θα έχει σαν αποτέλεσμα το νέο σύστημα, για να ενισχυθούν ασφαλιστικές εταιρείες.

3. Η μείωση προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, η μείωση του φόρου εισοδήματος στα νησιά (μόνιμοι κάτοικοι μέχρι 3.100 άτομα), η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι εισόδημα 20.000 και η μείωσή της για μεγαλύτερα εισοδήματα και πολλά άλλα στα οποία είχε δεσμευτεί και είχε εξαγγείλει επίσημα ,ο τότε Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, είτε απλά δεν θα γίνουν, είτε παραπέμπονται σε ένα απώτερο μέλλον, από 1.1.2020 που ήταν προγραμματισμένο.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, δεν θέλω να κουράσω. Επισημαίνω όμως ότι εμείς από το 2015 αναγκαστήκαμε να κινηθούμε σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και παρ’ όλα αυτά νομοθετήσαμε και δεσμευτήκαμε τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων από το 2010. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει το ίδιο επιχείρημα, παρέλαβε ένα τεράστιο αποθεματικό 37 δις, την οικονομία σε πολύ βελτιωμένη κατάσταση και ξεκίνησε ήδη τα ‘’δωράκια’’ στους έχοντες και κατέχοντες με μεγάλες περιουσίες. Άρα έχει την δυνατότητα να μειώσει φόρους και από πολιτική επιλογή, το κάνει εκεί που δεν υπάρχει ανάγκη και όχι εκεί που θα έπρεπε, όπως ορίζει το ίδιο το ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Ευθύνη και καθήκον όσων δεν παρασυρθήκαμε από τα προεκλογικά της κουφά λόγια,είναι να θυμίζουμε και να αγωνιστούμε να μην ξαναζήσουμε τα όσα μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και τα Μνημόνια.