Την τεράστια πολιτική διαφορά που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το κυβερνών κόμμα της ΝΔ ανέδειξε με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή λειτουργίας του ΤΧΣ, ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

«Έχουμε καταθέσει δημόσια κείμενα με τον απολογισμό της κυβερνητικής μας περιόδου, εσείς τολμάτε;» απηύθυνε την ερώτηση προς τα κυβερνητικά έδρανα. «Δεν τολμάτε, γιατί πρώτα απ΄ όλα θα έρθετε αντιμέτωποι με τον τεράστιο λαϊκισμό σας» συνέχισε, υπενθυμίζοντας τα ψευδή πολιτικά αφηγήματα της ΝΔ ότι η χώρα ζούσε σε ένα παράδεισο μέχρι τον Ιανουάριο του ΄15 και τη σπέκουλα περί άδικης φορολόγησης που πλέον όχι μόνο την εφαρμόζει, αλλά και την επεκτείνει.

Ο Τρ. Αλεξιάδης κάλεσε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε ανοικτό διάλογο για όλα τα θέματα που απασχόλησαν τη χώρα από το 2000 και μετά, όπως «το τι έγινε με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τι έγινε με την κρίση, τι έγινε με το psi, τι έγινε με το χρηματιστήριο, τι έγινε με τους Ολυμπιακούς αγώνες», αλλά διέγνωσε ότι «φοβάστε να τα συζητήσετε, φοβάστε τον διάλογο γιατί θα βρεθείτε μπροστά στις τεράστιες ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», την αγαστή συνεργασία των οποίων, στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου «μεγάλο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ στάζοντας μέλι από το στόμα του αποκάλεσε «η κυβέρνησή μας», ελπίζοντας πως, αν όχι για τα κόμματά τους, θα ξανάρθουν εκείνες οι μέρες για τον ίδιο…».

Στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στον κατάπτυστο τρόπο νομοθέτησης που επιλέγει η κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «νομοσχέδιο 135 σελίδων κατατίθεται Παρασκευή απόγευμα, μπαίνει προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, οι συνεδριάσεις της οποίας τελειώνουν χθες. Ενώ σήμερα το νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια, κατατίθεται χθες το απόγευμα (!) νέο νομοσχέδιο για το Ελληνικό 420 σελίδων, του οποίου η συζήτηση ξεκινάει την Τρίτη. Αυτό είναι εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου; Επιπλέον φέρνετε τρεις τροπολογίες 95 σελίδων μετά τη λήξη της Επιτροπής, «δήθεν» για να συζητηθούν. Θυμίζει ημέρες τους Δεκέμβρη του ΄14 που φέρνατε νομοθετήματα στη Βουλή που ωφέλησαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά δεν σωθήκατε, αγωνιάτε αλλά ούτε τώρα θα σωθείτε.

Το λέω ξεκάθαρα και αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, το κάνετε για να καλύψετε σκάνδαλα, έχετε κάνει την πολιτική επιλογή να καλύπτεται σκάνδαλα και να εξυπηρετείται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Προς επίρρωση δε των λεγομένων του, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη τροπολογία που προβλέπει αντίθετα με την υπάρχουσα νομοθεσία, έσοδα εταιρειών από υπηρεσίες που παρέχουν προς το δημόσιο να είναι ανεκχώρητα, ακατάσχετα και να μην υπόκεινται σε συμψηφισμό με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, λέγοντας «Ποιες εταιρείες κρύβονται από πίσω; ποια επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετείτε;». Στη συνέχεια ο Βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά της βουλής δημοσίευμα από μεγάλο φιλοκυβερνητικό site που ακόμη κι αυτό αντιτίθεται στη ματαίωση του νομοθετημένου γκρεμίσματος των αυθαιρέτων μιλώντας περί εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων από υπουργό της κυβέρνησης.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις προσαγωγές και στις συλλήψεις των φοιτητών του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις, δήλωσε τη συμπαράστασή του στους νέους και τους κάλεσε να μη φοβηθούν, αλλά με ειρηνικούς κοινωνικούς αγώνες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Υπενθύμισε δε ότι καμία κυβέρνηση δεν ευνοήθηκε από την επιλογή της έντασης και της βίας, «ούτε εκείνη με τους νεκρούς – δυστυχώς από αστυνομικά όργανα – Κουμή, Κανελλοπούλου το 1980, ούτε εκείνη με τον Καλτεζά το 1985. Δεν θα σωθεί η κυβέρνησή σας, θα έχει την τύχη των κυβερνήσεων που επένδυσαν στη βία και την ένταση».

https://youtu.be/S-Calg83sNk

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ακούσαμε το πρωί με την έναρξη της διαδικασίας τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας να εύχεται να μην εξελιχθεί η κουβέντα σε μια διαδικασία πολιτικής κοκορομαχίας και κάποια στιγμή εγώ χάρηκα και λέω: Επιτέλους θα γίνει μια σοβαρή κουβέντα εδώ. Άλλαξαν τακτική και έχουν διάθεση να συζητήσουμε ζητήματα, όπως το θέμα του ΤΧΣ, του τραπεζικού συστήματος, της οικονομικής κρίσης και όχι τα τρομερά και – πώς το είπατε; εγκληματικά λάθη; – τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα τέτοια. Είπα: «Θα γίνει μια σοβαρή κουβέντα».

Μετά, όμως, θυμήθηκα κάτι. Είδα την ομιλία σας, κύριε εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, στην Επιτροπή. Άλλος ομιλητής έκανε τη μία ομιλία και άλλος την άλλη; Μιλήσατε για πολιτική κοκορομαχία σήμερα. Αν διαβάσετε τι είπατε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, είναι η αποθέωση της πολιτικής κοκορομαχίας. Δεν είναι κακό να έχουμε διαφορετική πολιτική άποψη. Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό – θα σας πω μετά πού είναι το προσωπικό πρόβλημα-   δεν είναι προσωπική η διαφωνία. Το πρόβλημα είναι το πολιτικό, ότι δεν συζητάτε, ότι δεν κάνετε διάλογο.

Έρχεστε εδώ με ένα πολιτικό αφήγημα ότι η χώρα ήταν σε έναν παράδεισο μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και ήρθε «ο κακός ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως λέτε, και «με εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή». Ένα ερώτημα προσωπικά σε εσάς ως νομικό: Γιατί δεν προχωράτε σε διερεύνηση των εγκληματικών πράξεων και των παραλείψεων; Δεν θέλετε να το κάνετε και  καταλαβαίνουμε το γιατί.

Γιατί δεν ξεκινάμε έναν διάλογο, όχι από το 1945 και μετά, από το 2000 και μετά, τι έγινε με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τι έγινε με την κρίση, τι έγινε με το PSI, τι έγινε με το χρηματιστήριο, τι έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με ένα σωρό πράγματα, τα οποία βεβαίως και πρέπει να συζητήσουμε και είμαστε έτοιμοι, αλλά φοβάστε να τα συζητήσετε. Φοβάστε να τα συζητήσετε. Επιλέγετε αυτό το «σκονάκι» και λέτε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, ενώ σας έχουμε απαντήσει με μια σειρά από επιχειρήματα. Φοβάστε να κάνετε διάλογο.

Είναι σαφές γιατί φοβάστε να κάνετε διάλογο, διότι θα βρεθείτε μπροστά στις μεγάλες ευθύνες ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ. Είπε κάποιος ομιλητής από το ΚΙΝΑΛ -προς τιμήν του όχι ο κ. Σκανδαλίδης, προσέχει το τι λέει – «η κυβέρνησή μας» και έτρεχε μέλι το στόμα του εκείνη την ώρα γιατί ελπίζει ότι θα ξανάρθουν εκείνες οι μέρες. Μπορεί να έρθουν για τον ίδιο, δεν ξέρω αν θα έρθουν για τα κόμματά τους. «Η κυβέρνησή μας», η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δηλαδή, που τα έκανε όλα τέλεια και ήρθε ο κακός ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κατέστρεψε!

Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλετε να αλλάξετε τη μέχρι τώρα τακτική σας και να κάνετε διάλογο. Εμείς ως κόμμα έχουμε καταθέσει κείμενο δημόσια για τον απολογισμό της κυβερνητικής μας περιόδου, διότι βεβαίως και θέλουμε να το συζητήσουμε. Εσείς τολμάτε; Δεν τολμάτε, διότι πρώτα απ’ όλα θα έρθετε αντιμέτωποι με τον τεράστιο λαϊκισμό σας. Ένα παράδειγμα θα πω, θα μπορούσα να πω πάρα πολλά. Ένα παράδειγμα θα πω, γιατί υπάρχει και μέσα στο νομοσχέδιο. Είπατε ότι κοινός τόπος όλων μας η εισαγωγή του νέου ίδιου πόρου επί μη ανακυκλωμένων πλαστικών συσκευασιών. Πολύ σωστά.

Να ρωτήσω κάτι, κύριε Καραγκούνη, κύριε εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας. Θυμόσαστε ένα αφήγημα για τους κακούς είκοσι εννιά άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι κάποιοι που κάθονται τώρα στα υπουργικά γραφεία και ήταν τότε στα έδρανα της Αντιπολίτευση κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έβαλε τέλος στην πλαστική σακούλα και αυτόν τον φόρο, όχι μόνο δεν τον καταργήσατε, αλλά – πολύ σωστά – τον αυξήσατε κιόλας. Δεν θα επιμείνω σ’ αυτό.

Μία παράκληση προς το Προεδρείο, όχι προσωπικά προς τον Προεδρεύοντα, προς το Προεδρείο. Πρέπει το Προεδρείο της Βουλής να αποφασίσει: Ή θα διεκδικήσει για τον εαυτό του έναν ρόλο κατανομής του χρόνου στους ομιλητές και να χτυπάει το κουδουνάκι ότι «τελείωσε ο χρόνος σας και κατεβείτε» ή θα επιλέξει έναν ρόλο ουσιαστικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Δεν λειτουργεί το Κοινοβούλιο κανονικά. Έχουμε ένα τεράστιο νομοσχέδιο εκατό τριάντα πέντε σελίδων το οποίο κατατέθηκε Παρασκευή απόγευμα και μπήκε δέκα η ώρα τη Δευτέρα το πρωί στην Επιτροπή. Τελείωσε χθες η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Τα σκάνδαλα που θέλατε να κρύψετε – και θα έρθω μετά σ’ αυτά – δεν τα φέρατε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για να τα συζητήσουμε και χθες το απόγευμα καταθέσατε άλλο νομοσχέδιο τετρακόσιες είκοσι σελίδες. Χτες τελείωσε η Επιτροπή το ένα νομοσχέδιο, σήμερα είμαστε στην Ολομέλεια. Καταθέσατε άλλο νομοσχέδιο τετρακόσιες είκοσι σελίδες για το Ελληνικό, το οποίο ξεκινάει την Τρίτη. Αυτό είναι λειτουργία του Κοινοβουλίου;

Επίσης, φέρατε τρεις τροπολογίες ενενήντα πέντε σελίδες μετά τη λήξη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων δήθεν για να συζητηθούν. Κάποιος θα έλεγε ότι σας έχει πιάσει μια αγωνία εν όψει των πολιτικών καταστάσεων και θέλετε να λύσετε διάφορα ζητήματα. Είναι σαν αυτό που ζήσαμε τον Δεκέμβριο του 2014, που φέρνατε διάφορα που ωφέλησαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά δεν σωθήκατε από αυτό. Ούτε τώρα θα σωθείτε. Κάποιος θα έλεγε, λοιπόν, ότι είναι αυτό.

