ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (16.9.2016)

                                       ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Προχωρούμε στη συζήτηση της πρώτης με αριθμό 1259/13.9.2016 επίκαιρης ερώτησης του δεύτερου κύκλου της Βουλευτού             Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Αραμπατζή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αδράνεια για την αντιμετώπιση των «γκρίζων μισθώσεων» στις μισθώσεις ιδιωτικών χώρων ως τουριστικών καταλυμάτων.

Κυρία Αραμπατζή, έχετε τον λόγο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, βρίσκεστε σήμερα εδώ για να απαντήσετε στην επίκαιρη ερώτησή μου για τις «γκρίζες μισθώσεις» των τουριστικών καταλυμάτων, ενώ βεβαίως θα περίμενα την αρμόδια Υπουργό, την κ. Κουντουρά, να απαντήσει για το θέμα, στην οποία είχα απευθύνει αρμοδίως την ερώτηση.

Βεβαίως, η κ. Κουντουρά δήλωσε αναρμόδια και πέταξε το μπαλάκι στο δικό σας Υπουργείο. Είναι, όμως, απορίας άξιο πώς δηλώνει αναρμόδια, όταν είναι το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αυτό το οποίο απελευθέρωσε πλήρως τις συγκεκριμένες μισθώσεις με το ν.4336/2015, όταν είναι το συγκεκριμένο Υπουργείο το οποίο είναι υπεύθυνο και καθ’ ύλην αρμόδιο για το θεσμικό πλαίσιο των τουριστικών μισθώσεων εν γένει και όταν βεβαίως και η κ. Κουντουρά και ο κ. Σταθάκης όπου βρεθούν και όπου σταθούν δηλώνουν ότι οσονούπω έρχεται με δική τους υπογραφή –κυκλοφόρησε, άλλωστε, και σχέδιο στη διαβούλευση- η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

Βεβαίως, παρ’ ότι δεν είναι εδώ παρούσα η κυρία Υπουργός, δεν είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται να απαντήσει. Ακόμη περιμένω, κύριε Υπουργέ –και θέλω να καταγραφεί στα Πρακτικά- την απάντηση της κυρίας Υπουργού για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και νησιών της Δωδεκανήσου. Παρακαλώ, λοιπόν, να καταγραφεί.

Να πάω πολύ γρήγορα στην ουσία της συγκεκριμένης ερώτησης. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, που η Κυβέρνησή σας παρακαλεί την Τρόικα για την υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία δυστυχώς είναι στον αέρα, λόγω της ακόμη μια φορά πολιτικής σας ανεπάρκειας, κλείνετε τα μάτια μπροστά σε μια σκιώδη οικονομία, την οικονομία των «γκρίζων» μισθώσεων, με τζίρο όπως λένε οι μελέτες άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η Κυβέρνησή σας προκλητικά αδιαφορεί, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες, να φέρει νομοθέτημα στη Βουλή, για την πάταξη αυτή της παραοικονομίας και η Κυβέρνησή σας είναι απολύτως υπεύθυνη, κύριε Υπουργέ, γιατί μόλις αναλάβατε τη διακυβέρνηση, από το καλοκαίρι του 2015, απελευθερώσατε πλήρως αυτές τις μισθώσεις, με αποτέλεσμα η διάκριση ανάμεσα σε αδειοδοτημένα και μη καταλύματα να καταργηθεί με δική σας νομοθετική παρέμβαση και έτσι ο καθένας να μπορεί να ενοικιάζει από μια μέρα όσο χρόνο θέλει «μαύρα», χωρίς καμία απόδοση, τα ιδιωτικά του ακίνητα ως τουριστικά καταλύματα.

Ρωτάω, λοιπόν, πολύ γρήγορα, κύριε Υπουργέ, γιατί ένα χρόνο μετά απ’ αυτήν την πλήρη απελευθέρωση δεν έχετε φέρει το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης αυτού του καθεστώτος, μέχρι τον Ιούλιο του 2016, όπως είχατε επανειλημμένως υποσχεθεί.

Και μιας και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος –θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε- πρέπει να απηχεί τη ζώσα πολιτική πραγματικότητα, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ. Γιατί από χθες το βράδυ παρακολουθούμε εμβρόντητοι τα όσα έχουν συμβεί με τον κεντρικό τραπεζίτη τον κ. Στουρνάρα με τους Εισαγγελείς οι οποίοι στάλθηκαν στην οικία του, συμπτωματικά λίγες ώρες μετά, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ενέκρινε τη νέα ηγεσία της  ATTICA BANK -τους εκλεκτούς δηλαδή της δικής σας Κυβέρνησης- και η σύζυγος του κ. Στουρνάρα μιλάει για σκοπιμότητα που έχει στόχο τον σύζυγό της.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Πείτε την ερώτησή σας, μην κάνετε κατάχρηση.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω.

