«Απέλπιδα η προσπάθεια του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να φιλοτεχνήσει μια καλή εικόνα για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η πραγματικότητα την διαψεύδει, στις ουρές στα σουπερμάρκετ, στις λαϊκές, στους φούρνους, στα βενζινάδικα, οι εκφράσεις που ακούγονται δεν είναι καθόλου κολακευτικές για την κυβέρνηση. Η εικόνα της σπασμένης πόρτας, προσπαθώντας να πάρουν το σπίτι ενός ανθρώπου, παρουσία αστυνομικών οργάνων, που δεν έχουμε δει σαν κοινωνία από το 1974, η εικόνα των αντικλεπτικών σε παιδικές τροφές, η Νέα Δημοκρατία των παρακολουθήσεων, των Πάτσηδων, των προκλητικών χρεών στελεχών της, είναι στοιχεία που συνθέτουν την πραγματική εικόνα», τόνισε στην ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών που πρόσφατα αναγκάστηκε να ανακατασκευάσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τον πλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας της συνταξιούχου δημοσιογράφου κ. Κολοβού, υπενθύμισε τις δηλώσεις του για το αποθεματικό των 37 δις που κληρονόμησε η ΝΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα, τη μεγαλύτερη αστοχία από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Αυτοκτονήσατε πολιτικά μόνοι σας. Τι το θέλατε το μαξιλάρι των 37 δισ.;» και τον ρώτησε «Επιμένετε ακόμα ότι αυτά που είχατε πει είναι σωστά; Επιμένετε ότι ήταν λάθος το μαξιλάρι; Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιμετώπιζε η χώρα, για παράδειγμα την ενεργειακή κρίση, δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα αντιμετώπιζε την κρίση του κορονοϊού, εάν δεν είχαμε αυτό το αποθεματικό».

Ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για τα συστηματικά ψεύδη που εκπορεύονται από το κυβερνητικό Οικονομικό επιτελείο, όπως περί κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τη δήλωση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ που παραδεχόταν ότι η πλήρης και απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας έπαψε να υπάρχει στις 31/12/2014. Όπως το προπαγανδιστικό προεκλογικό επιχείρημα περί “29 άδικων φόρων που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ”, τους οποίους όχι μόνο διατηρεί αλλά μερικούς τους αυξάνει. Παράλληλα αναφέρθηκε στον αντιδεοντολογικό τρόπο νομοθέτησης με τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέτει τροπολογίες χωρίς κοστολόγηση, μόλις δυο μήνες μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ή πρόσφατα να αφήνει υπονοούμενα ότι αντιστάθηκε σε κάποια συμφέροντα που τον πίεσαν για να νομοθετήσει και να μην απαντά στις ερωτήσεις για το ποια ήταν. «Δεν είστε όμως εσείς μόνο αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιείτε πολιτικά ψεύδη και απατεωνιές. Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη  συνέντευξή του στην Πάτρα, αφήνει επίτηδες θολό το τοπίο, δεν μιλάει για πρώτη κατοικία και είπε ότι επί ημερών Τσίπρα έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Αν εννοούσε ότι αφορούσαν πρώτη κατοικία, είναι ΨΕΥΤΗΣ. Αν εννοούσε γενικά πλειστηριασμούς, οι οποίοι πάντα γίνονται και ποτέ δεν σταμάτησαν, δεν έπρεπε να το συνδέσει με το πρόσφατο γεγονός της έξωσης, οπότε είναι απλά ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ. Παρεμπιπτόντως να θυμίσω, ότι ΜΟΝΟ τη φετινή χρονιά επί πρωθυπουργίας του, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πρέπει να έχουν γίνει περίπου 40.000 – 50.000 πλειστηριασμοί.
Σε σχετική ερώτηση που σας έκανα για πλειστηριασμούς που αφορούν πρώτες κατοικίες στους Δήμους της Β’ Πειραιά, δεν έχετε απαντήσει ακόμα. Να ενημερώσω τη Βουλή, για επικείμενο πλειστηριασμό στη γειτονιά που μένω, στη Νίκαια, σε σπίτι 60 τ.μ. όπου μένει άνεργη μητέρα με παιδί και πάνε να τους πετάξουν στο δρόμο. Προσπαθούν, αλλά δεν θα το αφήσουμε».

