Σημεία της ομιλίας του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφωνα Αλεξιάδη επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις

Για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο

Πολύ σοβαρό το θέμα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, υπερβαίνει κόμματα και κοινοβουλευτικές περιόδους. Πρέπει να αντιγράψουμε καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές για να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα, η οποία δεν έχει σχέση μόνο με την απώλεια των εσόδων του δημοσίου, αλλά  και με πολλούς άλλους τομείς. Η έκρηξη της ακρίβειας σε αυτή την περίοδο αναδεικνύει το πρόβλημα, ειδικά της έλλειψης στελεχών στους τελωνειακούς μηχανισμού. Βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνες στο γιατί στη χώρα μας έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στο συνέδριό τους, οι  τελωνειακοί έχουν φτάσει να είναι  κάτω από δυόμισι χιλιάδες.

Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί σε αντίθεση με άλλα νομοσχέδια, σε αυτό έγινε ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος με κοινωνικούς φορείς, παραγωγικούς φορείς, με την αντίστοιχη Ομοσπονδία, τους αντίστοιχους Συνδέσμους και Συλλόγους. Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για τον οποίον ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, καθώς η Κυβέρνηση έκανε επιτέλους δεκτό, μετά από τρία χρόνια,  ένα αίτημα που καταθέταμε συνέχεια. Να γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μια ειδική συνεδρίαση, σωστά οργανωμένη, με παραγωγικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς, με την αντίστοιχη τεκμηρίωση για το τι ακριβώς έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, του φορολογικού συστήματος ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε αναλυτικά και να σταματήσουν διάφοροι μύθοι, προπαγάνδες και ψέματα που κυκλοφορούν γι’ αυτό το ζήτημα.

Διαφωνούμε και καταψηφίζουμε το άρθρο 52.  Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει τη λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή και οι πολίτες αγωνιούν πως θα ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να υπάρχει διάταξη με την οποία ευνοείτε τους εφοπλιστές. Ζητήσαμε εξηγήσεις στην Επιτροπή και αυτές που δόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκείς. Εάν παραμείνει το άρθρο, εμείς θα το καταψηφίσουμε.

Για την απουσία απάντησης από την ΑΑΔΕ

Το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει σαφέστατη διαδικασία για ό,τι αφορά τον απολογισμό των Ανεξάρτητων Αρχών. Στις 2 Ιουνίου κλήθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ενημερώσει τη Βουλή για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό της, εκεί και εγώ και πολλοί άλλοι βουλευτές θέσαμε ερωτήματα. Από τότε συνεχώς και στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή θέτω το ζήτημα ότι δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ να έχει μια υποχρέωση απέναντι στο Κοινοβούλιο από 2/6/2022 και σήμερα 12/7, να έχουμε εισαγωγή στην Ολομέλεια άλλου νομοσχεδίου σε θέματα λαθρεμπορίου και να μην έχουν απαντηθεί τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα ζητήματα λαθρεμπορίου. Ζητήσαμε, για παράδειγμα, να έρθει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, έπρεπε την επόμενη μέρα να έρθει. Αφορά και το Προεδρείο της Βουλής, εξάλλου έχω προτείνει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών να στείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και να ζητά σε συγκεκριμένη ημερομηνία να υπάρχουν οι απαντήσεις στα θέματα που έθεσαν οι Βουλευτές στην αντίστοιχη συνεδρίαση. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα,  όταν το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, η ίδια η ΑΑΔΕ, πιέζει τους πολίτες και τοποθετεί  προθεσμίες και όρια για να εκπληρώσουν πολίτες και επιχειρήσεις, τις υποχρεώσεις τους.

Για τη λειτουργία της Βουλής

Περασμένη Τρίτη βράδυ στις 00:30 ήρθε email που μας ενημέρωνε τι ώρα έχουμε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη. Και αυτό δεν έγινε μόνο την προηγούμενη Τρίτη. Και χθες το βράδυ, κάπου εκείνη την ώρα πάλι, ήρθε ειδοποίηση ότι έχουμε σήμερα το πρωί τη συνεδρίαση Νομίζω ότι το «επιτελικό κράτος», η Κυβέρνηση των «αρίστων», τα τόσο «βαριά» βιογραφικά, πρέπει να φροντίσουν να μην ταλαιπωρούν τους υπαλλήλους της Βουλής αλλά και των Υπουργείων βραδιάτικα, κρατώντας τους έως τις 00:30 το βράδυ, επειδή κάποιοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα στοιχειώδη πράγματα.

