Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τον ορισμό Γενικού Διευθυντή στον ΣΔΟΕ, κατέθεσε ο Βουλευτής Β’ Πειραιά και αναπληρωτής τομέαρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης.

Ενώ στο ιστορικό του το ΣΔΟΕ έχει καταγράψει μεγάλες επιτυχίες στο κυνήγι του οικονομικού εγκλήματος, μια από τις πρώτες νομοθετικές ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ, ήταν η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του.

Τις πιεστικές αναφορές μας περί αποδυνάμωσης του ελεγκτικού μηχανισμού,
ακολούθησαν αόριστες υποσχέσεις κυβερνητικών στελεχών από το καλοκαίρι του 2019, περί θεσμοθέτησης θέσης Γενικού Διευθυντή, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμα.

Στην ερώτησή του ο Τρύφων Αλεξιάδης καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει τον λόγο που δεν έχει οριστεί ακόμη και να προσδιορίσει τον χρόνο ορισμού Γενικού Διευθυντή στο ΣΔΟΕ.

Αθήνα 21 Ιανουαρίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Ορισμός Γενικού Διευθυντή Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος»

Από τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία είχε συσταθεί και λειτουργούσε από το 1995 ως ΣΔΟΕ και προηγούμενα σαν ΥΠΕΔΑ και το οποίο καταργήθηκε με το Π.Δ. 84 / 2019 (ΦΕΚ A’ 123/17.07.2019).

Το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες, είχε στην ευθύνη του τον έλεγχο της για πολλά χρόνια “χαμένης” λίστας LAGARDE καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά με προσωπικό και αρμοδιότητες. Η κατάργηση του σηματοδοτεί με σαφήνεια τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. και είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες.

Κυβερνητικά στελέχη σε απάντηση που μας δόθηκε τον Ιούλιο του 2019, στις αναφορές μας για κατάργηση του ΣΔΟΕ, αναφέρονταν ρητά ότι το ΣΔΟΕ δεν καταργείται αλλά «ενισχύεται και αποκομματικοποιείται», με την κατάργηση της θέσης του ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία και ότι θα θεσμοθετηθεί θέση Γενικού Διευθυντή που θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐσταται των εν λόγω υπηρεσιών. Μας ζητούσαν δε για τα θέματα λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής, να κάνουμε λίγη υπομονή, καθώς στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιλαμβανόμασταν τη διαφορά μεταξύ των δικών τους  συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των «ανεδαφικών και απραγματοποίητων» υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή, η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση πέρασε και ακόμη Γενικός Διευθυντής δεν έχει οριστεί,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε θα οριστεί ο Γενικός Διευθυντής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος;
  2. Για ποιους λόγους καθυστερεί ο ορισμός του ;

Ο ερωτών βουλευτής

Τρύφων Ζ. Αλεξιάδης