Μετά από ένα συγγραφέα , αγαπημένο φίλο και σύντροφο να βγω εγώ και να πω τα κομματικά είναι λίγο δύσκολο, αλλά να το προσπαθήσω. Δε χαλάω τις καλές μου συνήθειες. Ξεκινάω με κριτική.

Αγαπημένοι σύντροφοι Στέφανε, Ράνια, Γιώργο, έχουμε πάρει μια σαφή εντολή, να τα αλλάξουμε όλα. Πρέπει λοιπόν, να αλλάξουμε κάποιες παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρομαι στην παράδοση για την ώρα έναρξης – τη χθεσινή -, σήμερα βελτιώθηκε). Να μην ξαναγίνει αυτό σύντροφοι, να το σταματήσουμε αυτό, όταν λέμε κάποια ώρα να ξεκινάμε στην ώρα που λέμε και δεν είναι θέμα ψυχαναγκασμού ή κάποιας παραξενιάς. Είναι θέμα συνέπειας, είναι θέμα σεβασμού, ειδικά στους συντρόφους που έρχονται από την περιφέρεια, που έχουν κανονίσει λεωφορεία, πλοία, αεροπλάνα κλπ.

Σε ότι αφορά σύντροφοι τις παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας αλλάξουμε την παράδοση με τη λογική του χειρόγραφου, επιτέλους. Από το πώς δηλώνουμε ομιλητές στο Προεδρείο, μέχρι το πως έρχεται η πρόσκληση. Ας έρχεται έγκαιρα η πρόσκληση. Σύντροφοι, επειδή έχουμε ψηφιακό κόμμα, δεν είναι δυνατόν η εισήγηση που θα συζητήσουμε σήμερα να έχει μοιραστεί σε φωτοτυπίες. Μαθαίνω κάτι έχει αλλάξει σήμερα και στα email μας δεν έχει έρθει τίποτα. Μακάρι να έρθει και να το δούμε. Το κείμενο Γιώργο, το χθεσινό, δεν έχει έρθει στα email μας, δεν ζητάω κάτι τρομερό. Αυτό που μας μοιράστηκε χθες εδώ, κακώς μοιράστηκε σε χαρτί γιατί είμαστε και κόμμα οικολογικό, ας έρθει στα email μας.

Σύντροφοι, κουράσαμε με τα εσωτερικά μας, κουράσαμε. Aναγκαία μεν, άλλα κράτησαν πάρα πολύ. Και επειδή υπάρχει αγωνία σε ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ – κάποιοι βέβαια δεν είναι εδώ για να εκφράσουν την αγωνία – για το αν το κόμμα θα κινηθεί προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Aυτό που θέλω να πω με σαφήνεια, είναι ότι όσο δεν ασχολούμαστε με την κοινωνία, σίγουρα δεν πάει το κόμμα αριστερά. Να σταματήσει λοιπόν η εσωστρέφεια, να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της κοινωνίας, να ασχοληθούμε με αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει η Αριστερά.

Αυτό το διάστημα σύντροφοι ακούσαμε μεγάλη φιλολογία, ακούσαμε πάρα πολλά αφιερώματα, ακούσαμε πάρα πολλές κουβέντες για το θέμα της περηφάνιας, για ποιο πράγμα είναι περήφανοι κάποιοι, για ποιο πράγμα δεν είναι περήφανοι. Εγώ σύντροφοι είμαι περήφανος. Είμαι περήφανος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο έχουμε υπερφορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων, πολύ σωστά από την αρχή έβγαλε ανακοινώσεις, έγραψε άρθρα, έκανε παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης. Πολύ σωστά ο Πρόεδρος αμέσως έκανε συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ και με το Επιμελητήριο Αθηνών και μακάρι να συνεχιστούν αυτά. Είμαι περήφανος για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα το οποίο αφορά την επικαιρότητα. Δεν είμαι περήφανος σύντροφοι, για κορυφαία οικονομικά υπουργικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αυτό το διάστημα έχουν αφιερώσει τεράστια κείμενα, ομιλίες, εκδηλώσεις και τα λοιπά για τα εσωτερικά μας, αλλά για το φορολογικό νομοσχέδιο που φωνάζει όλη η κοινωνία, δεν έχω καταλάβει τι θέση έχουν. Μήπως συμφωνούν και δεν θέλουν να το πουν; Ας ξεκαθαριστούν αυτά τα πράγματα, πάρα το ότι δεν είναι εδώ για να απαντήσουν.

