Σε  συνέντευξή του στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά , ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης σχολιάζοντας την επικαιρότητα ανέφερε τα εξής:

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και κάλεσε την κυβέρνηση να απαρνηθεί τη “λογική του δεδομένου” και να υιοθετήσει τη “λογική του αποφασισμένου” διότι και η έγκριση εκσυγχρονισμού και αγοράς νέων όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η δέσμευση για Σουηδία και Φιλανδία ότι θα πωλούν όπλα στην Τουρκία είναι κάτι ανησυχητικό.

Για το θέμα της ναυπηγοεπισκευής και την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα, ανέφερε ότι αυτά που έφερε η κυβέρνηση σαν ρυθμίσεις για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δεν εξυπηρετούν τον τομέα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Δραστηριότητας αλλά εξυπηρετούν διαπλεκόμενα συμφέροντα. Δεν δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα της επαναφοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – αλλά και αργότερα της Ελευσίνας και του Περάματος – στη δραστηριότητα και στην ενίσχυση της εργασίας, αλλά ούτε και στα προβλήματα των εργαζομένων στον Σκαραμαγκά. Αντίθετα  δημιουργεί προβλήματα περαιτέρω αποδυνάμωσης των ναυπηγείων με τη διάθεση χώρου των ναυπηγείων σε άλλου είδους δραστηριότητες, με φανερή την εξυπηρέτηση συμφερόντων, όπως καταγγέλλουν φορείς επιχειρηματικότητας του Πειραιά, αφού με διάταξη του νομοσχεδίου η κυβέρνηση δίνει δυνατότητα σε επιχείρηση, να κάνει απαλλοτρίωση σε γειτονική έκταση άλλης επιχείρησης!  Αυτό είναι πρωτοφανές και θυμίζει Σοβιετικό μοντέλο οικονομίας.

Για το θέμα της κατοχύρωσης από μεριάς της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση του τουριστικού brandname Turkaegean, ανέφερε ότι όχι μόνο έχουμε αμφισβήτηση ενός τουριστικού προϊόντος, αλλά το σημαντικότερο αμφισβήτηση μέσω της λέξης, της ίδιας της εθνικής κυριαρχίας. Χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση ως αποδεκτή από ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς και βαρύτατες τις κυβρνητικές ευθύνες που δεν μπορούν να ξεπλυθούν με αυτά που λέγονται ότι θα διαταχθεί ΕΔΕ κ.λπ. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα απόδοσης ευθυνών αλλά και αποκατάστασης του όλου προβλήματος.

Για το θέμα των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας  αλλά και το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις αρχές Αυγούστου ο Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση λέει μόνο ψέματα καθώς από τον Αύγουστο του 2021 είχαν επισημανθεί τα προβλήματα της ακρίβειας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμιά ακρίβεια. Υπενθύμισε ότι πριν λίγους μήνες τόλμησε να πει δημοσιογράφος ότι υπάρχει θέμα με την ακρίβεια και ο υπουργός Ανάπτυξης του έβαλε τις φωνές, καθώς δεν συμφωνούσε ότι υπάρχει ακρίβεια!  Ακόμη και τώρα τα μέτρα που παίρνουν, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μοιάζουν με ασπιρίνες σε μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Οι πολίτες καταλογίζουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το πώς λειτουργεί η αγορά και για το τι μέτρα παίρνει.. Άλλωστε και η κουβέντα που έγινε στην βουλή για την ρήτρα αναπροσαρμογής αποκάλυψε την πραγματικότητα.

Για το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν ήταν κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο  Τρύφων  Αλεξιάδης δήλωσε με σαφήνεια: Δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτή της ΔΕΗ ή της ΔΕΠΑ, Θα κρατούσαμε υπό δημόσιο έλεγχο βασικά εργαλεία διαμόρφωσης τιμής της ενέργειας , θα αντιγράφαμε αυτό που κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και  μείωση του ΦΠΑ. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είπε π.χ. από την αύξηση των εσόδων τους πρώτους μήνες λόγω της ακρίβειας, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και οι παροχές της κυβέρνησης που αφορούν κυρίως ψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα οι μειώσεις που έκανε στον ΕΝΦΙΑ αφορούν  υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες. Εμείς δεν θα διαφωνούσαμε να φέρουν μια ρύθμιση αύριο ότι ακίνητα μέχρι 100.000 ευρώ που αφορούν την πρώτη κατοικία, να απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Και όχι να μειώνει τον ΕΝΦΙΑ σε περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ το άτομο.

Σχολιάζοντας τα σενάρια που ακούγονται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά και το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην ΝΔ δήλωσε ότι αφού έτσι είναι τα πράγματα να προχωρήσουν άμεσα σε εκλογές. Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις είναι στο δρόμο, όπου και διαπιστώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να μιλάει τώρα για εκλογές, όμως θα κοιτάξει να τις πάει όσο μπορεί πιο πίσω, για να αξιοποιήσει τέτοιου είδους νομοθετήματα, όπως αυτό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή ευρωπαϊκά κονδύλια ή άλλες καταστάσεις που δεν τιμούν τον πολιτικό βίο της χώρας και να αξιοποιήσει την εξουσία της μέχρι τελευταία στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά άμεσα εκλογές για να σταματήσει η καταστροφή από αυτή την κυβέρνηση σε επίπεδο κοινωνίας-οικονομίας και να έρθει μια άλλη κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Είναι λογικό τα κόμματα του προοδευτικού τόξου να  μην συζητούν αυτή την στιγμή για συνεργασίες, όμως αν μετά τις εκλογές το αποτέλεσμα ευνοεί τη δημιουργία συμμαχικής- προοδευτικής, όχι συντηρητικής η κεντροδεξιάς κυβέρνησης, θα συντρέξουν όλοι όσοι μπορούν για να γίνει αυτή η κυβέρνηση. Ποιό κόμμα θα αναλάβει την ευθύνη, ενώ μπορεί να γίνει κυβέρνηση να πάει τη χώρα ξανά σε εκλογές, με πιθανότητα να έχουμε μια κυβέρνηση ΝΔ; ποιος θα αναλάβει το πολιτικό βάρος για κάτι τέτοιο;

Κλείνοντας, με αφορμή παρέμβαση ακροατή της εκπομπής που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε: Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είχε ελάφρυνση και φορολογική και ασφαλιστική επί ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την επιβάρυνση που είχε την περίοδο 2010-2014. Ας θυμηθούμε ποια κυβέρνηση τον έβαλε στα μνημόνια, περιέκοψε συντάξεις και τον οδήγησε σε αυτή την κατάσταση και ποια κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από μνημόνια, ρύθμισε το χρέος, άφησε 37 δις αποθεματικό. Τώρα το αν έπρεπε να αφήσουμε 7, 17, 27 δις είναι άλλη συζήτηση. Αλλά να θυμηθούμε τι έκαναν οι προηγούμενοι και το τι κάναμε εμείς.