Για τις ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και τι συνέβη στην πραγματικότητα

Τρία χρόνια πριν, κάποιοι είχαν συμβουλέψει τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει «Σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια». Πήρε, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία την Κυβέρνηση, αλλά όταν λέγατε για πέντε χρόνια τι εννοείτε; μετά το 2030; μετά το 2040; Καταγράψαμε το πόσες διατάξεις έχετε φέρει τα τρία τελευταία χρόνια, φορολογικού – τελωνειακού αντικειμένου σε υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για «σταθερό φορολογικό σύστημα», στην τριετία αυτή αλλάξατε με 430 άρθρα (!) το φορολογικό – τελωνειακό σύστημα της χώρας σε 54 νόμους (!). Το καταθέτω στα Πρακτικά (*), διότι δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα τόσο σοβαρά στοιχεία με την ασυνέπεια σας μεταξύ λόγων και έργων.

Για τα ανησυχητικά σημάδια στην οικονομία και στην κοινωνία Καταλαβαίνω το θέμα της θριαμβολογίας και της ανάγκης της Κυβέρνησης να δείξει ότι όλα είναι τέλεια με δηλώσεις  του τύπου «είμαστε μια χαρά» κ.λπ., αλλά όπως διαβάζω στο kathimerini.gr «Χρέη στο δημόσιο: Άνω των οκτακοσίων χιλιάδων οι νέοι οφειλέτες μέσα σε έναν μήνα. Κάτω από τέσσερα εκατομμύρια ήταν τα ΑΦΜ που χρωστούσαν στο δημόσιο και μέσα σε έναν μήνα, από τον Απρίλιο στον Μάιο, εκτινάχθηκαν στα τέσσερα εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες, δηλαδή οκτακόσιες χιλιάδες αύξηση μέσα σε έναν μήνα». Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι έρχεται όταν μέσα στον Ιούλιο έχουμε ΦΠΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Για να μην αγχώνεστε, κάντε εκλογές μια ώρα αρχύτερα. Μη φοβάστε τις εκλογές. Μη φοβάστε τις δημοσκοπήσεις. Θα ησυχάσετε κι εσείς και θα ησυχάσει κυρίως η ελληνική κοινωνία.

(*) Ο πίνακας που κατετέθη στα Πρακτικά με τις αλλαγές
στις φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις επί κυβέρνησης ΝΔ

Το video της ομιλίας

https://youtu.be/3OJC2-_6ESA

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κλείνουμε τρία χρόνια σαν Βουλευτές από τότε που έχει εκλεγεί αυτή η Βουλή και νομίζω είναι καλή ευκαιρία αυτό το νομοσχέδιο, για να δείξουμε και μια διάθεση συναίνεσης αλλά να καταθέσουμε και την κριτική μας.

Ξεκινώ, λοιπόν, λέγοντας κάτι που ίσως ακουστεί αιρετικό. Συμφωνώ με το περιεχόμενο της ομιλίας του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Βεβαίως διαφωνώ κάθετα με τα όσα ανέφερε γενικότερα για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, το πόσο είναι ‘’οργανωμένη’’ η Κυβέρνηση, το πόσο ‘’καλά τα κάνει’’ κλπ. Αλλά επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου συμφωνούμε, όπως δηλώσαμε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο.

Συμφωνούμε βεβαίως με αυτό το νομοσχέδιο και για άλλους λόγους. Πρώτα απ’ όλα γιατί αφορά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το θέμα του λαθρεμπορίου, το οποίο υπερβαίνει τα κόμματα, υπερβαίνει τις κοινοβουλευτικές περιόδους και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αντιγράψουμε καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα η οποία δεν έχει σχέση μόνο με την απώλεια των εσόδων του δημοσίου. Έχει και με πολλούς άλλους τομείς. Η έκρηξη της ακρίβειας σε αυτή την περίοδο αναδεικνύει τι πρόβλημα έχουμε, ειδικά στους τελωνειακούς μηχανισμούς με την έλλειψη στελεχών. Έχουν φτάσει οι τελωνειακοί σε αριθμό υπαλλήλων  κάτω από δυόμισι χιλιάδες, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στο συνέδριό τους. Άρα, εκεί έχουμε να κάνουμε πάρα πολλή δουλειά και θα συνεισφέρουμε σε κάθε τι θετικό στο ζήτημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Βεβαίως θα είμαστε στο πλάι κάθε θετικής ενέργειας. Θα τη στηρίξουμε. Δεν θα μιμηθούμε εμείς λογικές μηδενισμού που υπάρχουν από άλλες πτέρυγες της Βουλής, δηλαδή για ό,τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019. Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων -για να πειράξω τον κ. Σκανδαλίδη- είπα τα καλά μου λόγια για το τι καλά έκανε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Βεβαίως και η κάθε Κυβέρνηση κάτι προσθέτει. Αλλά υπάρχουν και βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στο γιατί στη χώρα μας έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής.

Υπερψηφίζουμε επίσης το νομοσχέδιο γιατί είναι προϊόν διαλόγου με κοινωνικούς φορείς, παραγωγικούς φορείς, με την αντίστοιχη ομοσπονδία, τους αντίστοιχους συνδέσμους, τους συλλόγους. Είναι πολύ θετικό. Και βεβαίως εδώ είναι η μεγάλη αντίθεση. Σε άλλα νομοσχέδια έχουμε αγνόηση ή αδιαφορία από την πλευρά της Κυβέρνησης απέναντι σε κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Σε αυτό το νομοσχέδιο, πολύ σωστά, έγινε ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος. Άλλος, λοιπόν, ένας λόγος για να το ψηφίσουμε.

Βεβαίως υπάρχει και ένας ακόμη λόγος. Η Κυβέρνηση έκανε επιτέλους δεκτό μετά από τρία χρόνια  ένα αίτημα που καταθέταμε συνέχεια. Να γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μια ειδική συνεδρίαση, μετά τις διακοπές, σωστά οργανωμένη με παραγωγικούς φορείς, με κοινωνικούς φορείς, με επιστημονικούς, με την αντίστοιχη τεκμηρίωση για το τι ακριβώς έχει γίνει τα τελευταία χρόνια –όχι τα τελευταία 150 χρόνια- στον τομέα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, του φορολογικού συστήματος. Η πρόταση ξεκίνησε από εμάς. Μπράβο στην Κυβέρνηση που την υιοθέτησε. Να γίνει αυτή η συνεδρίαση και να μπορέσουμε να συζητήσουμε αναλυτικά. Να σταματήσουν οι διάφοροι μύθοι, οι προπαγάνδες, τα ψέματα. Όλα αυτά που κυκλοφορούν γι’ αυτό το ζήτημα. Να πούμε συγκεκριμένα στοιχεία, νούμερα, νομοθεσίες, απολογισμούς του τι έχει γίνει κλπ. Είναι πολύ θετικό, λοιπόν. Και είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίον ψηφίζουμε το νομοσχέδιο.

Δεν ψηφίζουμε βεβαίως όλο το νομοσχέδιο. Υπάρχουν και άρθρα στα οποία διαφωνούμε και θα τα καταψηφίσουμε. Σας καλούμε έστω και τώρα, κύριε Υπουργέ, ή να δοθούν οι αντίστοιχες εξηγήσεις ή να αποσύρετε το άρθρο 52. Το άρθρο 52 έχει συγκεντρώσει την κριτική από την πλευρά άλλων κομμάτων αλλά και από εμάς.

Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει τη λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή και οι πολίτες αγωνιούν –θα επανέλθω στο τέλος της ομιλίας μου σε αυτό το ζήτημα- στο να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να υπάρχει διάταξη που την κατηγορία των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τομέα διαχείρισης πλοίων, τους εφοπλιστές τέλος πάντων -δεν μπόρεσα να αποφύγω να πω τη φράση- έρχεστε με μία διάταξη και δεν τους επιβαρύνετε με κάτι ακόμα, αλλά τους ευνοείτε! Ζητήσαμε εξηγήσεις στην Επιτροπή, οι εξηγήσεις από μας δεν κρίθηκαν επαρκείς. Εάν παραμείνει το άρθρο, εμείς θα το καταψηφίσουμε. Θεωρούμε ότι αυτήν την περίοδο δεν είναι σωστό κάτι τέτοιο.

