Σημεία της ομιλίας του Τρύφωνα Αλεξιάδη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση των ΠΝΠ με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τα έκτακτα μέτρα για τις πυρκαγιές

Πολύ σημαντικό για ένα κόμμα να διαθέτει συναίσθηση της πραγματικότητας, αλλά και ενσυναίσθηση. Απέδειξαν δυστυχώς ότι δεν διαθέτουν ούτε τη μία , ούτε την άλλη. Για ποιο λόγο άλλαξε «ο τραυματισμένος κ. Μητσοτάκης» σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», τους αρμόδιους Υπουργούς, αφού όλα έγιναν τέλεια στην πανδημία και στη κατάσβεση των πυρκαγιών, με τον ανασχηματισμό του; Γιατί πανηγυρίζει για «κουλτούρα διακυβέρνησης» ο εισηγητής του νομοσχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, όταν αντί να αναζητήσει τον διάλογο, τη διαβούλευση, τον κοινό τόπο συναίνεσης, εκφέρει έναν αλαζονικό πολιτικό λόγο και καταλογίζει στην Αντιπολίτευση λόγο στείρο, πρωτόγονο πολιτικό πολιτισμό και ρόλο λαϊκιστή;

Σε περίοδο τόσης μεγάλης καταστροφής περιουσιών, σπιτιών, επιχειρήσεων σε όλη την έκταση της χώρας, σε περίοδο τόσων απωλειών σε ανθρώπινες ζωές λόγω της πανδημίας, θα περίμενε κανείς η Κυβέρνηση να διαθέτει μια λογική διαβούλευσης με την κοινωνία, μια λογική συνεννόησης, ηπιότητας, διαλόγου. Αντί αυτών για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο δεν έγινε κανένας διάλογος σε επίπεδο Βουλής, δεν κλήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς να τοποθετηθούν, ακόμη και οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι κλπ. που ανήκαν -δεν ξέρω αν ανήκουν ακόμα- στον δικό σας ιδεολογικό χώρο.

Έλεος, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας!

Στις πρόσφατες πυρκαγιές ακόμη και οι τυφλοί είδαν την αχρηστία σας, το ξεγύμνωμα των αρίστων και του ξεχαρβαλωμένου επιτελικού κράτους σε όλο του το μεγαλείο! Η διαχείριση του γεγονότος, με τις φωτιές να σβήνουν στη θάλασσα, έδειξε την ανεπάρκειά σας. Οι απίθανες δικαιολογίες που ακολούθησαν, βλέποντας μποφόρ σε κατάσταση ηρεμίας και μετρώντας αεροσκάφη που πετούν μόνο στη φαντασία σας – ενώ δεν τα έβλεπαν και το κατήγγειλαν ακόμη και οι ομοϊδεάτες σας στις περιφέρειες – ήρθαν να προστεθούν σε αυτό που ξέρετε καλά να κάνετε από την πρώτη μέρα που αναλάβατε, στο διαζύγιο με την πραγματικότητα στα δελτία ειδήσεων. Μπορώ να σας θυμίσω πάρα πολλές περιπτώσεις σκανδαλώδους διαχείρισης, ανεπάρκειας, απόκρυψης στοιχείων, μη απάντησης, μη ενημέρωσης, περίεργων αναθέσεων και μιας σειράς σκανδαλωδών διατάξεων. Δεν φτάνουν, όμως, μόνο αυτά.

Στο νομοσχέδιο ενώ πολύ σωστά προβλέπεται ακατάσχετο για πολλές περιπτώσεις αποζημιώσεων π.χ. για ρητινοκαλλιεργητές ή για πληγείσες επιχειρήσεις, δεν αναφέρεται οτιδήποτε για τα προηγούμενα χρέη τους στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στις τράπεζες. Εκτός κι αν όλοι αυτοί, σαν να μη συνέβη τίποτα στην περιοχή τους, θα πάνε να κάνουν ρύθμιση χρεών ή θα τακτοποιήσουν από τα «λεφτόδεντρα» που έμειναν άκαυτα τις υποχρεώσεις τους. Να παγώσουν οι υποχρεώσεις όσων είναι δικαιούχοι αποζημιώσεων από οποιαδήποτε αιτία τουλάχιστον για ένα έτος, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η Κυβέρνηση παρότι σε ορισμένα θέματα του «επιτελικού» κράτους δεν τα πάει τόσο καλά, σε κάποια άλλα το «επιτελικό» κράτος είναι παρόν και «τρέχει» υποθέσεις. Ήταν παρόν το καλοκαίρι για το θέμα της Εγνατίας Οδού, παρόν και για το θέμα της συμφωνίας COSCO – Ελληνικού Δημοσίου, τεράστιο σκάνδαλο το οποίο τακτοποιήθηκε καλοκαιριάτικα, μέσα στον Αύγουστο. Θα σας το θυμίζω κάθε φορά που θα ανεβαίνω στο Βήμα αυτό το σκάνδαλο, για το οποίο να ξέρετε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον, θα ασχοληθεί.