Πείτε μας, λοιπόν, εσείς, κύριε Υπουργέ και διαφωτίστε την κοινή γνώμη, τι συμβαίνει με την υπόθεση του κυρίου Στουρνάρα;

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Εντάξει, κοινοβουλευτικά σπεύδω να πω ότι εάν θέλει μπορεί να απαντήσει επί του δευτέρου ερωτήματος ο κύριος Υπουργός, αλλά τυπικά δεν υποχρεούται.

Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ και για την ερώτησή σας, κυρία Βουλευτή.

Εγώ θέλω να συζητήσουμε, ειλικρινά, ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τον ελληνικό τουρισμό, εσείς θελήσατε να επεκταθείτε σε άλλα ζητήματα και σε άλλους Υπουργούς. Να μπορέσω να απαντήσω εγώ για άλλους Υπουργούς δεν έχω τη δυνατότητα. Βεβαίως, εκπλήσσομαι από τον μικρό κατάλογο ευθυνών που έχετε γι’ αυτήν την Κυβέρνηση. Εγώ πίστευα ότι θα μας ρίχνατε την ευθύνη για την αποχουντοποίηση του 1974, για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, για όλα αυτά που έγιναν στη χώρα και μας οδήγησαν εδώ. Δεν μας τα καταλογίσατε αυτά ακόμη. Φαντάζομαι σε κάποια επόμενη παρέμβασή σας, αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό. Θα σταθώ σε ένα βαρύτατο πολιτικό επιχείρημα που ακούστηκε σε αυτήν την Αίθουσα, σε ένα βαρύτατο πολιτικό επιχείρημα το οποίο θέλω να το τονίσω.

Είπατε: «Οι Εισαγγελείς στάλθηκαν». Ξέρετε εδώ πρέπει να αποφασίσετε. Ή η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και υπερασπιζόμαστε όλοι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ή θέλετε να επαναφέρουμε τη δικαιοσύνη σε λειτουργίες που έχουν αποδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια και πολλές φορές έχει καταγγείλει και το δικό σας κόμμα ή δικά σας στελέχη, όταν ήταν σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις. Εμείς, λοιπόν, ούτε τις φορολογικές υπηρεσίες χρησιμοποιούμε, για να τις στείλουμε για ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάνουν κριτική προς την Κυβέρνηση, όπως έγινε επί των ημερών σας ή επί προηγουμένων Κυβερνήσεων ούτε σε καμία περίπτωση έχουμε μια λογική να χρησιμοποιήσουμε τη δικαιοσύνη και τους Εισαγγελείς. Είναι βαρύτατο αυτό που είπατε και ελπίζω να καταλάβετε το τι είπατε, ότι οι Εισαγγελείς στάλθηκαν. Θεωρείτε, δηλαδή, ότι αυτήν την περίοδο γίνονται εισαγγελικές έρευνες κατά παραγγελία; Είναι βαρύτατο πολιτικό επιχείρημα. Πρέπει να πάρετε θέση. Εγώ δεν θέλω να σταθώ άλλο πάνω σ’ αυτό, διότι θέλω να πάω στην ουσία της ερώτησης.

Μας καταλογίσατε στην ερώτησή σας συνεχιζόμενη αδιαφορία για το θέμα αυτό. Συγγνώμη, τώρα, για να καταλάβουμε, βεβαίως και έχουμε ευθύνη ως Κυβέρνηση για το ότι δεν φέραμε νωρίτερα αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είπατε κι εσείς και γνωρίζετε. Αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν φέραμε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, διότι είμαστε ακόμη σε μια φάση διαπραγμάτευσης.

Μπορούσαμε να φέρουμε και για τον ακατάσχετο λογαριασμό και για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και για το πλαστικό χρήμα και γι’ αυτό νωρίτερα τις διατάξεις. Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα ήταν διατάξεις οι οποίες θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα, θα δίνανε δηλαδή λύση και θα φέρνανε έσοδα στο δημόσιο, γι’ αυτό και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν το κρύβουμε.

