Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται στην αναγκαιότητα αύξησης των δημοσίων δαπανών λόγω της υγειονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα σημειώνουν την πτώση εσόδων που είχε φανεί από τα στοιχεία, προ της έλευσης της κρίσης.

Οι Βουλευτές στη συνέχεια υπενθυμίζουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων και περιουσιών και ζητούν να πληροφορηθούν αν η κυβέρνηση σκοπεύει να τροποποιήσει τους νόμους, έτσι ώστε να ωφεληθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί παραγωγοί, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλα φυσικά πρόσωπα που θα μείνουν χωρίς μισθό λόγω μέτρων καθώς και τα δημόσια νοσοκομεία.

Αθήνα, 20.03.2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς  

  • Οικονομικών
  • Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Αξιοποίηση φοροελαφρύνσεων και μειώσεων ασφαλιστικών εισφορών για υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα & περιουσίες υπέρ της αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού»

Στις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων για την καταπολέμησή του, καλούμαστε να συμβάλλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε σειρά φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων, που μειώνουν φορολογία και εισφορές, κυρίως για τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, προκαλώντας με τις επιλογές της (ένα μόλις χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από μνημόνια που με τόσο κόπο κατάφερε η χώρα και οι πολίτες της κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) μια αναδιανομή σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων. ΕΝΦΙΑ, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίων, επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων, είναι μερικά παραδείγματα.

Η αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία (η οποία είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και τα αποτελέσματά της θα είναι παρόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα) απαιτεί υψηλές δημόσιες δαπάνες, είτε για τις ανάγκες που προκαλούνται από την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, είτε για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Δυστυχώς, τα στοιχεία που αφορούν τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2020, μήνες κατά τους οποίους δεν υπήρχε πανδημία και μέτρα περιορισμού της στη χώρα, δείχνουν πολύ σοβαρή πτώση των δημοσίων εσόδων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση είχε παραλάβει μια καλπάζουσα οικονομία και κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να αναστρέψει την ανοδική της πορεία. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2019. Προφανώς, η πανδημία θα επιφέρει καίριο πλήγμα σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση…

Επειδή τα δημόσια έσοδα είχαν εμφανίσει πτωτική πορεία πριν την έκρηξη της πανδημίας στη χώρα και την Ε.Ε.,

Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται προς το παρόν να τηρεί μια στάση κατώτερη των περιστάσεων και της κρίσης που μαστίζει τα κράτη μέλη της,

Επειδή οφείλουμε να ενισχύσουμε όλοι την αντιμετώπιση αυτής της νέας κρίσης που χτυπάει όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την οικονομία της χώρας, 

Επειδή στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού  προβλέπεται για τους  εργαζόμενους, τους ελευθέρους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μόνο το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων,

Επειδή είναι απαραίτητο  να καλυφθεί το σύνολο του μισθού των εργαζομένων,

Επειδή τα μέτρα δεν καλύπτουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δεν ανήκουν στους συγκεκριμένους ΚΑΔ αλλά πλήττονται από την κρίση,

Επειδή χρειάζονται οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας,

Επειδή θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας,

Επειδή ο κ. Σταϊκούρας έκλεισε την ομιλία του (18/3) λέγοντας ότι «την κρίση πρέπει να την ξεπεράσουμε ενωμένοι! Με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία! Και με αλληλεγγύη!»

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σκοπεύει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων και ασφαλιστικών εισφορών σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, τροποποιώντας τους νόμους που ψήφισε, ώστε να ενισχυθούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί παραγωγοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι που θα μείνουν χωρίς μισθό λόγω μέτρων και λοιπά φυσικά πρόσωπα καθώς και τα δημόσια νοσοκομεία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Ζ. Τρύφων

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 Μπαλάφας Ιωάννης

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος