ΠΗΓΗ

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. Υπουργός Οικονομικών μιλά για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και για κάθε επαγγελματικό τομέα χαρακτήρισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο σκέλος του οποίου, παρουσιάστηκε προχθές στο Ζάπειο. Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως η κρίση του κορωνοϊού θα είναι πρωτοφανής και πιθανά χειρότερη από αυτή του 2010, ενώ η κυβέρνηση είτε καθυστερεί, είτε παίρνει αποφάσεις σε λάθος κατεύθυνση για τη διαχείρισή της. Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός τόνισε πως η Ν.Δ. άλλα έλεγε προεκλογικά κι άλλα μετεκλογικά, ενώ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο ίδιος σχολίασε χαρακτηριστικά πως «κυβερνήσεις που είχαν μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα και πήγαν πολύ καλά στις εκλογές μετά από λίγο αναγκάστηκαν, να φύγουν από την εξουσία».

Τι θεωρείτε ότι δεν κάνει καλά πλέον η κυβέρνηση, καθώς στη διάρκεια της καραντίνας είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε έντονη κριτική…

Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε αντιπολίτευση, όχι με την ακραία λογική, με τη φρασεολογία και την τακτική που έκανε η ΝΔ ως αντιπολίτευση. Επιλέξαμε να κάνουμε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση με κριτήριο όχι το δημοσκοπικό ή μη όφελος του κόμματός μας, αλλά με κριτήριο το τι ευνοεί τους πολίτες, την κοινωνία, την χώρα. Υπ’ αυτή την έννοια, στο θέμα του κορωνοϊού σταθήκαμε δίπλα στην κυβέρνηση και στηρίξαμε τη χώρα μας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο και σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας πολύ έγκαιρα, από τις 6 Απριλίου, βγήκαμε με μια σειρά προτάσεων το «Μένουμε Όρθιοι Ι» και με μία δεύτερη σειρά προτάσεων, στις 25 Μαΐου το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ακριβώς για να δώσουμε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πάρει εκείνα τα οικονομικά μέτρα και να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν μπορούμε στα θέματα της οικονομίας να ακολουθούμε μια λογική …βλέποντας και κάνοντας. Αν μια επιχείρηση κλείσει σήμερα, εάν ένας εργαζόμενος χάσει την εργασία του σήμερα, ό,τι μέτρο κι αν πάρουμε αύριο, θα είναι πολύ αργά. Αυτός είναι ο στόχος των προτάσεών μας και την πρώτη φορά και τη δεύτερη, διότι βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δυστυχώς είτε καθυστερεί, είτε παίρνει αποφάσεις σε λάθος κατεύθυνση.

Άρα το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» είναι το πρόγραμμα που θα έκανε ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν στην κυβέρνηση;

Βεβαίως και είναι απόλυτα κοστολογημένο. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ πιο κοντά σε κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Το προηγούμενο διάστημα ήταν αντίθετοι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση με αρκετές από τις επιλογές μας και μας χαροποιεί διότι δείχνει την επανασύνδεσή μας με τους φορείς της κοινωνίας, που για διάφορους λόγους, μπορεί κι από δικά μας λάθη, δεν υπήρχε η σύνδεση που έπρεπε να υπάρχει. Έχουν καταλάβει όμως πλέον, τι έλεγε η ΝΔ προεκλογικά και τι κάνει μετεκλογικά. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο μικρομεσαίος, ο αυτοαπασχολούμενος , το τι ακριβώς προτείνουμε εμείς, έχουμε βγάλει συγκεκριμένα παραδείγματα και το τι προτείνει η ΝΔ, διότι αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια οικονομική κρίση πρωτοφανή και πιθανά να είναι χειρότερη από την κρίση που είχαμε το 2010-2012, όταν μιλάμε για ανεργία που θα ξεπεράσει το 31%, με ύφεση κοντά στο 10% και έλλειμμα που θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

Άρα μιλάμε και επίσημα, για μεγαλύτερη κρίση κι από αυτή του 2010; Δηλαδή ό,τι μπορέσαμε και φτιάξαμε ως χώρα και Έλληνες, με τη συμβολή και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να χαθεί από τη μία στιγμή στην άλλη;

Βεβαίως, διότι τα έτη 2010, 2011, 2012 παρά τα όποια προβλήματα σε επίπεδο δημόσιου χρέους, είχαμε τουρισμό, κατανάλωση, μεταφορές και μια σειρά από δραστηριότητες. Για τα αγροτικά προϊόντα, όπως και της Μαγνησίας, τις τιμές τους φέτος και τα προβλήματα, αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν… «χθες» κι όχι σε μια λογική της κυβέρνησης … «βλέποντας και κάνοντας»!.