Άλλωστε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με περισσή πολιτική επάρκεια είπε και το θέμα της ταχύτητας και της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις. Το είπε δημόσια ο Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν χρειάζεται να το πω εγώ αυτό.

Δεν συμφωνώ, λοιπόν, σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει καθυστέρηση. Υπάρχει διαπραγμάτευση και υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση και να είστε σίγουρη ότι από τη διαπραγμάτευση θα βγει κάτι πολύ θετικό.

Για το περιεχόμενο τώρα ακριβώς των διατάξεων που θα φέρουμε θα σας απαντήσω αμέσως στη δευτερομιλία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κυρία Αραμπατζή, έχετε τον λόγο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Σε ό,τι αφορά το «στάλθηκαν», κύριε Υπουργέ, θα έλεγα ότι «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Το λέει ο ελληνικός λαός. Άλλωστε μετά τις απαντήσεις του κυρίου Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε σχέση με το Συμβούλιο της Επικρατείας, προφανώς έχετε τον λόγο να «μυγιάζεστε».

Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ. Είναι γνωστές οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανεξαρτησία και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και παρακαλώ μην ρίχνετε τα πυρά εκεί που δεν αρμόζουν. Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα επί της ουσίας να διαφωτίσετε τον ελληνικό λαό, ο οποίος μας ακούει, αλλά εσείς προτιμήσατε την παρελκυστική λογική και τη λογική του εκφοβισμού, θα μου επιτρέψετε να πω.

Τώρα, δεν ξέρω τι διαπραγμάτευση κάνετε, κύριε Υπουργέ, ένα χρόνο μετά από την πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων, αλλά να θυμίσουμε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και με τον κ. Βαρουφάκη, όπως φαντάζομαι θα θέλετε να μην θυμάστε, με την ενοικίαση του σπιτιού στο οποίο δεν αποδόθηκαν οι φόροι κλπ.. Ήταν ένα ανάλογο παράδειγμα αυτών των «γκρίζων» μισθώσεων.

Δείχνετε μία σκανδαλώδη αδιαφορία, κύριε Υπουργέ, για να προστατεύσετε τον νόμιμο ανταγωνισμό, τον νόμιμο τουριστικό επαγγελματία, τον τουρισμό μας και κυρίως να περισώσετε, και αυτό θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει εσάς, κύριε Υπουργέ, τα απολεσθέντα δημόσια έσοδα για την εθνική οικονομία. Αδιαφορείτε, λοιπόν, για έναν κλάδο που εισφέρει το 20% του ΑΕΠ στην εθνική οικονομία. Προσφέρει αυτές τις εφτακόσιες χιλιάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Τα νούμερα τα ξέρετε, κύριε Υπουργέ; Είναι πράγματι σοκαριστικά από αυτή τη «γκρίζα» οικονομία των μισθώσεων κι εσείς έρχεστε εδώ, από το Βήμα της Βουλής, και μας λέτε ότι ένα χρόνο διαπραγματεύεστε για ένα τοπίο το οποίο αφήσατε αρρύθμιστο. Δεν το αφήσαμε εμείς. Εσείς τις απελευθερώσατε πλήρως ως συνεπείς στην τρόικα, στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Τα απελευθερώσατε όλα, όπως απελευθερώσατε τις μέρες της διάρκειας του γάλακτος, όπως απελευθερώσατε το καθεστώς στο γιαούρτι. Εσείς που θα σκίζατε τα μνημόνια, έχετε γίνει οι πιο πρόθυμοι θιασώτες των μνημονίων και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Τα νούμερα, κύριε Υπουργέ, είναι πράγματι σοκαριστικά. Είπαμε: Είναι δύο δισεκατομμύρια τζίρος αυτής της «γκρίζας» οικονομίας, 270 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από φόρους που δεν αποδίδονται, φόρους εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, δημοτικά τέλη, φόροι παρεπιδημούντων, 588 εκατομμύρια ευρώ απώλειες για τον ξενοδοχειακό κλάδο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ανταγωνιστικότητά του και πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας τον χρόνο. Αυτές είναι μελέτες που έχει καταθέσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το ΙΤΕΠ, και μιλάμε για το 2015.

Φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, για να μην πω ότι είμαι σίγουρη, ότι αν μετρηθεί -που μετράται αυτή τη στιγμή- και δοθούν τα σχετικά αποτελέσματα, θα είναι πολύ υψηλότερα.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, κύριε Υπουργέ, κάτι. Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δεν αντιτίθεται στην οικονομία του διαμοιρασμού. Η οικονομία του διαμοιρασμού είναι ένα προϊόν, μια διεθνής πρακτική που παίρνει βεβαίως μεγάλες διαστάσεις. Η Νέα Δημοκρατία θέλει αυτό να γίνεται με κανόνες και νομιμότητα.

