19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, μια συμβολική ημέρα που επελέγη όταν σαν σήμερα, μετά από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη το 1919, ο Κεμάλ θα φτάσει στη Σαμψούντα του Πόντου για να συγκροτήσει έναν εθνικιστικό στρατό με στόχο την εξόντωση Ελλήνων και Αρμενίων και την εκδίωξη του ελληνικού στρατού.

Η γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού, οι βαρβαρότητες που υπέστησαν οι χριστιανικές κοινότητες, αποτελούν μια μόνη σελίδα μέσα στην ιστορία μιας ευρύτερης Γενοκτονίας κατά όλων των Ελλήνων που ζούσαν και ευημερούσαν στην Ανατολή, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στην Ιωνία, στην Ανατολική Θράκη, που εκδηλώθηκε στα χρόνια 1914 – 1923 μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Για πολλά χρόνια στη χώρα μας, η ήττα και τα αίτιά της προσπάθησαν να κρυφτούν, η πολιτική της λήθης είχε επιλεγεί για να σκεπάσει ακόμη και τις τραγικές εξιστορήσεις των εγκλημάτων αλλά και τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. Τα βάρβαρα εγκλήματα που οδήγησαν στον ξεριζωμό του Ποντιακού ελληνισμού, αλλά και όσα έζησε κομμάτι του που πέρασε στη Σοβιετική Ένωση κι είχε τη μοίρα να υποφέρει από τις σκληρές σταλινικές διώξεις, το 1937-1938, οφείλουν να διατηρηθούν στην παγκόσμια μνήμη και να διαδοθούν σαν ιστορικά γεγονότα μιας αδιάψευστης αλήθειας του τι συνέβη και ποιος ευθύνεται.

Η διάδοση της αλήθειας για τα τραγικά γεγονότα του Πόντου και η απόδοση τιμής στα αθώα θύματα αποτελεί χρέος όλων μας. Έγκλημα που ξεχνιέται, επαναλαμβάνεται. Οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι σήμερα Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ, μοιάζουν με τους ανέστιους Έλληνες του Πόντου στα ελληνικά χώματα…

Ως ελάχιστο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς που ζητούν τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στο βίντεο, σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Καβάλας, στο Φρούριο, μέλη του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας χορεύουν τον πυρρίχιο σέρρα, ενώ για τον πολεμικό χορό και τη Γενοκτονία μιλάει ο Γρηγόρης Τσαλακτίδης ένας από τους σπουδαιότερους κατασκευαστές ποντιακής λύρας.

https://youtu.be/PlABuAI2gso