Τρομακτική η σκηνή με αστυνομικούς και κλητήρες να διαλύουν την εξώπορτα  χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου με σκοπό την έξωση,μετά από πλειστηριασμό πρώτης κατοικία για χρέος μόλις 15.000 ευρώ και σοκαριστικές οι σκηνές για το σύνολο της κοινωνίας και το μέλλον που η κυβέρνηση του επιφυλάσσει, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του BLUESKY ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

O βουλευτής υπενθύμισε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας, την ερώτηση που έχει απευθύνει προς τα αρμόδια υπουργεία όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό,ανά Δήμο στην Περιφέρεια της Β΄ Πειραιά και κάλεσε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να δώσει λύση στην εφιαλτική κατάσταση που δημιουργείται και όχι τη λύση που προωθούν κάποιοι παρασκηνιακά με ειδική διαδικασία στον Άρειο Πάγο, προσβάλλοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε μεθοδευμένες δικαστικές αποφάσεις» δήλωσε, ενώ «είναι εντελώς αντιφατικό από τη μια πλευρά να κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή με θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί αυξήσεων και ανάπτυξης και από την άλλη να γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας».

Ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι αντίθετος με κάθε είδους πλειστηριασμό,καθώς π.χ. υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να λειτουργήσουν ως μέτρο εξασφάλισης των συμφερόντων των εργαζομένων έναντι της εργοδοσίας, αλλά δεν θα αφήσει να εξαπλωθεί η βαρβαρότητα των εξώσεων από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αναφέρθηκε στον Ν. 3156/2003, τον οποίον χρησιμοποιούν τα funds για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, επιλέγοντας να αποφύγουν τον Ν. 4354/2015 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τον οποίο προβλέπονταν ασφαλιστικές δικλείδες σε θέματα πλειστηριασμών και μίλησε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.

«Εκτός του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολίτες με “κόκκινα δάνεια”, υπάρχουν περίπου 6,5 εκατομμύρια ΑΦΜ που χρωστούν σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς ρύθμιση των χρεών τους. Αν προστεθούν και τα ΑΦΜ που χρωστούν σε τράπεζες, servicers κ.λπ. τα νούμερα είναι εφιαλτικά, πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα, μια και η χώρα βρίσκεται πια εκτός μνημονίων. Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Να ρυθμιστούν τα θέματα ιδιωτικού χρέους. Δεν είναι δυνατόν πολίτης με εισόδημα 700-800 ευρώ,να πληρώνει δόση δανείου 500 ευρώ. Με την αρχική λογική του εξωδικαστικού συμβιβασμού και με νομοτεχνικές βελτιώσει που πρέπει να γίνουν, το ποσό που θα πληρώνει ο πολίτης να βγαίνει από το εισόδημα που έχει αφαιρώντας τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Όσον αφορά την κοστολόγηση των μέτρων, χαρακτηριστικό παράδειγμα που δεν επιφέρει κόστος για το δημόσιο, η θέσπιση του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού που ζητούν Επιμελητήρια, Φορείς και Σύλλογοι. Μέτρο που δεν υλοποιεί η κυβέρνηση, καθώς στη “διαμάχη” τραπεζών με κοινωνία, στηρίζει ξεκάθαρα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Ο υπουργός Οικονομικών αποκρύπτει συγκεκριμένες εταιρίες που του ζήτησαν ειδική νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα των πλειστηριασμών και υπάρχει η υποψία ότι μέσα σε αυτές τις εταιρίες μπορεί να είναι και η εταιρεία του κύριου Πάτση…»

Αναφερόμενος στο θέμα με την “Κιβωτό του Κόσμου”, δήλωσε «Τα τηλε-δικαστήρια λειτουργούν καθημερινά, δικάζουν, καταδικάζουν και έχουν αρχίσει τον λιθοβολισμό. Έχουν ήδη καταδικαστεί άνθρωποι χωρίς καν να τους έχει κοινοποιηθεί κάποιο έγγραφο από οποιαδήποτε υπηρεσία. Στην ίδια θέση μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε. Χωρίς να έχει προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία, οι πρώτοι που εκτίθενται είναι τα παιδιά που φιλοξενούνται, οι υπάλληλοι στις δομές, οι εθελοντές εργαζόμενοι , όλοι αυτοί που πρέπει να φροντίσουν ώστε τα παιδιά να φάνε, να κοιμηθούν, να βοηθηθούν αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, να φάνε πρωινό, να πάνε σχολείο». Μίλησε για την προσωπική του πολύχρονη επαφή με την “Κιβωτό”, για το εξαιρετικό κλίμα που υπήρχε με τη φιλοξενία παιδιών από διαφορετικές φυλές, θρησκεύματα και χρώμα δέρματος, για τους ελέγχους που γίνονταν από το Δημόσιο, αλλά για τις εισαγγελικές εντολές που δίνονταν για να ενταχθεί παιδί στις δομές της. «Υπάρχουν τόσα παιδιά παρατημένα στα νοσοκομεία, που δεν τα παίρνει κανείς να τα φροντίσει και για τα οποία δεν άκουσα να γίνεται κάποια σύσκεψη στου Μαξίμου, σαν κι αυτή για την Κιβωτό, το δε κονδύλι που ανακάλεσε ο υπουργός Οικονομικών αφορούσε την ενίσχυση των δομών για τη δημιουργία δωματίων αναρρωτηρίων από Covid. Όχι στα τηλε-δικαστήρια, να διερευνηθούν οι καταγγελίες και αν αληθεύουν, να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται και όσοι φέρουν τη ευθύνη».