Και σε ένα νομοσχέδιο το οποίο συγκεντρώνει τη, μέγιστη νομίζω, κοινοβουλευτική ομοφωνία, δεν είναι ανάγκη να επιμείνετε στο να παραμείνει αυτό το άρθρο. Φέρτε το σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο μετά από διάλογο κ.λπ. Μπορεί να αντιμετωπίζει ένα ασφαλιστικό ζήτημα εν μέρει, αλλά προσέξτε -όπως μας είπαν οι ειδικοί από το Υπουργείο Οικονομικών- υπάρχει περίπτωση επιχείρηση που το 2021 θα έπρεπε να πληρώσει συγκεκριμένο ποσό, π.χ. 10.000 ευρώ, με τη διάταξη του άρθρου στη μελλοντική πληρωμή να πληρώσει λιγότερο.

Εδώ, λοιπόν, θέλω σαφή τοποθέτηση. Δεν συμφωνούμε σε όλα. Εμείς ό,τι θετικό το στηρίζουμε, αλλά είναι λάθος η συγκεκριμένη διάταξη. Και όπως καταλαβαίνετε έχω και προσωπική ευαισθησία σε ό,τι αφορά τον Πειραιά και τη θάλασσα και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και -το ξαναλέω- φαντάζομαι θα απαντήσει και ο κ. Βρούτσης, όχι με την εμπειρία του ως Υπουργός Εργασίας, αλλά με την εμπειρία του ως οικονομολόγος και ως διατελέσας πολλά χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών ως εφοριακός, γιατί πρέπει να επιμείνει η Κυβέρνηση σε αυτό το άρθρο, το οποίο δημιουργεί προβλήματα;

Σε σχέση τώρα και με κάτι που αφορά εσάς, κύριε Πρόεδρε, όχι εσάς προσωπικά, αλλά το προεδρείο της Βουλής. Βεβαίως νιώθω αμηχανία να απευθύνομαι σε εσάς έχοντας γυρισμένη την πλάτη, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Το άρθρο 36 παράγραφος 5 του Κανονισμού -και το λέω γιατί πολύ συχνά αναφέρεστε στον Κανονισμό, λέτε το άρθρο τάδε παράγραφος τάδε κτλ., το άρθρο 36 παράγραφος 5 λοιπόν- προβλέπει σαφέστατη διαδικασία για ό,τι αφορά τον απολογισμό των ανεξάρτητων αρχών.

Τι είχαμε λοιπόν εδώ; Στις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με το άρθρο 36 παράγραφος 5, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών κλήθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ενημερώσει τη Βουλή, να τοποθετηθεί πάνω στον απολογισμό, να μας πει τον προγραμματισμό της, να μας φέρει στοιχεία. Και εγώ και πολλοί άλλοι Βουλευτές θέσαμε ερωτήματα, θέσαμε ζητήματα, θέσαμε θέματα. Εκείνη τη μέρα να δεχθώ ότι δεν υπήρχε ο χρόνος να απαντηθούν, αν και θα έπρεπε αυτά τα ζητήματα να μη χρειάζεται καν να τα ρωτήσουμε, να υπάρχουν στον απολογισμό. Θέσαμε, λοιπόν, τα ζητήματα αυτά. Από τότε συνεχώς και στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή θέτω το ζήτημα ότι δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ -η οποία καλά κάνει και έχει ασφυκτικές προθεσμίες και συγκεκριμένα όρια στο πότε πρέπει να εκπληρώσουν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, τις υποχρεώσεις τους- να έχει μια υποχρέωση απέναντι στο Κοινοβούλιο από 2/6/2022 και να έχουμε σήμερα 12/7, να έχουμε εισαγωγή στην Ολομέλεια άλλου νομοσχεδίου σε θέματα λαθρεμπορίου και να μην έχουν απαντηθεί τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα ζητήματα λαθρεμπορίου.

Ζητήσαμε, για παράδειγμα, το τρομερό –ακούστε, ακούστε- να έρθει ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Αυτό έπρεπε να το έχει έτοιμο. Έπρεπε την επόμενη μέρα να έρθει. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να ζητάμε τόσο απλά πράγματα, να περνάει τόσος καιρός και να μην έχουν έρθει. Αφορά λοιπόν και το προεδρείο της Βουλής.

