ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Ρ/Σ “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5 FM”

ΠΗΓΗ

Το είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, θα απαιτηθούν από τους πολίτες φόροι 9 δισ. ευρώ για εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας όταν δεν έχουν τώρα ούτε θα έχουν άμεσα στο μέλλον εισόδημα, άρα και την δυνατότητα να ενταχθούν στα επιδοματικά μέτρα, αλλά τα ΜΜΕ δεν λένε τίποτε, η απάντηση είναι στους αγώνες και όχι στον καναπέ, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Γίνονται πρωτοφανή πράγματα αυτές τις ημέρες, είναι συγκριμένη η δουλειά, συγκεκριμένων ΜΜΕ, δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη, κάνουν την δουλειά για συγκεκριμένους οικονομικούς και άλλους λόγους, που έχουν σχέση με την διαπλοκή, είπε ο κ. Αλεξιάδης, εμείς πρέπει με κάθε τρόπο να εξηγούμε στους πολίτες ποια είναι η πραγματικότητα, υγειονομικά και οικονομικά, γιατί είναι τελείως διαφορετική από αυτή που δείχνουν. Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, πρέπει να προετοιμαστούμε για τους κοινωνικούς αγώνες που δεν θα επιτρέψουν να γίνουν όλα αυτά εις βάρος της κοινωνίας. Η απάντηση είναι στους αγώνες, όχι στον καναπέ μας.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020 που κατατέθηκε στην ΕΕ. Δεν θα ακούσει κανείς από τα ΜΜΕ ότι δεν ισχύουν αυτά που μας έλεγαν κάποιες εκπομπές πως η κυβέρνηση δίνει 12-14 δισ. ευρώ στους πολίτες, αλλά είναι στην πραγματικότητα 6 δισ. ευρώ. Ακόμη περισσότερο, δεν θα ακούσει κανείς ότι το επόμενο χρονικό διάστημα -όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την δευτερομιλία του- η κυβέρνηση θα απαιτήσει από τους πολίτες επιπλέον 9 δισ. ευρώ από φορολογικές υποχρεώσεις.

Για τα κανάλια, θύμισε, οι υποχρεώσεις τους πήγαν ένα χρόνο πίσω, για τους απλούς πολίτες οι υποχρεώσεις του 2020 πήγαν λίγους μήνες πίσω για τον φόρο εισοδήματος, περίπου 4 δισ. ευρώ. Αλλά σχεδιάζουν την είσπραξη αυτών των χρημάτων, όπως και για τα 2,7 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ και το 1,5 δισ. ευρώ των τελών κυκλοφορίας, από πολίτες που δεν έχουν πλέον εισόδημα. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έχει εισόδημα και δεν θα έχει το επόμενο διάστημα, είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του τουρισμού, της εστίασης, σειράς τέτοιων κλάδων. Χωρίς εισόδημα, δεν θα τεκμηριώσουν δικαίωμα για να μπουν στα επιδόματα το Χειμώνα. Δηλαδή, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από ότι το 2008, 2009, 2010.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ανάσχεσης αυτής της τεράστιας οικονομικής κρίσης, συνέχισε, αλλά με «παραθυράκια», ΠΝΠ και άλλες περίεργες διαδικασίες βρίσκει ευκαιρία να ευνοεί διαπλεκόμενα συμφέροντα, να καλύπτει διάφορες φιλικές επιχειρήσεις και άλλες περίεργες καταστάσεις, να δίνει αυξήσεις στα δικά της golden boys, να «λύνει» θέματα που σε άλλη περίοδο θα έβρισκε την κοινωνία απέναντί της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετοιμάζουν δημιουργία νέας «χωματερής» στην περιοχή του Σχιστού, σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όχι για τους Δήμους της Β΄ Πειραιά, αλλά για τον Δήμο Πειραιά. Αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να γίνει, να περάσουν τέτοια μέτρα, θα βρουν τους πολίτες και την κοινωνία απέναντί τους.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την εκλογολογία που τροφοδοτείται από τις δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στα ΜΜΕ, ο ίδιος εκτίμησε ότι έρχεται μία τόσο μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση που δεν θα τολμήσει πρόωρες εκλογές, αυτόν τον τρόπο πολιτικής αυτοκτονίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί να επιλέξει άλλους. Αυτή την στιγμή προσπαθεί να χτίσει το προφίλ της ότι «λύνει προβλήματα» και να ενισχύσει το πρωθυπουργικό προφίλ. Μία πρόωρη προσφυγή σε εκλογές χωρίς προφανή πολιτικό λόγο θα συντρίψει όλη αυτή την επιχειρηματολογία.

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-4-2020-2