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης απηύθυνε το καίριο ερώτημα: «Θα διενεργήσουν τα αναγκαία οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, της Οικονομικής αστυνομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα των «πακέτων δανείων» που αγόρασαν οι servicers από τράπεζες και ποια είναι η εξέλιξη των ρυθμίσεων της αποπληρωμής; Που κατέληξαν τελικά όλα αυτά; Για να δούμε αν είναι αληθείς οι καταγγελίες ότι στήθηκαν αυτά τα πακέτα και υπάχθηκαν συγκεκριμένες επιχειρήσεις για να ευνοηθούν πολιτικοί φίλοι και διαπλεκόμενα συμφέροντα» ενώ ζήτησε να δημοσιοποιηθούν «Ποια στελέχη της κυβέρνησης ή Βουλευτές της ΝΔ και συγγενικά τους πρόσωπα, συμμετέχουν σε εισπρακτικές ή συνεργάζονται με εισπρακτικές;»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού στην Επιτροπή, μια συζήτηση που στην ουσία δεν είναι συζήτηση, είναι παράλληλοι μονόλογοι διότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν θέλει ουσιαστικό διάλογο, δεν θέλει ανταλλαγή επιχειρημάτων.

Και με μεγάλη μου λύπη βλέπω την απαράδεκτη τακτική ορισμένων βουλευτών της – διότι κάποιοι άλλοι διακρίνονται για το ήθος και την κοινοβουλευτική τους ευπρέπεια – που δυστυχώς, δεν έχουν επιχειρήματα. Προσπαθούν με άλλους τρόπους, που θυμίζουν γήπεδα, να επιβάλουν τις απόψεις τους και δυστυχώς, βλέπω ότι αυτό το πράγμα έχουν αρχίσει να το μιμούνται και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης. Τι να κάνουμε, όμως; Θα το συνηθίσουμε. Όταν κάποιος δεν έχει επιχειρήματα, πρέπει να διακόπτει, να χαζογελάει, να κάνει θεατρικές κινήσεις, να προσπαθεί με άλλο τρόπο να επιβάλει τις απόψεις του.

Το Οικονομικό Επιτελείο προσπάθησε να μας εμφανίσει, μία πολύ καλή κατάσταση της οικονομίας, μία παρουσίαση άριστων επιδόσεων των αρίστων. Και κοιτάξτε τώρα ποια είναι η μεγάλη διαφορά στην εικόνα. Έρχεται το Οικονομικό Επιτελείο και μας μεταφέρει εδώ μία εικόνα για το πόσο καλή είναι η οικονομία, τι γίνεται με την ανάπτυξη, τι γίνεται με τις επενδύσεις, τι γίνεται με το ένα και με το άλλο.

Πάμε, όμως, στα σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές, στους φούρνους και στα βενζινάδικα. Εάν καθίσει κάποιος με υπομονή στην ουρά και ακούσει, καταλαβαίνει πόσο σαθρή είναι η εικόνα αυτή και αυτό που ακούει είναι το γνωστό σύνθημα – δεν μου το επιτρέπει ο πολιτικός μου πολιτισμός να το επαναλάβω – για τη συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση. Δεν είναι λοιπόν αυτή η εικόνα.

Επίσης, δεν ταιριάζει καθόλου αυτή η εικόνα, που προσπαθεί να δείξει η Κυβέρνηση, με την εικόνα της σπασμένης πόρτας, παρουσία αστυνομικών οργάνων. Αυτό θα βαρύνει εσάς, κύριε Σκυλακάκη, το υπόλοιπο Οικονομικό Επιτελείο και όλη την Κυβέρνηση, όπως και όλη την παράταξή σας. Από το 1974 και μετά, δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια εικόνα σπασμένης πόρτας και, παρουσία της αστυνομίας, να προσπαθούν να πάρουν το σπίτι ενός ανθρώπου. Έχουμε δει την εικόνα αυτή και έχουμε δει την εικόνα αντικλεπτικών σε παιδικές τροφές. Εκεί φέρατε τη χώρα. Εκεί οδηγείτε τη χώρα, για όσο καιρό ακόμα θα είστε στην Κυβέρνηση.

Όμως, δεν είναι απλά ότι δεν έχετε τη συναίσθηση της ευθύνης και συναίσθηση της κατάστασης, αλλά κατηγορείτε και τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν καταθέτουμε στοιχειώδη, τεκμηριωμένη και υπεύθυνη κριτική. Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι άκουσα, χτες, από στέλεχος σας; για «πολιτική ανευθυνότητα». Ποιοι μιλάνε; Εσείς, η Νέα Δημοκρατία των παρακολουθήσεων, των Πάτσηδων, των προκλητικών χρεών στελεχών της.

