Το θέμα της συνεχιζόμενης, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, παράνομης λειτουργίας λατομείου στη θέση «Γούβα Μπατσί» στη Σαλαμίνα, παρά την οριστική παραλαβή του χώρου από το δημόσιο, φέρνουν με ερώτησή τους προς τα αρμόδια υπουργεία, 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.

Τις πανηγυρικές αναρτήσεις στα social media περί οριστικής λύσης ενός προβλήματος που ταλανίζει το νησί και περί «νομιμότητας», ακολούθησαν μαρτυρίες πολιτών που συνεχίζουν να ακούν τις εκρήξεις, συνεχίζουν να ακούν τα μηχανήματα να δουλεύουν, συνεχίζουν να βλέπουν τα φορτηγά να διέρχονται, αναφέρουν στην ερώτηση τους.

Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν αλλά και να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των διατάξεων και των διαδικασιών που προβλέπονται από τον νόμο στην περίπτωση οριστικής παραλαβής του χώρου και κυριότητας του από το δημόσιο. Παράλληλα ζητούν να πληροφορηθούν αν ο δημόσιος πλέον χώρος είναι επισκέψιμος από τους πολίτες και αν υπάρχει προγραμματισμός για την αποκατάσταση του χώρου.

Ας σημειωθεί ότι 32 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, είχαν αναφερθεί στο θέμα της παράνομης και προβληματικής λειτουργίας του λατομείου με ερώτηση τους προς τα αρμόδιο υπουργεία, στις 31 Ιανουαρίου 2020 (https://www.syriza.gr/article/id/87268/Erwthsh-boyleytwn-toy-SYRIZA-schetika-me-th-leitoyrgia-latomeioy-sth-thesh-Goyba-Mpatsi-sth-Salamina.html)

Ακολουθεί η νέα Ερώτηση που περιλαμβάνει και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων:

Αθήνα 30.06.2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  • Εσωτερικών
  • Οικονομικών
  • Προστασίας του Πολίτη
  • Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα:  Παραλαβή λατομικών χώρων στη θέση «Γούβα Μπατσί» στη Σαλαμίνα

Σε συνέχεια της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 3699/31.01.2020) που είχαμε υποβάλλει 32 Βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ για την προβληματική λειτουργία λατομείου στη θέση «Γούβα Μπατσί» της νήσου Σαλαμίνας και των απαντήσεων από τα ερωτώμενα Υπουργεία, πληροφορηθήκαμε μέσω πανηγυρικής ανάρτησης της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς και Νήσων στο Facebook στις 7 Ιουνίου, την επίλυση του προβλήματος με την πολυετή παράνομη λειτουργία της λατομικής εταιρίας, την κυριότητα πλέον του δημοσίου στον χώρο και την επιβολή της «νομιμότητας» που χαρακτηρίζει όλες τις πράξεις των νεοδημοκρατικής κυβέρνησης.

Με έγγραφο της τον Απρίλιο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Αρ. Πρωτ. οικ. 30270/273-15.04.2020) είχε κάνει γνωστή την ολοκλήρωση της παραλαβής των λατομικών χώρων, χαρακτήριζε παράνομη την παραμονή ή οποιαδήποτε δραστηριότητα στους περιγραφόμενους χώρους και καλούσε την Περιφέρεια Αττικής εκτός της ανάκλησης τυχόν αδειών λειτουργίας που βρίσκονταν σε ισχύ, να εφαρμόσει τις διατάξεις που προβλέπονται στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθ. 19 της Υπουργικής Απόφασης ΔΑΠ/Φ.Α/Φ.4.2/οικ.175616/1998(ΦΕΚ 2304/Β/2018) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των τελευταίων εδαφίων της παρ. 6 του αρθ.59 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5/Α/2018).

Μα απόλυτη σαφήνεια ο νόμος ορίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά την σφράγιση των εγκαταστάσεων, την κατάσχεση του εξοπλισμού και την εκποίησή του. Αν μάλιστα δεν είναι δυνατή η εκποίησή του ομιλεί περί διάθεσης του στον οικείο Δήμο ή περί καταστροφής του.

Η δημοσίευση της ανάρτησης βέβαια της Αντιπεριφερειάρχη, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και δημοσιεύματα ως τα σήμερα, αφού οι καταγγελίες περί της παράνομης λειτουργίας του λατομείου συνεχίζονται.

Η καταπάτηση κάθε νομιμότητας βρίσκει τον ορισμό της, ακόμη και σήμερα που η παραλαβή σύμφωνα με τα χαρτιά έχει ολοκληρωθεί, στην περιοχή αυτή της Σαλαμίνας.

Επειδή οι κάτοικοι συνεχίζουν να ακούν τις εκρήξεις, συνεχίζουν να ακούν τα μηχανήματα να δουλεύουν, συνεχίζουν να βλέπουν τα φορτηγά να διέρχονται

Α. Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  • Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την εφαρμογή των νομικών διατάξεων που προβλέπονται στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθ. 19 της Υπουργικής Απόφασης ΔΑΠ/Φ.Α/Φ.4.2/οικ.175616/1998(ΦΕΚ 2304/Β/2018)
  • Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την εφαρμογή των νομικών διατάξεων που προβλέπονται στα τελευταία εδάφια της παρ. 6 του αρθ.59 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5/Α/2018)
  • Με τον χώρο να έχει επιστραφεί πλέον στο δημόσιο, υπάρχει η δυνατότητα για τους πολίτες να τον επισκεφτούν; Ο δημόσιος χώρος της πρώην λατομικής περιοχής είναι επισκέψιμος;
  • Κατά ποιον τρόπο φυλασσόταν ή φυλάσσεται ο πρώην λατομικός χώρος και δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη των αρμοδίων Αστυνομικών και Λιμενικών αρχών όποια παράνομη ενέργεια ή η διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν παράνομα εξαχθέν υλικό;
  • σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση του χώρου;

Β. Αιτούμεθα να κατατεθούν στη Βουλή

  • Έγγραφα που αφορούν τις ενέργειες και τον προγραμματισμό της αρμόδιας Περιφέρειας Αττικής σχετικά με τη  υλοποίηση της εντολής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χρηστίδου Ραλλία