Οι διαπιστώσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητατης χώρας επιβεβαιώνουν την ορθότητα των διατυπωμένων απόψεων του σε συνεντεύξεις και άρθρα για την οικονομία της χώρας, δήλωσε ο αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ALPHA 98.9.
«Η έκθεση της ΕΚΤ δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, είναι πολλά τα λεφτά για να παίξει στα ΜΜΕ. Παρά τις θριαμβολογίες και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησηςη ΕΚΤ διαπιστώνει ότι φέτος θα έχουμε κατά 20% αύξηση των λουκέτων. Παράλληλα η Έκθεση της ΕΚΤ συγκρίνει τη χώρα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τα ίδια προβλήματα και διαπιστώνει ότι εδώ έχουμε μεγαλύτερα. Αυτό να συνδυαστεί με το δεδομένο ότι έχει ανακοινωθεί 6,2 δις έλλειμμα του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο – ενώ τον προηγούμενο χρόνο 2020, είχαμε 1,5 δις – που σημαίνει με αναγωγή, ότι αφού το 2020 είχαμε συνολικό έλλειμμα που ξεπέρναγε τα 20 δις, το φετινό έλλειμα θα ξεπεράσει πάλι τα 20 δις. Τα συγκεκριμένα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να αλλάξει αυτή την πορεία προς τον κατήφορο και την καταστροφή, και να καλέσει επιτέλους δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς σε διάλογο ώστε να δει πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση».
Στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις του ζητούσε μεγαλύτερη παρέμβαση του Δημοσίου για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, θέση την οποία διατυπώνει και η ΕΚΤ.
Χαρακτήρισε λανθασμένες εκθέσεις πολιτικών σκοπιμοτήτων, γραμμένες από άγνωστους συμβούλους με παχυλές αμοιβές, κάποια κείμενα τραπεζικών κύκλων που εκθειάζουν την κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα με τεράστιο ποσοστό κόκκινων δανείων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μεγάλο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι το οποίο δεν έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σε ερώτηση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ανέφερε ότι η χώρα τον Ιούλιο του 2019 διέθετε διαπιστωμένο, πιστοποιημένο λογιστικά και ελεγκτικά, ένα τεράστιο αποθεματικό 37 δις, το οποίο σε σχέση με το ΑΕΠ της δεν είχε καμία άλλη χώρα. Υπενθύμισε την αμφισβήτηση αρχικά της ύπαρξης του «μαξιλαριού» εκ μέρους της ΝΔ, την παραδοχή αργότερα, τις διάφορες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ περί «μεγαλύτερου πολιτικού και οικονομικού λάθους», συμπλήρωσε «είμαστε η χώρα που έχει το μεγαλύτερο αποθεματικό και είχαμε προβλέψει αυτό το μεγάλο αποθεματικό – επειδή είπατε για πιστοληπτική δυνατότητα – ακριβώς για να μπορεί η χώρα να εξυπηρετεί τις δανειακές της ανάγκες στο μέλλον. Όχι με μνημόνια, όπως σχεδίασαν και ονειρεύονται κάποιοι να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά με διαφορετικό τρόπο» και απηύθυνε το ερώτημα «Μια χώρα, η οποία είχε το 2020 ένα εκκωφαντικό έλλειμμα πάνω από 20 δις, που απ’ ότι φαίνεται το 2021 θα έχει ξανά ένα τέτοιο έλλειμμα, που έχει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ιδιωτικού χρέους, που έχει ένα τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος, θεωρείτε ότι σε σχέση με άλλες χώρες είναι σε καλύτερη πιστοληπτική θέση;»
Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης ανέδειξε την υποκρισία της πολιτικής παροχών της κυβέρνησης, καθότι «σε πρόσφατη τροπολογία σε νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή έδωσαν φοροαπαλλαγές ύψους 2.3 δις ευρώ, εκ των οποίων το 56% του ποσού αφορά μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, το 10% τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό το 34% φοροαπαλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και όχι για τον δημόσιο τομέα. Ακόμα και οι παροχές που δίνουν δυστυχώς εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν εξυπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας. Εμείς δηλαδή με μεγάλη χαρά θα χαιρετούσαμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο τομέα για να πάρουν έστω και ένα ευρώ επιπλέον συμβολικά, οι ένστολοι, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι καθηγητές οι εκπαιδευτικοί κ.λπ. Ακόμα και αυτά τα χρήματα που δίνουν, δυστυχώς δεν τα μοιράζουν σωστά».