Ας έρθουμε, όμως, επειδή αρέσκεστε να κάνετε προσωπικές επιθέσεις – δεν θέλω να κάνω προσωπική επίθεση, πολιτικές είναι οι διαφορές μας – θέλω να κάνω προσωπικές ερωτήσεις.

Θέλω να κάνω, πρώτα από όλα σε εσάς, κύριε Σκυλακάκη, την ερώτηση αν τώρα που έχουν παίξει τα βίντεο σχετικά με τι είπατε τη μία μέρα και τι είπατε την άλλη μέρα. Κρατήστε τις ερωτήσεις μου, θα απαντήσετε μετά αν θέλετε. Θέλω, λοιπόν, να ξέρω. Δεν αρκεί ένα συγνώμη;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Αν πείτε συγγνώμη, αρκεί.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κύριε Σκυλακάκη, κρατηθείτε. Έχω κι άλλες ερωτήσεις.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, κύριοι, παρακαλώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κύριε Σκυλακάκη, κρατείστε την ψυχραιμία σας, θα απαντήσετε μετά. Σας διαβεβαιώ ότι η ένταση δεν κάνει καλό  στην υγεία. Έχω κι άλλες ερωτήσεις.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στα όσα είπατε, υπάρχουν τα βίντεο και θα σας κυνηγάνε αυτά τα βίντεο στην υπόλοιπη πολιτική σας ζωή. Το τι είπατε τη μία μέρα, το τι είπατε την άλλη. Αλλά, εγώ θέλω να ρωτήσω, επειδή δεν θέλω να σας παρεξηγήσω και να σας συκοφαντήσω, κύριε Σκυλακάκη. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 17 Δεκεμβρίου 2019. Θέλω να μου επιβεβαιώσετε ότι αν είναι σωστό αυτό, που λέει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ -όχι καμία εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ – μήπως σας συκοφαντεί, μήπως λέει κάτι διαφορετικό. Γράφει, λοιπόν, ό,τι έχετε πει τότε: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα, τη μεγαλύτερη αστοχία από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Αυτοκτονήσατε πολιτικά μόνοι σας». Και πιο κάτω, λέτε: «Τι το θέλατε το μαξιλάρι των 37 δισ.;».

Ανταποκρίνονται αυτά, που γράφει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, στην πραγματικότητα, κύριε Σκυλακάκη; Επιμένετε ακόμα ότι αυτά που είχατε πει είναι σωστά; Επιμένετε ότι ήταν λάθος το μαξιλάρι; Διότι δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιμετώπιζε η χώρα, για παράδειγμα την ενεργειακή κρίση. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα αντιμετώπιζε την κρίση του κορονοϊού, εάν δεν είχαμε αυτό το αποθεματικό.

Αλλά, θέλω να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Δεν θα σας ρωτήσω το τι αποθεματικό αφήσατε, τον Ιανουάριο του 2015, για να μην σας φέρω σε δύσκολη θέση. Αυτά, όσο και να  σας ρωτάμε, κάνετε ότι δεν τα ακούτε. Αλλά, θέλω να ρωτήσω κάτι, κύριε Σκυλακάκη και απαντήστε μου, σας παρακαλώ.

Το ερώτημα προς τον κ. Υπουργό είναι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ναι ή όχι, κύριε Σκυλακάκη; Απαντήστε μας σε αυτό, το πολύ απλό, διότι αυτό αφήνετε να εννοηθεί και εσείς και διάφορα άλλα στελέχη σας. Για να σταματήσετε λοιπόν να λέτε ψέματα ή να αποδεικνύετε ότι είστε άσχετοι, σας λέω ότι στις 22 Οκτωβρίου 2020 ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος, ο κύριος Μπουγάς είπε ότι «η κύρια κατοικία τηρούσε υπό πλήρη και απόλυτη προστασία μέχρι 31/12/14». Δεν είναι εδώ ο κύριος Σταϊκούρας, να απαντήσει στα όσα του καταλογίζουμε, αλλά επειδή και αυτός χθες μας είπε για το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Όχι όμως, ο κύριος Σταϊκούρας να έρχεται εδώ και να μας κάνει μαθήματα περί οικονομικών και κοστολόγησης, όταν έχει φέρει τροπολογίες δύο μήνες μετά από την ομιλία του κυρίου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη χωρίς κοστολόγηση και όταν είναι ο Υπουργός Οικονομικών, που από αυτήν εδώ τη θέση που είσαστε εσείς στην ίδια αίθουσα, είπε ότι τον πίεσαν συμφέροντα να νομοθετήσει και αντιστάθηκε και όταν ρωτάμε ποια συμφέροντα είναι αυτά, δεν απάντησε.