Δεν έχω παρά να συγχαρώ το «επιτελικό» σας κράτος, να συγχαρώ όσους Υπουργούς έμειναν, να πω «καλή δύναμη» σε αυτούς που έφυγαν και κυρίως να τονίσω αυτό που είπε ο σύντροφος και φίλος, ο κ. Σπίρτζης, ότι δεν θα κάνουμε στρατηγική υπομονή να φύγετε, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πέσετε όσο γίνεται πιο γρήγορα.

https://youtu.be/nnE4hOyxUxg

Το κείμενο της ομιλίας

Η παρουσία μόνο τεσσάρων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Αίθουσα δείχνει τον ενθουσιασμό τους για τον ανασχηματισμό! Ας μην ξύνω πληγές όμως σε μια δύσκολη μέρα σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία. Ας μην ξύνω πληγές, ειδικά για τη σύνθεση αυτής της Κυβέρνησης.

Ας έρθω στα του νομοσχεδίου. Ξέρετε, όταν η χώρα έχει περάσει μια περίοδο τόσων μεγάλων καταστροφών, τόσων απωλειών σε ανθρώπινες ζωές λόγω της πανδημίας, σε καταστροφές τόσο μεγάλης έκτασης, πρωτοφανούς στα χρονικά της χώρας, καθώς και της καταστροφής περιουσιών, σπιτιών, επιχειρήσεων, θα περίμενε κανείς η Κυβέρνηση να αναλαμβάνει μια στοιχειώδη ευθύνη συνεννόησης, ηπιότητας, διαλόγου.

Άκουσα με μεγάλη έκπληξη τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας -ο οποίος επιβραβεύτηκε κιόλας από τον Πρωθυπουργό, απ’ ό,τι είδα, αναλαμβάνοντας θέση ευθύνης- να μιλάει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και να πανηγυρίζει για «κουλτούρα διακυβέρνησης που ταιριάζει και αξίζει σε μια σύγχρονη χώρα». Μετά από όλα αυτά που είδαμε, να πανηγυρίζει και να θεωρεί ότι όλα έγιναν τέλεια! Δεν διαβάζει φαίνεται ούτε καν το «ΒΗΜΑ», το οποίο έχει αρχίσει την αποδόμηση, διότι κατάλαβαν ακόμα και αυτοί και σε ένα πολύ καλό άρθρο σήμερα, μιλούν για «τον τραυματισμένο κ. Μητσοτάκη».  

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως απέδειξε και με τον ανασχηματισμό, δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό ερώτημα, που ελπίζω κάποιος από την Κυβέρνηση ή από τη Νέα Δημοκρατία να το απαντήσει αργότερα. Αφού όλα έγιναν τέλεια στην πανδημία, στην κατάσβεση των φωτιών κ.λ.π., για ποιο λόγο οι αρμόδιοι Υπουργοί άλλαξαν; Εκτός κι αν ο κ. Μητσοτάκης βρήκε τον «μουτζούρη», κατά το κοινώς λεγόμενο, αν βρήκαμε σε ποιους θα ρίξουμε την ευθύνη. Αφού δεν υπάρχει κάποια ευθύνη, αφού δεν καταλάβαμε τι έγινε λάθος από την Κυβέρνηση, γιατί άλλαξαν οι αρμόδιοι Υπουργοί;

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι πολύ σημαντικό για ένα κόμμα να διαθέτει συναίσθηση της πραγματικότητας, αλλά και ενσυναίσθηση. Δεν θέλω να αναλύσω το ένα και το άλλο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τα διαθέτει. Απέδειξε, δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία διά του Εισηγητή της, ότι δεν διαθέτει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Διότι αντί να αναζητήσει τον διάλογο, τη διαβούλευση, τον κοινό τόπο συναίνεσης, στην Επιτροπή που συζητήθηκε το νομοσχέδιο, ακούσαμε έναν αλαζονικό πολιτικό λόγο, ο οποίος εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία.

Πρέπει να αναζητούμε ειδικά σε περίοδο καταστροφών μια λογική διαβούλευσης με την κοινωνία. Διότι να θυμίσω ότι για αυτό το τόσο σοβαρό νομοσχέδιο δεν έγινε κανένας διάλογος σε επίπεδο Βουλής. Δεν καλέσαμε καν τους αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν, ακόμα και τους φορείς, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους κλπ. που ανήκαν -δεν ξέρω αν ανήκουν ακόμα- στον δικό σας ιδεολογικό χώρο.

Ακούσαμε, λοιπόν, τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας του νομοσχεδίου να καταλογίζει στην Αντιπολίτευση λόγο στείρο, ρόλο λαϊκιστή, πρωτόγονο πολιτικό πολιτισμό και αδόκιμη κοινοβουλευτική συμμετοχή. Ε, έλεος επιτέλους! Έλεος, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας! Στις πρόσφατες πυρκαγιές ακόμη και οι τυφλοί είδαν την αχρηστία σας, το ξεγύμνωμα των αρίστων και του ξεχαρβαλωμένου επιτελικού κράτους σε όλο του το μεγαλείο!

