Συνέντευξη στην Κυριακάτικη “KONTRA NEWS” – 18.09.2022

Πώς σχολιάζετε τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ;

Η κυβερνητική προπαγάνδα και πρόθυμα ‘’παπαγαλάκια’’ όλο το προηγούμενο διάστημα έθεταν ψηλά τον πήχη. Τελικά ο “κυβερνήτης”, με ευκολία πέρασε …από κάτω! Βασικό σημείο ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες κλείνουν  τον κύκλο που άνοιξε η ΝΔ με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της το 2019. Έτσι η αύξηση του βασικού μισθού, που θα ήταν διπλάσια της ετήσιας ανάπτυξης, παρέμεινε το κλασσικό προεκλογικό πυροτέχνημα, το οποίο φυσικά ελάχιστοι δημοσιογράφοι θα το θυμίζουν σε σχετικές εκπομπές… Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σίγουρα έχουν και θετικά στοιχεία αλλά ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ στα σοβαρά προβλήματα της περιόδου και ειδικά στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τα θέματα του ιδιωτικού χρέους. Να προσθέσω ότι επεκτείνουν την επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία καταριόταν η ΝΔ, ενώ υλοποιούν και νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. την αύξηση των συντάξεων) χωρίς βέβαια να το αναφέρουν.

Να θυμίσω επίσης ότι η ΝΔ επέλεξε να επιβάλει χαράτσι σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες – πάροχοι, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ για τα υπερκέρδη τους και παραμένει αμφίβολο αν θα πληρώσουν μέχρι τέλους του 2022.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου υποστήριξε ότι δεν ανακοινώθηκε τίποτα για τους μικρομεσαίους…

Ο επιχειρηματικός κόσμος έγκαιρα, πριν από τη ΔΕΘ, έθεσε στον “κυβερνήτη” τα αιτήματά του. Δυστυχώς από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι αγνοήθηκαν. Αυτό που πρέπει να απαντήσει η ΝΔ είναι το απλό ερώτημα:

Αφού η οικονομία πάει τόσο καλά όσο περιγράφουν, αφού τα κατάφεραν τόσο τέλεια, αφού άνθισαν τα “λεφτόδεντρα” και βρέθηκαν χρήματα

  • Γιατί δεν θεσπίζουν ειδικό επαγγελματικό (ακατάσχετο) λογαριασμό;
  • Γιατί δεν μειώνουν το ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής:
  • Γιατί δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης;
  • Γιατί δεν αυξάνουν τους βασικούς μισθούς;

Οι δημοσκοπήσεις παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ. Θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να κάνετε την ανατροπή ή τις θεωρείτε αναξιόπιστες;

Μελετούμε τις δημοσκοπήσεις, ειδικά αυτών των εταιριών που έπεσαν έξω έως και 22%! Χρήσιμο εργαλείο, αλλά επειδή έχω σπουδάσει Στατιστική έχω επιφυλάξεις κατά πόσον εμφανίζουν την πραγματική εικόνα. Η καθημερινή επαφή μου με πολίτες στο δρόμο, διάφορα βιντεάκια από συναυλίες και εκδηλώσεις, τα όσα έγιναν πρόσφατα  στην έναρξη αγώνων αυτοκινήτου, δίνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Παρ΄ όλα αυτά, όπως έχω πει και παλαιότερα, καλώ την κυβέρνηση να εμπιστευτεί τις δημοσκοπήσεις και να προκηρύξει άμεσα εκλογές.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων φαίνεται πως έχει φέρει …πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει συζήτηση για την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας;

Το Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε δημιουργηθεί – μπορεί και με δικά μας λάθη και παραλείψεις – έχει διαρραγεί, γιατί κάθε σοβαρός άνθρωπος καταλαβαίνει τα χαρακτηριστικά και τα χούγια της δεξιάς παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει πιο κοντά με προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις που δεν θέλουν την επόμενη περίοδο τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Φυσικά υπάρχουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, φωνές που αντιδρούν στην δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές.

Τα ερωτήματα είναι :

  • Μέχρι να αποκτήσει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ τι κυβέρνηση θα έχει ο τόπος;
  • Αν οι επόμενες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, δώσουν τη δυνατότητα – με συμμετοχή ή με ανοχή – σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, θα τολμήσουν να ανοίξουν τον δρόμο στη ΝΔ να επιστρέψει στην εξουσία, απορρίπτοντας αυτή τη δυνατότητα;

Η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από το απόρρητο και δεν δίνει στοιχεία για τις παρακολουθήσεις… Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μαθευτεί όλη η αλήθεια για το σκάνδαλο;

Και σε αυτή τη Βουλή και φυσικά στην επόμενη θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, θα εξαντλήσουμε όποια δυνατότητα μας παρέχει το Σύνταγμα για να χυθεί άπλετο φως. Το παρακράτος, η καταπάτηση δημοκρατικών κατακτήσεων  και θεσμών, οι εκβιασμοί και όσα έχουν έρθει στην επιφάνεια, δεν θα αφήσουμε να επικρατήσουν. Θα πληρώσουν για όλα.

Πώς σχολιάζετε την κυβερνητική διαρροή περί ενδεχόμενου ρωσικής επίθεσης στις εκλογές;

Η ανακάλυψη φανταστικών εχθρών και τα σενάρια συνωμοσίας αποτελούν γνωστή ακροδεξιά τακτική αποφυγής της πραγματικότητας και δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας, που στα μυαλά των κυβερνώντων φαντάζουν ικανά να αλλάξουν  τη ζοφερή για αυτούς ατζέντα. Τα ευρύτερα προβλήματα όμως που δημιουργούνται από την ανεύθυνη διακίνηση τέτοιων ειδήσεων, οι κίνδυνοι που προκύπτουν για το διεθνές προφίλ της χώρας φαίνεται πως δεν απασχολεί στο ελάχιστο αυτούς που ψάχνουν για πολιτικό σωσίβιο.

Η επίκληση του φόβου της «κόκκινης αρκούδας» ήταν γνωστό ψυχροπολεμικό παραμύθι της Δεξιάς για να δικαιολογεί του κόσμου τα εγκλήματα, μαζί βέβαια με τους εξοπλισμούς και την κομματική ρεμούλα. Φαίνεται πως στους συνεχιστές της παλιάς ΕΡΕ, διανθισμένης με μπουμπούκια από τον ακροδεξιό χώρο σε υπουργικές θέσεις, το παραμύθι των «κακών Ρώσων» αναβιώνει. Το να αφήνουν όμως υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που τον πολεμούσαν και περιέργως είχαν ταυτόσημη άποψη με τη Ρωσία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πάει πολύ. Ας κοιτάξουν λοιπόν τις εκλεκτικές τους συγγένειες και να σας θυμίσω πως την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ απέλαυνε Ρώσους διπλωμάτες, ο κ. Μητσοτάκης σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης γινόταν δεκτός στο Κρεμλίνο για συνομιλίες.

Οι εκλογές πραγματικά τυραννούν τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Στην αρχή ήταν πρόωρες, μετά δεν προλάβαιναν, μετά άρχισαν τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, τώρα οι φήμες για παρεμβάσεις στη διαδικασία των εκλογών και ποιος ξέρει τι ακόμα μας επιφυλάσσουν οι ένοικοι του Μαξίμου και τα πρόθυμα παπαγαλάκια τους. Το μόνο σίγουρο είναι ο φόβος που τους διακατέχει κι ότι τα τρομολαγνικά σενάρια θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ, οι μέρες της αφθονίας τους είναι μετρημένες.