Αυτό στο οποίο αντιτίθεται είναι η «γκρίζα» οικονομία που ανθεί μέσα σε αυτή. Είναι απόρροια της δικής σας αδυναμίας. Υπάρχει πλήρης απουσία συστηματικής καταγραφής μέσω ειδικού μητρώου των παράνομων καταλυμάτων, πλήρης αδυναμία πιστοποίησης της υγιεινής και της ασφάλειας αυτών των καταλυμάτων, παγίωση φορολογικής ασυμμετρίας στον τουρισμό, που θα πρέπει εσάς πάρα πολύ να σας ενδιαφέρει, διόγκωση της «μαύρης» εργασίας, εκτόξευση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Φυσικά, είναι ακόμη ένα πλήγμα στην εικόνα της χώρας μας ως του ασφαλούς τουριστικά προορισμού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ολοκληρώστε, κυρία Αραμπατζή.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Δώστε μου, σας παρακαλώ, ένα λεπτό.

Θέλω να επιμείνω, κύριε Υπουργέ. Η Νέα Δημοκρατία κράτησε με νύχια και με δόντια, παρά την επιμονή της τρόικας, τις μισθώσεις στις τριάντα ημέρες, κάτω από τις οποίες οι μισθώσεις θεωρούνται τουριστικές, αλλά υπάρχει έλεγχος. Εσείς ήρθατε και από μια ημέρα ο καθένας νοικιάζει σε όποιον θέλει το οτιδήποτε, θεωρώντας το τουριστική μίσθωση χωρίς κανέναν έλεγχο.

Είναι, κύριε Υπουργέ, προκλητικό το γεγονός ότι αφήσατε αρρύθμιστο το τοπίο σε μια πολύ κρίσιμη τουριστικά και οικονομικά περίοδο, την καλοκαιρινή σεζόν. Δηλαδή, εκεί που θα υπήρχε το όργιο της συγκεκριμένης «γκρίζας» οικονομίας, εσείς αφήσατε αρρύθμιστο το τοπίο με τις εξαγγελίες για τέλος Ιουλίου 2016 ρύθμιση.

Αυτό έγινε τη στιγμή, μάλιστα, κύριε Υπουργέ, που φορολογήσατε ανηλέως τον τουριστικό κλάδο με το 13% στο 24%, την κατάργηση της νησιωτικότητας, το 6,5% στο 13%.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Αραμπατζή, πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ για την ανοχή σας.

Φορολογήσατε ανηλεώς τη νόμιμη τουριστική επιχειρηματικότητα, από την οποία η εθνική μας οικονομία εξαρτά πάρα πολλά έσοδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Αραμπατζή, δεν μπορώ να κάνω άλλη κατάχρηση. Μιλάτε πέντε λεπτά και πέντε στην πρωτολογία σας. Αντί για πέντε συνολικά, δέκα σας έχω αφήσει. Παρακαλώ, κλείστε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Έκλεισα.

Εφόσον δεν ήταν ρυθμισμένο το τοπίο, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν κάνατε ελέγχους για να πατάξετε τις «γκρίζες» αυτές μισθώσεις με τους μηχανισμούς, τους οποίους διαθέτετε εσείς ως Υπουργείο Οικονομικών;

Ευχαριστώ πολύ και για την ανοχή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, θα έχετε τη σχετική ανοχή, εφόσον τη χρειαστείτε.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν θα χρειαστεί, κύριε Πρόεδρε, γιατί εγώ πιστεύω ότι σημασία δεν έχει η διάρκεια ανάπτυξης ενός επιχειρήματος, αλλά η βαρύτητα ενός επιχειρήματος.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της κυρίας Βουλευτή, που της δίνει δυνατότητα μνήμης μεγαλύτερης από μένα, που στα πενήντα έξι μου καταλαβαίνω ότι η μνήμη μου έχει αρχίσει και με εγκαταλείπει, θυμάμαι πολύ καλά το τι είχε ειπωθεί σε κάτι Ζάππεια, το τι λέγατε προεκλογικά για μια σειρά από πράγματα και θυμάμαι, κυρίως και θυμάται και ο ελληνικός λαός το τι κάνατε σαν Κυβέρνηση.