Προφανώς και η κρίση έχει αγγίξει όλους τους κλάδους, από τους αλιείς και τους αγρότες, μέχρι τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχει λύση για την κάθε κατηγορία ξεχωριστά; Γιατί αυτό ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει μία κυρίαρχη ιδεολογία και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τώρα. Προσπαθούν κάποιοι να εμφανίσουν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι μονόδρομος. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Υπήρχε και στο εξωτερικό στην περίοδο της Θάτσερ. Ακραίοι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι έλεγαν ότι αυτός είναι ο μονόδρομος και παρέσυραν στην πορεία τους και διάφορους άλλους από το χώρο της σοσιαλοδημοκρατίας. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογημένα και τεκμηριωμένα, τεκμηριώνει ότι βεβαίως και υπάρχει άλλη εναλλακτική οικονομική, κοινωνική, πολιτική και μία πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας, του πολίτη, της χώρας.

Αναφερθήκατε αν δεν κάνω λάθος, σε ζητήματα που έχει αποδεχτεί και υπερψηφίσει η ΝΔ, που μέχρι πρότινος «φώναζε» για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τους «άδικους φόρους», που τελικά λέτε ότι, όχι μόνο δεν τους κατάργησε, αλλά ψήφισε για τη διατήρηση και επέκταση τους;

Δεν είναι το μόνο. Η πιο μεγάλη κωλοτούμπα που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είχαμε και τη χθεσινή συζήτηση στο κοινοβούλιο όπου από τα ακραία που έλεγαν έφτασαν στο σημείο πολύ σωστά να λένε τώρα ότι θα εγκρίνουν την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, αν τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τι έλεγαν προεκλογικά και τι κάνουν μετεκλογικά και το συγκρίνω με την υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στα εθνικά ζητήματα, στο θέμα του κορωνοϊού, στα γεγονότα του Έβρου ή στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στα ζητήματα της οικονομίας, ενώ οι πολίτες περίμεναν τη ΝΔ που έλεγε προεκλογικά, ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και ότι θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, είδαμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένει και πολύ σωστά παραμένει, διότι έχει πολύ σωστές διατάξεις σε πολλά σημεία κι εκεί που έλεγαν ότι θα μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ένα μεγάλο τμήμα των ασφαλισμένων βλέπει ότι από την κατώτερη ασφαλιστική εισφορά των 185 ευρώ πήγαμε στα 220 ευρώ.
Όχι μείωση δεν είδαμε, αλλά είχαμε και αύξηση και ειδικά στα φορολογικά ζητήματα όπως ανέδειξα και μέσα στη Βουλή και με παρεμβάσεις ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα χωρίς να το γράψει κανένα οικονομικό site, χωρίς να αναφερθεί πουθενά είχαμε μία, όχι κατάργηση των λεγόμενων «άδικων» φόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχαμε διατήρηση ενός από αυτούς τους φόρους, για τους οποίους είχαν εξαγγείλει ότι αν θα έρθουν στην κυβέρνηση θα τους καταργήσουν, όπως το κόστος αγοράς της πλαστικής σακούλας. Αλλά δυστυχώς ένα τμήμα των ΜΜΕ στην χώρα, δεν έχει στόχο την ενημέρωση και τη δεοντολογία, έχει στόχο την εξυπηρέτηση διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Βλέπετε να μας οδηγεί η κατάσταση αυτή όπως διαμορφώνεται, σε εκλογές; Αν και το απέκλεισε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης…

Έχει κριθεί η αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη με όσα έλεγε πριν και όσα λέει τώρα. Η δική μου πολιτική εκτίμηση είναι ότι με δεδομένο το μέγεθος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έρχεται, με τα δεδομένα τα οικονομικά και πιθανότατα με μια επαναφορά των προβλημάτων των ιατρικών του κορωνοϊού, όποια κυβέρνηση επιλέξει, αφού έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να πάει τη χώρα σε εκλογές θα εισπράξει και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος. Κι επειδή θα έρθει αμέσως το επόμενο ερώτημα ότι οι δημοσκοπήσεις ευνοούν την κυβέρνηση, ας κοιτάξουν κάποιοι τη σύγχρονη πολιτική ιστορία να δουν ότι κυβερνήσεις που είχαν μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα και πήγαν πολύ καλά στις εκλογές μετά από λίγο αναγκάστηκαν να φύγουν από την εξουσία και να την παραδώσουν σε άλλους.