Η διαχείριση του γεγονότος με τις φωτιές να σβήνουν στη θάλασσα έδειξε την ανεπάρκειά σας. Οι απίθανες δικαιολογίες που ακολούθησαν, βλέποντας μποφόρ σε κατάσταση ηρεμίας και μετρώντας αεροσκάφη που πετούν μόνο στη φαντασία σας, ενώ δεν τα έβλεπαν και το κατήγγειλαν ακόμη και οι ομοϊδεάτες σας στις περιφέρειες, ήρθαν να προστεθούν σε αυτό που ξέρετε καλά να κάνετε από την πρώτη μέρα που αναλάβατε, στο διαζύγιο με την πραγματικότητα στα δελτία ειδήσεων. Μπορώ να σας θυμίσω πάρα πολλές περιπτώσεις σκανδαλώδους διαχείρισης, ανεπάρκειας, απόκρυψης στοιχείων, μη απάντησης, μη ενημέρωσης, περίεργων αναθέσεων και μιας σειράς σκανδαλωδών διατάξεων.

Δεν φτάνουν, όμως, μόνο αυτά. Ας έρθουμε στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα εδώ. Το νομοσχέδιο, πολύ σωστά και αυτό είναι το αυτονόητο, προβλέπει ακατάσχετο για πολλές περιπτώσεις αποζημιώσεων για ρητινοκαλλιεργητές, για το θέμα των επιχειρήσεων, για το θέμα των σπιτιών κλπ. Έψαξα, κύριε Υπουργέ, το νομοσχέδιο δεν είναι αποκλειστικά στη δική σας αρμοδιότητα, είναι στη συναρμοδιότητα, έχει σχέση και με το Υπουργείο Οικονομικών και με το Υπουργείο Εργασίας. Δεν το βρήκα παρ’ ό,τι διαβάζω αρκετά χρόνια νομοσχέδια, δεν το βρήκα. Θυμίστε μου σας παρακαλώ πολύ το άρθρο που προβλέπει το σχετικό αίτημα που θα βάλω. Πολύ σωστά, λοιπόν, και είναι το αυτονόητο, έχετε μέσα στο νομοσχέδιο διατάξεις για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και το αφορολόγητο. Δεν θέλω να συζητήσουμε γι’ αυτό παραπάνω, είναι αυτονόητο.

Αυτοί, όμως, οι οποίοι θα πάρουν αποζημιώσεις επειδή κάηκε το σπίτι τους, η επιχείρησή τους, το δάσος κλπ., για πείτε μου σε ποιο άρθρο προβλέπεται το οτιδήποτε για τα χρέη τους στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες; Εκτός κι αν όλοι αυτοί, σαν να μη συνέβη τίποτα στην περιοχή τους, θα πάνε να κάνουν ρύθμιση χρεών ή θα τακτοποιήσουν από τα «λεφτόδεντρα» που έμειναν άκαυτα τις υποχρεώσεις τους.

Είναι απλό -και παράκληση προβλέψτε το είτε σήμερα είτε αύριο- να παγώσουν οι υποχρεώσεις όσων είναι δικαιούχοι αποζημιώσεων από οποιαδήποτε αιτία τουλάχιστον για ένα έτος, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βεβαίως, για να μην κατηγορηθώ για οτιδήποτε άλλο.

Και βλέπω, κύριε Υπουργέ, με μεγάλη χαρά ότι η Κυβέρνηση παρότι σε ορισμένα θέματα του «επιτελικού» κράτους δεν τα πάει τόσο καλά, σε κάποια άλλα το «επιτελικό» κράτος είναι παρόν και «τρέχει» υποθέσεις.

Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, με δύο προτάσεις.

Ήταν παρόν το καλοκαίρι για το θέμα της Εγνατίας Οδού, ένα άλλο τεράστιο σκάνδαλο το οποίο τακτοποιήθηκε καλοκαιριάτικα, μέσα στον Αύγουστο, είναι παρόν το «επιτελικό» κράτος για το θέμα της συμφωνίας COSCO – Ελληνικού Δημοσίου. Θα σας το θυμίζω κάθε φορά που θα ανεβαίνω στο Βήμα αυτό το σκάνδαλο, για το οποίο να ξέρετε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον, θα ασχοληθεί.

Επίσης, θέλω να συγχαρώ το «επιτελικό» σας κράτος και για το εξής: Την Πέμπτη συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στις άλλες επιτροπές το νομοσχέδιο. Φέρατε την τροπολογία που συζητάμε σήμερα την Παρασκευή -δεν ήταν έτοιμο το «επιτελικό» κράτος να μας τη φέρει την Πέμπτη στην Επιτροπή- στις 20:00  η ώρα το βράδυ και στις 18.30΄ καταθέσατε άλλη τροπολογία, του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα συζητηθεί στο αυριανό νομοσχέδιο!

Δεν έχω παρά να συγχαρώ το «επιτελικό» σας κράτος, να συγχαρώ όσους Υπουργούς έμειναν, να πω «καλή δύναμη» σε αυτούς που έφυγαν και κυρίως να τονίσω αυτό που είπε ο σύντροφος και φίλος, ο κ. Σπίρτζης, ότι δεν θα κάνουμε στρατηγική υπομονή να φύγετε, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πέσετε όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.