Συνέντευξη στον Alpha radio και τη «Νέα Εγνατία» της Καβάλας

Ο Τρύφων Αλεξιάδης σχολιάζει τον διψήφιο πλέον πληθωρισμό, τους λογαριασμούς και τις… μετοχές της ΔΕΗ, αλλά και τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ που μέρες τώρα «αναμένεται»

Να γυρίσουν οι πολίτες τον λογαριασμό στον Μητσοτάκη στις 15 Μαΐου καλεί μέσω του Alpha Radio ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος έκανε δηλώσεις με αφορμή την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο. Ο ίδιος εξήγησε τι σημαίνει για την οικονομία και τους πολίτες το 10.2% πληθωρισμός αλλά και τους αδιανόητους ρυθμούς με τους οποίους τρέχει σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ στη συνέχεια σχολίασε και τα οικονομικά μέτρα που κατά καιρούς έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως για τις επιστροφές από την ΔΕΗ ή τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Τι σημαίνει το 10,2 του πληθωρισμού

«Έχουμε 10,2 πληθωρισμό ως μέσο όρο, εάν δούμε τα στοιχεία έχουμε αυξήσεις 122% στο φυσικό αέριο, 88% στον ηλεκτρισμό, 55% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 29% στα καύσιμα και είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός των τελευταίων 28 ετών. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά, μένω μόνο σε αυτά που είναι τα βασικά, διότι η εκτίναξη του πληθωρισμού καταλαβαίνετε ότι έχει μεγάλη επίπτωση σε πολλές παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας. Έχει επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα, ειδικά των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα στον ανταγωνισμό της χώρας στον τουριστικό τομέα, έχει σχέση με πάρα πολλά προϊόντα μας τα οποία έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό – μιλάω και για την περιοχή μας- έχει όμως σχέση και με τη διαβίωση του πολίτη. Διότι έχουν αυξηθεί τα έλαια κατά 22%, τα λαχανικά κατά 13%, τα γαλακτοκομικά κατά 11,7% και το ψωμί κατά 10%».

Εκτινάχθηκε το κόστος μισθοδοσίας, καθώς έπρεπε να βολέψουμε συγκεκριμένα στελέχη

«Η κατάσταση είναι εκρηκτική και ως οικονομολόγος μπορώ να πω ένα πράγμα, άλλο πράγμα σημαίνει πληθωρισμός για το μεγαλοστέλεχος της ΔΕΗ που παίρνει 1.000 ευρώ τη μέρα και άλλο πράγμα για την οικογένεια που ζει 2 μήνες με 1.000 ευρώ! Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι όλοι, γιατί πάει καλά η μετοχή της ΔΕΗ; Και επειδή πάνε τόσο καλά τα οικονομικά της ΔΕΗ, όπως είπε πριν από λίγο στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, εκτινάχθηκε το κόστος μισθοδοσίας, καθώς έπρεπε να βολέψουμε συγκεκριμένα στελέχη και έχουμε τα προβλήματα που έχουμε. Σε κάθε περίπτωση λέω ότι βεβαίως και θα πρέπει να υπάρχουν υψηλές αμοιβές σε κάποιους τομείς του δημοσίου, αλλά πρέπει να δούμε σε αυτή την περίοδο αν κάποιοι προχώρησαν σε προκλητικές κινήσεις ή όχι. Επειδή κάθε μέρα είμαστε στους δρόμους σε περιοδείες και σε επαφή με τους πολίτες, αυτό που μας μεταφέρουν είναι ότι πρέπει η αντιπολίτευση μας και η κριτική μας να είναι πιο δυναμική, πιο αιχμηρή και να διεκδικούμε περισσότερα».

Η κυβέρνηση έχει πάρει την πολιτική κατηφόρα και δεν μπορεί να σταματήσει με τίποτα

«Σας λέω λοιπόν τι λένε οι πολίτες, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση έχει πάρει την πολιτική κατηφόρα και δεν μπορεί να σταματήσει με τίποτα. Άλλωστε, τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια, από το τι έχουν πει από το Σεπτέμβριο και μετά για τις ανατιμήσεις, όταν υπολόγιζαν οι ίδιοι ότι θα ήταν 1 με 2 ευρώ η διαφορά στους λογαριασμούς, όταν κατηγορούσαν τους δημοσιογράφους «τι είναι αυτά που λέτε, δεν υπάρχει ακρίβεια» και όταν έλεγαν τα μύρια όσα, τα τεράστια ψέματα. Θα τα βρούν μπροστά τους και ό,τι και να πουν, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη. Για παράδειγμα είπαν τώρα τα μεγάλα ψέματα για μειώσεις έως 600 ευρώ, 4,2 εκατομμύρια είναι οι καταναλωτές της ΔΕΗ και οι ελαφρύνσεις είναι 260 εκ. Αν κάνει κάποιος τη διαίρεση, θα δει ότι είναι λιγότερα από 70 ευρώ το μήνα ανά λογαριασμό της ΔΕΗ. Μέχρι τον Ιούνιο που θα έρθει ο λογαριασμός στους Έλληνες,  οι πολίτες θα καταλάβουν όλοι τι σημαίνει η ρήτρα Μητσοτάκη! Αυτή η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι λέει ψέματα, αποδείχθηκε, όπως είπε κυβερνητικός βουλευτής, ότι εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων, αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση και πρέπει να φύγει όσο πιο γρήγορα. Για αυτό 15 του μηνός θα στείλουν πίσω το λογαριασμό της ΔΕΗ τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, που τον χάσαμε και αυτόν».

Αναμένοντας τον ΕΝΦΙΑ

«Εδώ και καιρό έλεγαν σήμερα θα βγει, αύριο θα βγει, δεν έχει βγει, και ακόμα δεν έχει ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε για τον ΕΝΦΙΑ αυτή η κυβέρνηση των αρίστων, των ικανών, των στελεχών με τα βιογραφικά. Ενώ έλεγαν χθες ότι βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ, χθες κατάθεσαν στις 8:00 το βράδυ τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ! Να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τον πίνακα με τις μειώσεις που αθροίζουν τα 360 εκατομμύρια, δηλαδή να μας πει από 0 έως 50.000, τόσα εκατομμύρια, από 50 έως 100, τόσα, από 200 έως 300, τόσα, για να δούμε ποιους ευνοεί και αν αθροίζει αυτά τα 360 εκ. που έλεγαν, γιατί εγώ αυτά που μαθαίνω από το Υπ. Οικονομικών είναι ότι αυτά που είπαν ήταν ψέματα, γι’ αυτό και το Γενικό Λογιστήριο δεν κατέθεσε έκθεση όταν ήρθαν οι διατάξεις στη Βουλή. Εγώ κρατώ μικρό καλάθι και θέλω να δω τον πίνακα ανά ΑΦΜ, να δούμε τη μείωση και αν έλεγανε αλήθεια ή ψέματα. Να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους, την προπαγάνδα τους τη δημοσιοποιούν. Σκεφτείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να έφερνε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο, να έλεγε 10 μέρες ότι βγαίνουν τώρα, σήμερα, αύριο, μεθαύριο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και ακόμα να μην έχει βγει το εκκαθαριστικό. Τι θα ακούγαμε, τι ζωντανές συνδέσεις στα κανάλια και τι κριτική θα είχαμε. Τώρα όμως έχει πέσει «μούγκα στην στρούγκα».