Εγώ το έχω θέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, έχω προτείνει στον Πρόεδρο της Επιτροπής να στείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και να ζητάει σε συγκεκριμένη ημερομηνία -όπως ζητάει το Υπουργείο Οικονομικών από πολίτες και επιχειρήσεις- να υπάρχουν οι απαντήσεις στα θέματα που έθεσαν οι Βουλευτές στην αντίστοιχη συνεδρίαση. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα, να αιωρείται, όταν το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, η ίδια η ΑΑΔΕ, πιέζει τους πολίτες για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Τώρα, ένα άλλο ζήτημα το οποίο αφορά τη λειτουργία της Βουλής. Το λέω αυτό και με την ιδιότητα του Βουλευτή, αλλά και την ιδιότητα του πολλά χρόνια συνδικαλιστή. Συνδικαλιστής -και το χαίρομαι- ήμουνα πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι είμαι Βουλευτής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι κρατούν τους υπαλλήλους στις 00.30΄ η ώρα το βράδυ. Χτύπησε το τηλέφωνό μου στις 00.30΄ η ώρα ότι ήρθε e-mail για να μας καλέσουν -Τρίτη βράδυ στις 00.30΄ η ώρα ξαναλέω-  και να μας πουν τι ώρα έχουμε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη. Και αυτό δεν έγινε μόνο την προηγούμενη Τρίτη. Και χθες το βράδυ, κάπου εκείνη την ώρα πάλι, ήρθε η ειδοποίηση ότι έχουμε σήμερα το πρωί στις 9 π.μ. συνεδρίαση. Νομίζω ότι το ‘’επιτελικό κράτος’’, η Κυβέρνηση των ‘’αρίστων’’, τα τόσο ‘’βαριά’’ βιογραφικά, μπορούν να προγραμματίσουν κάπως καλύτερα τα πράγματα και όχι να ταλαιπωρούν τους υπαλλήλους της Βουλής, αλλά και των Υπουργείων βραδιάτικα να προσπαθούν να κάνουν τέτοια πράγματα επειδή κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν πολύ καλύτερα τα στοιχειώδη.

Σε ό,τι αφορά δε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουμε και κάποια άλλα ζητήματα -τα οποία θέσαμε στην επιτροπή, δεν θα τα ξαναθέσουμε εδώ- σε ό,τι αφορά το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα των διαδικασιών επιμόρφωσης και πιστοποίησης. Απαντήθηκαν στην Επιτροπή, δεν τα ξαναθέτουμε εδώ, απλά τα αναφέρω γιατί παραμένουν ως ζητήματα.

Θέλω, όμως, να έρθω -για να μη θεωρήσετε ότι μόνο καλά λόγια θα πω για την Κυβέρνηση σήμερα- και στην υπενθύμιση του τι έγινε τρία χρόνια πριν. Τρία χρόνια πριν, ξεκινήσει αυτή η περίοδος της Βουλής, είχαμε εκλογές. Ε, τώρα πλέον όλοι ψαχνόμαστε, όλοι ψάχνουμε αρχεία κ.λπ. Φαντάζομαι ότι κάποιοι είχαν συμβουλέψει τον κ. Μητσοτάκη πριν από εκείνες τις εκλογές και πολύ σωστά τον είχαν συμβουλεύσει και πολύ σωστά το είπε ο Μητσοτάκης. Τι είχε πει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά; «Σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια».

Θα μου πείτε τώρα, εντάξει, από τότε μέχρι σήμερα το τι έχει πει για το θέμα των αυξήσεων των μισθών! Νομίζω κάτι είχε πει τότε -αν θυμάμαι καλά- ότι θα είναι διπλάσιοι του ρυθμού ανάπτυξης. Αν βέβαια με βοηθά και η μνήμη μου, γιατί μπορεί κάτι να ξεχνάω. Το τι είχε πει για διάφορα άλλα ζητήματα και το τι έκανε, ναι, εντάξει, τα καταλαβαίνω όλα αυτά. Αλλά σε αυτό το ζήτημα; Σε αυτό το ζήτημα που συμφωνούν όλες οι πτέρυγες της Βουλής; Ξαναλέω τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια». Απαντήστε μου, είτε εσείς από την πλευρά της Κυβέρνησης είτε από τη Νέα Δημοκρατία, όταν λέτε για πέντε χρόνια τι εννοείτε; Μετά το 2030; Μετά το 2040; Ξέρετε, μπορεί στη ζωή να συμβεί κάτι και να μην έχουμε τη χρονική διάρκεια να φτάσουμε μέχρι τότε. Όταν έχεις εκλογές και λες κάτι, εννοείς ότι αυτό θα το κάνεις μόλις πάρεις την Κυβέρνηση. Πήρε, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία την Κυβέρνηση. Καθίσαμε και καταγράψαμε το πόσες διατάξεις έχετε φέρει τα τρία τελευταία χρόνια, φορολογικού – τελωνειακού αντικειμένου σε υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για σταθερό φορολογικό σύστημα, και πόσους νόμους έχετε αλλάξει. Διότι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος είναι πολύ σημαντική στο θέμα των επενδύσεων, στην σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη των λογιστών, οι οποίοι είναι κατενθουσιασμένοι από την Κυβέρνηση! Φαντάζομαι θα μιλήσει μετά  ο κ. Βρούτσης για τα μηνύματα που δέχεται από λογιστές. Είναι κατενθουσιασμένοι! Δεν υπάρχει άλλη περίοδος που οι λογιστές να είναι τόσο ενθουσιασμένοι από την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα από εκείνον τον Υπουργό σας, τον κ. Τσακίρη. Νομίζω ότι πρέπει να του στέλνουν όλοι καλάθια με λουλούδια και διάφορα γλυκά για να τον ευχαριστήσουν για τα όσα καλά λόγια έχει πει για τους λογιστές