Δεν θα αφήσω απέξω και τον κύριο Βεσυρόπουλο. Έψαξα στον προϋπολογισμό να βρω που είναι η σελίδα, που κοστολογεί την κατάργηση των 29 «άδικων φόρων» του ΣΥΡΙΖΑ. Πουθενά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, διότι πολλούς από τους λεγόμενους «άδικους φόρους» του ΣΥΡΙΖΑ – πάνω σε αυτό το ψέμα στήσατε πολιτική προπαγάνδα και το πετύχατε – τους διατηρείτε και μερικούς τους αυξάνετε!

Δεν είστε όμως εσείς μόνο αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιείτε πολιτικά ψεύδη και απατεωνιές. Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, αφήνει επίτηδες θολό το τοπίο, δεν μιλάει για πρώτη κατοικία και είπε ότι «επί ημερών Τσίπρα έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί». Αν εννοούσε πρώτης κατοικίας, είναι ΨΕΥΤΗΣ. Αν εννοούσε γενικά πλειστηριασμούς, οι οποίοι πάντα γίνονται και ποτέ δεν σταμάτησαν, δεν έπρεπε να το συνδέσει με το πρόσφατο γεγονός της έξωσης, οπότε είναι απλά ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ. Παρεμπιπτόντως να θυμίσω, ότι μόνο τη φετινή χρονιά επί πρωθυπουργίας του, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πρέπει να έχουν γίνει περίπου στις 40.000 – 50.000 πλειστηριασμοί. Άρα πρέπει να απαντήσει τι ακριβώς συμβαίνει και όχι να κρύβεται. Πρέπει να απαντήσετε και εσείς σαν Υπουργείο Οικονομικών, σε σχετική ερώτηση που σας έκανα για πλειστηριασμούς στη Β’ Πειραιά, σε Δήμους όπου έχουμε δυστυχώς μεγάλο αριθμό και δεν έχετε απαντήσει ακόμα.

Θα ήθελα να ενημερώσω τη Βουλή, για κάποιο επικείμενο πλειστηριασμό στη γειτονιά που μένω, στη Νίκαια, όπου μένει άνεργη μητέρα με παιδί σε σπίτι 60 τετραγωνικών και πάνε να τους πετάξουν στο δρόμο. Προσπαθούν να το κάνουν αυτό αλλά δεν θα το αφήσουμε. Πρέπει να πάρετε μέτρα και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο πρόβλημα.

Κλείνω με μία καταγγελία και με μία παράκληση. Η παράκληση είναι να ενημερώσει κάποια στιγμή η Νέα Δημοκρατία, να ενημερώσει η κυβέρνηση, να ενημερώσουν αυτοί που πετάγονται εδώ και διακόπτουν τους ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ, ποια στελέχη της κυβέρνησης και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και συγγενικά τους πρόσωπα, συμμετέχουν σε εισπρακτικές ή συνεργάζονται με εισπρακτικές. Τέρμα το κρυφτούλι, μία μία θα βγαίνει η περίπτωση και δεν αφορά όλη τη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να δώσετε ονόματα και διευθύνσεις.

Η καταγγελία και το ερώτημα είναι, αν θα διενεργήσουν τα αναγκαία, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, της οικονομικής αστυνομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα των «πακέτων δανείων» που αγόρασαν οι servicers από τράπεζες και ποια είναι η εξέλιξη των ρυθμίσεων της αποπληρωμής. Που κατέληξαν τελικά όλα αυτά, για να δούμε αν είναι αληθείς ή όχι οι καταγγελίες ότι «στήθηκαν» αυτά τα πακέτα, υπάχθηκαν συγκεκριμένες επιχειρήσεις για να ευνοηθούν πολιτικοί φίλοι, συμφέροντα διαπλεκόμενα και άλλες άρρωστες καταστάσεις.