Αυτό το οποίο δεν μπορεί να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι ο λαός δεν την κρίνει για την αντιπολίτευση που κάνει στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο λαός την κρίνει για όσα έκανε. Και, ευτυχώς, για εμάς σαν Κυβέρνηση αυτό που προωθείται και αυτό που εμφανίζεται είναι η επανάληψη των όσων κάνατε. Άρα, ευχαριστούμε πάρα πολύ για το δώρο. Όσο καιρό θέλετε να γυρίσουμε ξανά την Ελλάδα εκεί που τη φέρατε, για εμάς είναι η καλύτερη επιχειρηματολογία.

Επί της ουσίας, όμως, της ερώτησης, δεν συμφωνώ ότι δεν έγινε τίποτα. Έχουμε διενεργήσει ελέγχους και θα σας δώσω έγγραφα και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και μια σειράς υπηρεσιών. Δεν θα σας κουράσω. Θα σας δώσω έγγραφα για όλα αυτά τα θέματα, όπου φαίνεται το τι έλεγχοι διενεργηθήκαν και διενεργούνται συνεχώς και, μάλιστα, είναι σε όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και συμμετέχουμε και σε σχετικές ευρωπαϊκές δράσεις για τέτοια φαινόμενα φοροδιαφυγής και στα πλαίσια της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής με άλλα κράτη-μέλη. Δηλαδή, δεν ισχύει αυτό που είπατε ότι δεν κάναμε ελέγχους. Κάναμε πάρα πολλούς ελέγχους, αλλά κάνουμε και μια διαπραγμάτευση όχι δέκα μήνες. Κάνουμε μια διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο διάστημα τους τελευταίους μήνες για να δούμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο.

Σας υπενθυμίζω ξανά ότι πριν από ένα χρόνο εδώ ψηφίστηκε ένα νομοθέτημα, ο ν. 4346, που προέβλεπε μια σειρά από προαπαιτούμενα. Ψηφίσατε αυτόν τον νόμο τότε -διακόσιοι είκοσι ένα Βουλευτές τον ψήφισαν- και όταν πάμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον νόμο, έρχεστε και μας κάνετε κριτική γι’ αυτά που υλοποιούμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μνημείο πολιτικής υποκρισίας ως πολιτικό κόμμα να το κάνετε αυτό.

Σε ό,τι αφορά, όμως, το νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο, το οποίο διαπραγματευόμαστε και είναι στο τελικό στάδιο, προβλέπει τη χορήγηση ηλεκτρονικού μητρώου σε κάθε έναν πολίτη, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί μ’ αυτήν τη δραστηριότητα, διότι εμείς θέλουμε να εντάξουμε μια καινούρια δραστηριότητα στην επιχειρηματική δράση. Δεν έχουμε κλειστά τα αυτιά μας και δεν κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα. Θα το εντάξουμε, λοιπόν. Θα χορηγηθεί ένα μητρώο για αυτήν τη δραστηριότητα σε καθέναν και, από εκεί και πέρα, θα ελέγχει συγκεκριμένη υπηρεσία εάν η ανάρτηση για την ενοικίαση ενός τέτοιου ακινήτου στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού εμπίπτει ή όχι στο νομοθετικό πλαίσιο αυτό.     

Θα μπορούν να γίνονται πιο εύκολα οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις.

Μπορείτε να μας καταλογίσετε ότι υπάρχει καθυστέρηση, σε καμία περίπτωση όμως αδιαφορία. Αδιαφορία δεν έχουμε και ειδικά για τον τουρισμό, έναν κλάδο ο οποίος συνεισφέρει πάρα πολλά στον τομέα της εθνικής οικονομίας, αλλά, όπως έδειξαν οι καλοκαιρινοί έλεγχοι, συνεισφέρει πάρα πολλά και στον τομέα της φοροδιαφυγής. Οι καλοκαιρινοί έλεγχοι που κάναμε και τα σφραγίσματα καταστημάτων έδειξαν ότι χωρίς διακρίσεις κάνουμε ελέγχους εκεί που πρέπει. Ως προς αυτό να είστε σίγουροι.

Ευχαριστώ πολύ.

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Να σας ευχαριστήσουμε, κύριε Υπουργέ για την παρουσία σας. Επειδή κάνετε συχνά αναφορές στο τι ψηφίσαμε πέρυσι, εάν θυμάμαι καλά ούτε ο «κόφτης» ούτε το υπερταμείο ήταν μέσα σε αυτά που ψηφίσαμε.