Σε ό,τι αφορά, όμως, το ζήτημα της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος από το «σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια», στην τριετία αυτή αλλάξατε με 430 άρθρα το φορολογικό – τελωνειακό σύστημα της χώρας σε 54 νόμους! Αυτό θα το καταθέσω στα Πρακτικά, διότι δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα τόσο σοβαρά στοιχεία με την ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και προσέξτε, ασυνέπεια σε ένα ζήτημα που όλοι θα συμφωνήσουμε στη Βουλή. Εδώ είχαμε περιπτώσεις που συζητούσαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων φορολογικό νομοσχέδιο και φέρνατε στην Ολομέλεια τροπολογία με φορολογικές διατάξεις. Πολλές δε από αυτές τις διατάξεις δεν τις φέρνατε με την κανονική διαδικασία, δηλαδή η Επιτροπή, συζήτηση κ.λπ., αλλά με τη μορφή τροπολογιών.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, για να είμαι συνεπής στον χρόνο και να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν και άλλοι Βουλευτές, με ένα ερώτημα προς την Κυβέρνηση.

Καταλαβαίνω το θέμα της θριαμβολογίας και της ανάγκης της Κυβέρνησης να δείξει ότι όλα είναι τέλεια, «είμαστε μια χαρά», «είμαστε ένας παράδεισος» κ.λπ. Καλό είναι να τα λέει αυτά η Κυβέρνηση, το καλύτερο πολιτικό δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ρωτήστε και λίγο τους πολίτες και ρωτήστε ειδικά αυτούς τους πολίτες που μέσα σε έναν μήνα, όπως διαβάζω όχι στον «Ριζοσπάστη», την «ΑΥΓΗ» ή το left.gr –το left.gr είναι ένα πολύ καλό σάιτ, για να μπαίνετε να ενημερώνεστε, θα δείτε και κάποια βιντεάκια π.χ. για το θέμα της Uber που δεν θα τα δείτε πουθενά αλλού σε κανένα κανάλι, με κάποια στελέχη της Κυβέρνησης καλό είναι να τα μελετάτε αυτά- αλλά στο kathimerini.gr από τον πολύ καλό δημοσιογράφο Προκόπη Χατζηνικολάου σε δημοσίευμα: «Χρέη στο δημόσιο: Άνω των οκτακοσίων χιλιάδων οι νέοι οφειλέτες μέσα σε έναν μήνα. Κάτω από τέσσερα εκατομμύρια ήταν τα ΑΦΜ που χρωστούσαν στο δημόσιο και μέσα σε έναν μήνα, από τον Απρίλιο στον Μάιο, εκτινάχθηκαν στα τέσσερα εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες, δηλαδή οκτακόσιες χιλιάδες αύξηση μέσα σε έναν μήνα».

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι έρχεται και αντιλαμβανόμαστε όλοι τι έρχεται όταν μέσα στον Ιούλιο έχουμε και ΦΠΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και επιστρεπτέες προκαταβολές. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι έρχεται.

Αυτό που θέλω να σας πω, για να μην αγχώνεστε, είναι το εξής. Κάντε εκλογές μια ώρα αρχύτερα. Μη φοβάστε τις εκλογές. Μη φοβάστε τις δημοσκοπήσεις. Θα ησυχάσετε κι εσείς και θα ησυχάσει κυρίως η ελληνική κοινωνία.