Διαδικασία παράλληλων μονολόγων και όχι ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων χαρακτήρισε τη συζήτηση επί του σχεδίου του προϋπολογισμού που διεξάγεται στη Βουλή, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ TV. Ο απαραίτητος διάλογος για το πως φτάσαμε μερικά χρόνια πριν στην καταστροφή και τη χρεωκοπία, η συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, όπως το μεγάλο ιδιωτικό χρέος, το μεγάλο δημόσιο χρέος και το πως θα αποφύγουμε να οδηγηθούμε ξανά στο σημείο που παραλάβαμε τη χώρα το 2015 και την παραδώσαμε έξω από μνημόνια, με ρυθμισμένο χρέος και αποθεματικό 37 δις, δυστυχώς απουσιάζει από την αίθουσα της Βουλής.
Ο Τρ. Αλεξιάδης σημείωσε πως όπως και η συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, έτσι και το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως τον πληθωρισμό που καθημερινά μειώνει τις απολαβές των μεσαίων, των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων, αλλά δεν ανταποκρίνεται και στα προβλήματα των επιχειρήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δεκάμηνο του 2022, περισσότερα από 200 καταστήματα αρτοποιίας να έχουν κλείσει. Η εκρηκτική αύξηση των εσόδων του δημοσίου από την είσπραξη του ΦΠΑ λόγω της εκτίναξης των τιμών, τα «ματωμένα υπερέσοδα», όπως τα αποκάλεσε, επιτρέπουν τη λήψη μέτρων, όπως τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Παράλληλα ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για την ανάγκη ενεργοποίησης και αξιοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και για τη συζήτηση που πρέπει να διεξαχθεί αν φόροι που είχαν επιβληθεί τα χρόνια των μνημονίων έφεραν τελικά αύξηση στα έσοδα του δημοσίου.
Αναφορικά με το Κατάρ-gate, επιδοκίμασε το έργο των αρχών του Βελγίου, ενώ παρότρυνε τις ελληνικές διωκτικές αρχές να αντιγράψουν τις καλές πρακτικές τους που αποτελούν παράδειγμα για το τι πρέπει να γίνει και στη χώρα μας. Η αξιοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και διαδικασιών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, έχει να κάνει με τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας. Βαριά κληρονομιά αποτελεί για το πολιτικό σύστημα της χώρας, είπε, από μια σειρά σκανδάλων όπως Εξοπλισμοί, Χρηματιστήριο, SIEMENS, NOVARTIS, να μην έχουν οδηγηθεί πολιτικοί στο δικαστήριο, ενώ μίλησε για τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.
Χαρακτήρισε προεκλογικό και άθλια προσπάθεια ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης, το κυβερνητικό επίδομα των 600 € για τους ένστολους και απαράδεκτες τις εξαιρέσεις ή τη μη επέκτασή του και σε άλλα ελεγκτικά σώματα. Προς επίρρωση δε, ανέφερε παράδειγμα όπου ελεγκτής της Οικονομικής Αστυνομίας που ασχολείται με υπόθεση, δικαιούται του επιδόματος, ενώ ελεγκτής της Εφορίας ή του Τελωνείου που ασχολείται από τη μεριά του με την ίδια υπόθεση δεν το δικαιούται ! Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τόνισε, ώστε να ασχολούνται με την ασφάλεια μας και όχι με παρακολουθήσεις ή με πυροβολισμούς εναντίον ανηλίκων…
Για το θέμα των παρακολουθήσεων, κάλεσε τους θιγόμενους υπουργούς ή στελέχη της ΝΔ να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ζητήσουν όσοι έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά και η αντίφαση, υπενθυμίζοντας ότι κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ απειλούσε όποιον προσκόμιζε στοιχεία με 10 χρόνια φυλακή. Τόνισε πως για την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ, κρατική υπηρεσία που λειτουργεί υπό την πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού, παρακολουθούσε Υπουργό, ευθύνες έχουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός και κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό καθώς θα ακουστούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα και για τις υποκλοπές αλλά και για τα οικονομικά της χώρας.