Εγώ σύντροφοι είμαι περήφανος. Είμαι περήφανος γιατί ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αρχικά και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά, για τα θέματα φορολογίας, από το 1990 μέχρι και σήμερα, έχει τις πιο αναλυτικές επεξεργασίες-προτάσεις. Όχι βιβλίο θα μπορούσαμε να βγάλουμε σαν Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής αν τα μαζέψουμε όλα αυτά, αλλά εγκυκλοπαίδεια και δυστυχώς ορισμένοι δεν έχουν γνώση αυτών των πραγμάτων. Με αναλυτικές επεξεργασίες δώσαμε προτάσεις, δώσαμε και δίνουμε μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή και μπράβο στον Φάμελλο και στην κοινοβουλευτική ομάδα για τις μάχες που δίνουν στη Βουλή. Κάναμε πολλά σωστά την περίοδο της διακυβέρνησης – βεβαίως και πολλά λάθη – και αφήσαμε πολλά στη μέση, για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε κάποια στιγμή, γιατί σταματήσαμε πρωτοβουλίες πολύ σωστές και στον τομέα της φοροδιαφυγής και στον τομέα του λαθρεμπορίου.

Δεν είμαι περήφανος σύντροφοι, καθόλου περήφανος να ακούω από κεντρικό στέλεχός μας, με κορυφαία θέση στο Οικονομικό επιτελείο, ότι “δεν κουβεντιάσαμε το φορολογικό” και δεν είμαι περήφανος σύντροφοι, γιατί ποιος φταίει για αυτό; Φταίει για το ότι δεν κουβεντιάσαμε για το φορολογικό – ας τους πειράξω- ο ναύαρχος Αποστολάκης και ο Αλέξης Χριστόπουλος; Ποιος φταίει για αυτό σύντροφοι, να καταλάβω ακριβώς. Ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους και όχι να κρύβονται πίσω από γκρίνια και άλλες καταστάσεις.

Είδαμε σύντροφοι σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή απαράδεκτες στιγμές έντασης. Μερικοί από τους πρωταγωνιστές είναι γνωστοί από ανάλογες σκηνές στο Συνέδριο. Υπάρχουν στο διαδίκτυο τα σχετικά βίντεο. Κακώς τότε ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας αλλά και όλοι εμείς, τα αποδεχτήκαμε και είπαμε ας αφήσουμε να περάσουν έτσι. Απαράδεκτες λογικές και υποκριτική η στάση όσων και τώρα και στο Συνέδριο έκαναν αυτά που έκαναν, και η δήθεν αγανάκτησή τους όταν δίκαια τους χαρακτηρίζουμε “υπονομευτές” του Αλέξη Τσίπρα χθες, του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Διότι όταν τους λέμε ότι ήταν υπονομευτές, βγαίνουν από πάνω και αγανακτούν.

Ακούσαμε στα κανάλια σύντροφοι, γιατί εμείς ήμασταν εδώ στη συνεδρίαση, ακούσαμε στα κανάλια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ομαδάρχες, και ότι αποχώρησε η ομάδα του Α, η ομάδα της Β, η ομάδα του Γ. Εγώ σύντροφοι σαφέστατα, είμαι σε τάση, όπως ορίζει το καταστατικό. Διότι το καταστατικό επιτρέπει τις τάσεις. Σε φράξια, σε ομάδα, σε μηχανισμό, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ! Και αυτοί που δέχονται να μιλούν για δημοκρατία αλλά λειτουργούν διαφορετικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Σύντροφοι, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες υποκριτικές κριτικές για “αρχηγισμό, δημοκρατικές διαδικασίες, συλλογικότητα”. Όλα ήταν τέλεια δηλαδή στο ΣΥΡΙΖΑ πριν έρθει ο σ. Κασσελάκης και τώρα κάποιοι ανακαλύπτουν την Αμερική. Ευτυχώς έχουμε και ιστορική μνήμη, ξέρουμε διαδρομές προσώπων, συμπεριφορές, διαδικασίες.
Έχω όμως μία απορία, ειπώθηκε και προηγουμένως. Έχω μία απορία και θέλω βοήθεια από αυτούς που διαμαρτύρονται. Συμφωνώ ότι το 2019, έπρεπε να έχουμε αποθεματικό πάνω από 15 δις. Αυτοί όμως που μιλούν για “αρχηγισμό και δημοκρατία και συλλογικές διαδικασίες”, ας μας ενημερώσουν σε ποιο κομματικό όργανο και πότε, σε ποιο κυβερνητικό όργανο και πότε, αποφασίστηκε να έχουμε αποθεματικό 37 δις;

Καλούς αγώνες σύντροφοι, καλή δύναμη και να μην ξεχνάμε το τι έχουμε μπροστά μας να κάνουμε και ότι σε λίγες μέρες έχουμε τη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου, όπου πρέπει να δώσουμε ένα βροντερό “παρών”.

Καλή συνέχεια.