«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφων Αλεξιάδης για την οικονομική κατάσταση, που επικρατεί στην χώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και αν τα κυβερνητικά μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα απαλύνουν σε ένα μέρος το πορτοφόλι των πολιτών.

«Η κυβέρνηση καθυστερεί και έχει χάσει τον έλεγχο σε ότι αφορά τα οικονομικά. Δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022 πριν 15 χρόνια, αλλά πριν από δυο μήνες και έχει πέσει ήδη έξω. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το αποθεματικό του Δημοσίου, που ήταν 41 δις ευρώ, έχει πέσει μέσα σε δυο μήνες στα 39,7 δις ευρώ και αναγκάστηκε να αποδεχθεί ότι το έλλειμμα για το 2021 είναι στα 12,3 δις ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι όσο και να κάνουν προπαγάνδα -κρύβουν πολλά στοιχεία- οι πολίτες καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, ύστερα από μια δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημική κρίση και τώρα την ενεργειακή δεν είναι ιδανική.

«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη και αντί η κυβέρνηση να καθίσει να κάνει έναν ουσιαστικό διάλογο και να δει πως θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, που κατά την γνώμη μου υπερβαίνουν τις δυνατότητες, που έχει η ΝΔ ως κόμμα, για να μην ξεχάσουμε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ ήταν τα κόμματα, που μας οδήγησαν σε χρεοκοπία με τις πολιτικές τους. Αντί να καθίσουν να συζητήσουν, μας κουνούν το δάχτυλο και κάνουν προπαγάνδα, αλλά δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα» ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης.

Επίσης προτρέπει την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις πολιτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να προχωρήσει στην λήψη ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης.

«Η κυβέρνηση πατά σε δυο βάρκες. Όταν κάτι δεν την συμφέρει αναφέρεται στο εσωτερικό της χώρας, όταν κάτι την συμφέρει αναφέρεται αλλού. Ας αντιγράψει η κυβέρνηση αυτό, που κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τον κατώτατο μισθό, με την μείωση του ΦΠΑ, ειδικών φόρων, με την μείωση της δημιουργίας δικτύων και υποδομών, που προστατεύουν στοιχειωδώς τους πολίτες και ας σταματήσουν να λένε αυτές τις πολιτικές «σαχλαμάρες», όταν προσπαθείς να αντιγράψεις ένα πράγμα, από όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα – με τις ιδεολογικές εμμονές, που έχει και με τις δεσμεύσεις, που έχει λόγο συμφερόντων – να καταλάβει ποια είναι η κατάσταση, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ας αφήσουν αυτά, που λένε ότι αν μειωθεί η τιμή της βενζίνης θα επωφεληθούν οι πλούσιοι και ας προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης» θυμίζοντας ότι «πριν από λίγα χρόνια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε 13η σύνταξη και κοινωνικά επιδόματα θυμάστε τι έλεγε τότε η ΝΔ, μια απλή σύγκριση του τι δίναμε εμείς και το τι δίνει τώρα η ΝΔ, είναι η καλύτερη απάντηση».

Για τον ΕΝΦΙΑ, που κυβερνητικά στελέχη, κάνουν λόγω για μείωση έως και 40% φέτος με αποπληρωμή σε 10 δόσεις, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχολιάζει ότι «τα πρώτα στοιχεία, που έχουμε, οι τροποποιήσεις, που γίνονται δεν είναι στην κατεύθυνση, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να υπάρχει ένα αφορολόγητο, προστασία της χαμηλής – μεσαίας περιουσίας, να επιβαρυνθούν όσοι έχουν μεγάλες περιουσίες, κ.α., δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση και εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια τέτοια λογική, διότι είναι αντίθετη με όσα έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν, την στιγμή, που η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό χώρο, να μην υλοποιεί την συνταγματική εντολή για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» με τον κ. Αλεξιάδη να αναφέρει ότι το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ακόμα και για αυτούς, που έχουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με ετήσιο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο 25 εκατομμύρια ευρώ.

«Γιατί έπρεπε να ευνοηθούν αυτοί με περιουσίες άνω του 1 εκατ. ευρώ και να μην υπάρχει ένα αφορολόγητο στην πρώτη κατοικία με ένα όριο (πχ αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ), ώστε να απαλλάξουμε ένα σημαντικό αριθμό πολιτών, που έχουν δυσκολίες να αποπληρώσουν; Να θυμίσω ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να μην τα ξεχνάμε αυτά, διότι όλοι μένουν, γιατί δεν κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ, αλλά κανένας δεν θυμάται ποιος τον έφερε. Ένας φόρος, που πήρε τους φόρους περιουσίας περίπου στα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο και τους ανέβασε στα 3,4 δις ευρώ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο φορολογικό χαράτσι».