Εγώ, επιτρέψτε μου, επειδή έχω μάθει να διαβάζω και ανάμεσα στις γραμμές και να ψάχνω και λίγο παραπάνω, το λέω ξεκάθαρα και αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη ως Αλεξιάδης γι’ αυτό που κάνω: Το κάνετε για να καλύψετε σκάνδαλα. Το κάνετε διότι η Κυβέρνηση έχει κάνει την πολιτική επιλογή να καλύπτει σκάνδαλα και να εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Με χαρά μου είδα πριν τον κ. Μηταράκη, μάλλον δεν είναι εδώ τώρα. Ποια επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετεί η τροπολογία 793/120; Κοιτάξτε τι προβλέπει. Αν έχεις μια εταιρεία και δίνεις στα νοσοκομεία νοσοκομειακό υλικό ή καθαρίζεις ένα νοσοκομείο ή παρέχεις υπηρεσίες φύλαξης, αυτά που θα πληρωθείς από το νοσοκομείο θα πρέπει να συμψηφιστούν με χρέη προς το δημόσιο κλπ. Εκεί, λοιπόν, που έχουμε την ανάγκη δεν δίνετε αυτή τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν οι εταιρείες και να βοηθήσουν. Ποιες εταιρείες κρύβονται από πίσω, όταν για εταίρους υλοποίησης δικαιούχους του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» αυτά που θα πληρωθούν είναι ανεκχώρητα, ακατάσχετα, δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη κλπ;

Ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε; Ήδη κυκλοφορούν τα ονόματα συγκεκριμένων εταιρειών. Δεν νομίζω να εξυπηρετείτε κάποιο φυσικό πρόσωπο που νοικιάζει ένα σπίτι για να εξυπηρετηθεί ένας μετανάστης ή κάτι άλλο. Φέρτε μας, λοιπόν, τα στοιχεία.

Επίσης, επειδή πλέον κατά το κοινώς λεγόμενο σάς έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα και οι δικές σας εφημερίδες και τα δικά σας site, καταθέτω στα Πρακτικά, όχι από την «ΑΥΓΗ», όχι από το «LEFT», όχι από την «ΕΠΟΧΗ», που καλό είναι να τα διαβάζετε. Καταθέτω στα Πρακτικά δημοσίευμα από 4/3/2021 για το θέμα της τροπολογίας που έφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε άλλο νομοσχέδιο, για να μη γίνει συζήτηση. «Στην υπόθεση της ματαίωσης μιας πραγματικά ιστορικής απόφασης να γκρεμιστούν αυθαίρετα πρωταγωνιστικό ρόλο, μου λένε, έπαιξε και Κρητικός στην καταγωγή Υπουργός, όπως επίσης, μεταξύ άλλων, και τα γνωστά συμφέροντα των Κρητικών ξενοδόχων κυρίως από Ελούντα μεριά, μερικά εκ των οποίων είναι τίγκα στο αυθαίρετο», «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Σας έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα και οι δικοί σας, όπως και το «Capital» σε άλλο δημοσίευμα που σας καταγγέλλει και πρέπει να απαντήσετε.

Κλείνω με μία φράση, κύριε Πρόεδρε.

Το μυαλό μου σήμερα είναι σε αυτούς που απελευθερώθηκαν μετά τις προσαγωγές από τις συλλήψεις που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τους εύχομαι καλή δύναμη και καλό κουράγιο, ιδιαίτερα στον Στέφανο από τα Γιάννενα, έναν φοιτητή που πήρε την πρώτη του εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις. Εύχομαι αυτοί οι νέοι άνθρωποι με ειρηνικούς κοινωνικούς αγώνες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να μην φοβηθούν. Δεν ευνόησαν τις κυβερνήσεις ούτε το 1980 ο  θάνατος του Κουμή και της Κανελλοπούλου ούτε το 1985 ο θάνατος του Καλτεζά δυστυχώς από αστυνομικά όργανα. Έχετε κάνει επιλογή την ένταση και τη βία. Δεν θα σωθεί η Κυβέρνησή σας από αυτό. Θα έχετε την τύχη κυβερνήσεων που επένδυσαν στη βία και στην ένταση.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.