Για όσα συμβαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά, τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και τη σχέση συγκεκριμένων «κύκλων» με την εταιρεία, μίλησε σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο 105.5» ο βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης.

«Πολύ σωστά κάνει ο ραδιοσταθμός “Στο κόκκινο” και συνεχίζει να αναδεικνύει το θέμα. Σε πολλά μέσα ενημέρωσης δεν υπήρξε καν σαν είδηση, ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και έγιναν τεράστιες συγκεντρώσεις. Ήμουν εκεί, έχω ζήσει από κοντά την τεράστια δυναμική, την τεράστια συμπαράσταση. Δυστυχώς έχουμε στην περιοχή του Πειραιά μια εταιρεία που θέλει να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Με ευθύνη της κινέζικης Πρεσβείας, με ευθύνη του κινέζικου κράτους, μια και μιλάμε για  κρατική εταιρεία, θέλει να ενισχύσει συγκεκριμένους πολιτικούς, θέλει να αποδυναμώσει άλλους. Αυτό δεν είναι υπόθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που πολύ καλά κάνουμε και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και τα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Τα έχω πει από το βήμα της Βουλής ως κάτοικος και βουλευτής του Πειραιά. Γνωρίζω πολύ καλά το κόστος να μιλάς για την συγκεκριμένη εταιρεία, γνωρίζω πολύ καλά και το όφελος να ασχολείσαι με αυτή την εταιρεία. Υπάρχουν δυστυχώς, βουλευτικά γραφεία στον Πειραιά, τα οποία έχουν ξεχάσει πλέον την έννοια του πολιτικού ήθους. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθεί η ελληνική δικαιοσύνη, για το πως λειτουργούν κάποια πολιτικά γραφεία στον Πειραιά σε σχέση με προσλήψεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι είναι κοινό μυστικό ότι για πρόσληψη στην COSCO πρέπει κανείς να περάσει από συγκεκριμένα βουλευτικά γραφεία στον Πειραιά ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για «πρακτικές που θυμίζουν Νότια Ιταλία» και διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε όσους σχεδιάζουν, όσους συμμετέχουν και όσους έχουν τα οφέλη, να συνεχίσουν αυτή την τακτική».

Αναφερόμενος στο αγωνιστικό παρελθόν των κατοίκων της περιοχής του Πειραιά, δήλωσε «ξέρουμε πολύ καλά στον Πειραιά από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ! Ξέρουμε πολύ καλά στην  περιοχή που μένουμε από πολύ μικροί τι σημαίνουν οι αγώνες για τα εργασιακά δικαιώματα, για τα θέματα της χαβούζας, για μια σειρά από προβλήματα που απασχολήσαν την περιοχή μας. Σε σχέση όμως με το συγκεκριμένο ζήτημα, εμείς πρέπει να βασιστούμε και να επιμένουμε στις συμβάσεις που έχει το ελληνικό Δημόσιο με τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμβάσεις και εμείς καλούμε τη συγκεκριμένη επιχείρηση να σεβαστεί τις συγκεκριμένες συμβάσεις και να σεβαστεί το νομικό πλαίσιο της χώρας με την οποία έχει συμβληθεί. Διότι όταν κάποιος συμβάλετε με το ελληνικό δημόσιο, αποδέχεται και όλο το θεσμικό πλαίσιο το οποίο προϋπάρχει. Δεν έχουν αλλάξει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε το δύσκολο πρόβλημα, δεν το δημιούργησε, το κληρονόμησε, το διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό είναι μια απάντηση σε όσους μας κουνούν το δάκτυλο και λένε για τροποποίηση της σύμβασης κ.λπ. Κάποιοι πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουν, αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, τα θέματα με την COSCO στον Πειραιά, θα ήταν καλύτερα, ή χειρότερα; Διότι όλα αυτά που εισβάλουν βίαια πλέον, θα τα είχαμε από το 2015. Αποδεικνύεται το πόσο καλή δουλειά έγινε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με λάθη, με παραλήψεις, με αυταπάτες – όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα που έχουμε πει δημόσια και έχω παραδεχθεί πρώτος εγώ, αυτά που αφορούν τον τομέα της ευθύνης που είχα – αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά του τι κληρονομήσαμε, τι κάναμε εμείς και το τι κάνουν τώρα. Και μόνο ότι δημόσια απευθύνουμε κατηγορία στην κυβέρνηση, ότι στελέχη της επωφελούνται από τη σχέση τους με μια εταιρεία, νομίζω από μόνο του αυτό, πρέπει να κινητοποιήσει και άλλους θεσμούς στην Ελλάδα».