Eπίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα:  «Να δοθεί τέλος στις απειλές διακοπής ρεύματος και να δοθεί λύση στο πρόβλημα εξόφλησης των υπέρογκων λογαριασμών που καταφτάνουν στις σχολικές μονάδες του Πειραιά»

Ο Τρ. Αλεξιάδης φέρνει στη Βουλή τις οργισμένες αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας και των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά που στην αδυναμία των σχολικών μονάδων να εξοφλήσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος βλέπουν να προστίθενται και οι απειλές με ειδοποιητήρια για διακοπή παροχής ρεύματος και μάλιστα σε περίοδο εξετάσεων.

Στην ερώτηση του ο βουλευτής μεταξύ άλλων αναφέρει: « Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των σχολείων δεν προκύπτουν από κακή διαχείριση της σχολικής κοινότητας, η οποία εξάλλου έχει απευθύνει εκκλήσεις για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπλήρωση των λειτουργικών αναγκών της, αλλά από τις ανεξέλεγκτες, υπέρογκες, κερδοσκοπικές αυξήσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας »

υπενθυμίζει : «Με κοινοβουλευτική αναφορά μας την 30η.3.2022 είχαμε επισημάνει το πρόβλημα που έθιγε σε επιστολή του ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου σχετικά με την οικονομική δυσπραγία και δυσλειτουργία που αντιμετωπίζουν τα σχολεία λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η υπουργική απάντηση έκτοτε αγνοείται».

αιτιολογεί : «Επειδή η αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών ενέργειας σε συνδυασμό με τα ειδοποιητήρια και τις απειλές για διακοπή ρεύματος οδηγούν σε απόγνωση την υποχρηματοδοτούμενη σχολική κοινότητα, προσθέτοντας ένα τεράστιο και ανεπίλυτο πρόβλημα στην εκπαιδευτική λειτουργία, ειδικά σε περίοδο διεξαγωγής εξετάσεων . Επειδή η κυβερνητική πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών, περιορίζει την πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο σε όσους θα μπορούν να πληρώσουν σε τιμές …«ελεύθερης αγοράς»     

Και ερωτά τον υπουργό κ. Σκρέκα πως σκοπεύει « να αντιμετωπίσει την αδυναμία πληρωμής των υπέρογκων λογαριασμών που καταφτάνουν και τις απειλές για διακοπές παροχής ρεύματος στις σχολικές μονάδες εντός μάλιστα περιόδου διεξαγωγής εξετάσεων ;»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 24 Μαΐου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Να δοθεί τέλος στις απειλές διακοπής ρεύματος και να δοθεί λύση στο πρόβλημα εξόφλησης των υπέρογκων λογαριασμών που καταφτάνουν στις σχολικές μονάδες του Πειραιά»

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ και άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος απειλούν πλέον εκτός από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τις σχολικές μονάδες. Ειδοποιητήρια διακοπών ρεύματος καταφθάνουν σε σχολεία του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος. Σε ανακοινώσεις τους οι Δήμαρχοι των περιοχών εκφράζουν την καθολική αντίθεσή τους στις απειλές και καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις σχολικές μονάδες.

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των σχολείων δεν προκύπτουν από κακή διαχείριση της σχολικής κοινότητας, η οποία εξάλλου έχει απευθύνει εκκλήσεις για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπλήρωση των λειτουργικών αναγκών της, αλλά από τις ανεξέλεγκτες, υπέρογκες, κερδοσκοπικές αυξήσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υπέρογκα μπόνους και οι μισθοί των “golden boys” της ΔΕΗ καλά κρατούν, την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα και να απαντήσει στις συνεχείς εκκλήσεις για οικονομική ελάφρυνση οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών. Με κοινοβουλευτική αναφορά μας την 30η.3.2022 είχαμε επισημάνει το πρόβλημα που έθιγε σε επιστολή του ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου σχετικά με την οικονομική δυσπραγία και δυσλειτουργία που αντιμετωπίζουν τα σχολεία λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η υπουργική απάντηση έκτοτε αγνοείται.

Επειδή η αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών ενέργειας σε συνδυασμό με τα ειδοποιητήρια και τις απειλές για διακοπή ρεύματος οδηγούν σε απόγνωση την υποχρηματοδοτούμενη σχολική κοινότητα, προσθέτοντας ένα τεράστιο και ανεπίλυτο πρόβλημα στην εκπαιδευτική λειτουργία, ειδικά σε περίοδο διεξαγωγής εξετάσεων

Επειδή η κυβερνητική πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών, περιορίζει την πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο σε όσους θα μπορούν να πληρώσουν σε τιμές …«ελεύθερης αγοράς»     

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την αδυναμία πληρωμής των υπέρογκων λογαριασμών που καταφτάνουν και τις απειλές για διακοπές παροχής ρεύματος στις σχολικές μονάδες εντός μάλιστα περιόδου διεξαγωγής εξετάσεων ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων