Με αφορμή την άμεση ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, με παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κοστολόγησης:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διέπραξε μια πολιτική αθλιότητα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μια κοστολογημένη και τεκμηριωμένη ομιλία και είπε συγκεκριμένα πράγματα και βγήκε αμέσως το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, όχι το Γραφείο Τύπου του κ. Υπουργού, όχι το γραφείο τύπου του αναπληρωτή Υπουργού ή Υφυπουργού, βγήκε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών με ανακοίνωση να κοστολογήσει τα μέτρα, θα καταθέσω στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο.

Τι προκύπτει από το σχετικό έγγραφο; ότι το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, από την ώρα που τελείωσε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο το βράδυ την ομιλία του, επικοινώνησε με τις υπηρεσίες, έστειλαν οι υπηρεσίες αμέσως τα έγγραφα και είχε την κοστολόγηση. Εδώ είναι η πολιτική αθλιότητα, έχει κάθε δικαίωμα να βγει ο Υπουργός Οικονομικών, ο αναπληρωτής Υφυπουργός και να πάρουν θέση, όταν βγαίνει όμως το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, έχετε ευθύνη.

Σας καλώ αύριο να φέρετε στην Ολομέλεια ή καταθέστε σήμερα, για να εκθέσετε και πολιτικά τον Αλεξιάδη, δημοσιοποιήστε τα έγγραφα των υπηρεσιών. Διότι μαθαίνω από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση και κανένα έγγραφο υπηρεσίας, που να κοστολογεί αυτά τα απαράδεκτα που γράφει το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών. Εκθέστε λοιπόν τον Αλεξιάδη, δημοσιοποιήστε την κοστολόγηση από το Υπουργείο Οικονομικών».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη για την ποιότητα της φωνής, αλλά είχαμε διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Π.Φύσσα, την Κυριακή και δεν μπορέσαμε να βελτιώσουμε το πρόβλημα. Παρ όλα αυτά, ελπίζω να σας πείσει η ποιότητα των επιχειρημάτων και όχι ηποιότητα της φωνής μου.

 Τελειώνει σήμερα μια τυπική διαδικασία συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου όχι με ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής που έκανε, ότι μπορούσε όπως και άλλες φορές, αλλά με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βέβαια, δεν τη βλέπω και πολύ την πλειοψηφία σήμερα, δύο βουλευτές βλέπω εδώ από τη Νέα Δημοκρατία, τον Εισηγητή και άλλον έναν, αλλά δεν πειράζει ελπίζω αύριο στην Ολομέλεια να υπάρχουν πολλοί.

Σε ότι αφορά λοιπόν την ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας χάθηκε μια ευκαιρία να συζητήσουμε και αυτά και άλλα σοβαρά ζητήματα και καταλήξαμε σε μια προσχηματική διαδικασία.

Δεν θα πω πολλά για το νομοσχέδιο γιατί ούτως ή άλλως το πολιτικό βάρος, η πολιτική ατζέντα έχει μετακινηθεί σε άλλο επίπεδο, έχει μετακινηθεί στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο μελλοντικός Πρωθυπουργός της χώρας στη Θεσσαλονίκη, και επί αυτών θέλω να θέσω συγκεκριμένα ζητήματα και συγκεκριμένα ερωτήματα.

Διέπραξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, να το πω όσο πιο ευγενικά, μπορώ μια πολιτική αθλιότητα. Βγήκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε μια κοστολογημένη και τεκμηριωμένη ομιλία και είπε συγκεκριμένα πράγματα. Βγήκε αμέσως το γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, όχι το γραφείο τύπου του κυρίου Υπουργού, όχι το γραφείο τύπου του αναπληρωτή Υπουργού ή υφυπουργού, βγήκε το γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών με ανακοίνωση να κοστολογήσει τα μέτρα, θα καταθέσω στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο.

Τι προκύπτει από το σχετικό έγγραφο; Ότι το γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, από την ώρα που τελείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το Σάββατο  το βράδυ την ομιλία του,  επικοινώνησε με τις υπηρεσίες, έστειλαν οι υπηρεσίες αμέσως τα έγγραφα και έχει την κοστολόγηση. Διότι εδώ είναι η πολιτική αθλιότητα, έχει κάθε δικαίωμα να βγει ο Υπουργός Οικονομικών, ο αναπληρωτής Υφυπουργός και να πάρουν θέση, όταν όμως βγαίνει το γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, έχετε  ευθύνη.

Σας καλώ να το κάνετε αύριο, να φέρετε στην Ολομέλεια ή να καταθέσετε σήμερα ή να δημοσιοποίησετε για να εκθέσετε και πολιτικά τον Αλεξιάδη, τα έγγραφα των υπηρεσιών. Διότι μαθαίνω από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση και κανένα έγγραφο υπηρεσίας, που να κοστολογεί αυτά τα απαράδεκτα που γράφει το γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Εκθέστε λοιπόν τον Αλεξιάδη, δημοσιοποιήστε  την κοστολόγηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν το κάνετε αυτό διότι, είστε βαριά εκτεθειμένοι διότι, όπως σωστά είπε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, σήμερα σε μια εκπομπή το πρωί, πρέπει να κοιτάμε και το παρελθόν αυτού που λέει κάτι, πρέπει να κοιτάμε το παρελθόν του Πρωθυπουργού, που είπε πέρυσι 11 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα απομειωθούν  ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για να μην ξεχνάμε δε  και τον αγαπημένο μας Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Υπάρχουν και  άλλοι πιο αγαπημένοι,  ο κύριος  Γεωργιάδης και άλλοι. Ο κύριος Σταϊκούρας, γενικά έχει καταλάβει τι γίνεται και σήμερα ήταν μετρημένος, αλλά ο κ.  Σταϊκούρας μία Νοεμβρίου, του 2021, σε  συνέντευξη στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι είναι φαινόμενο διεθνές και εξωγενές, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη μεγάλη απόκλιση προσφοράς και ζήτησης, και αν και είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο είναι παροδικό. Για την ακρίβεια το Νοέμβριο του 21, όχι πριν από 15 χρόνια.

Έρχομαι όμως και στα όσα λέτε κατά καιρούς. Δεν είδα   τον κύριο Σκυλακάκη,  και ελπίζω να είναι καλά και να έχει άλλες υποχρεώσεις μια και δεν είναι εδώ. Δεν είδα τον κύριο Σκυλακάκη, στην Επιτροπή, να έρχεται και να συζητά ή να τοποθετείται.

Διότι τον άκουσα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Για εκείνες τις περίφημες αναλύσεις για τα οριζόντια μέτρα και ότι δεν παίρνουμε οριζόντια μέτρα,παίρνουμε στοχευμένα μέτρα για να μην ωφεληθούν αυτοί που έχουν ακριβά αυτοκίνητα. Βλέπω τώρα στα οριζόντια μέτρα, που εξήγγειλε Πρωθυπουργός της χώρας, εκτός και αν κάνω κάποιο λάθος, μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα είναι μείωση κόστους στην Αγγλία; δηλαδή αυτός που έχει ένα τεράστιο σπίτι ή μια τεράστια βίλα ή μια θερμαινόμενη πισίνα, δεν θα ωφεληθεί από αυτό το μέτρο;

Οριζόντια μέτρα για κάποιους όχι, για κάποιους άλλους ναι. Ελπίζω να υπάρχει μία απάντηση και σε αυτό όπως και σε πολλά άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Κλείνω ξανά κάνοντας το ερώτημα για το πότε υπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών, πότε εκτιμά, πότε προσδιορίζει, πότε προϋπολογίζει να εισπράξουμε το πρώτο ευρώ, γιατί ακόμα δεν έχει εισπραχθεί τίποτα από την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, διότι σύμφωνα με όσα υπολογίζω εγώ, θα πάει σε κάνα τετράμηνο τουλάχιστον πίσω. Την ίδια στιγμή που πληρώνουμε με το χαράτσι που βάλατε στη ΔΕΗ, κάθε μήνα επιπλέον χρήματα.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, μια ωραία έκφραση που χρησιμοποίησε, θα γίνει σύνθημα από δω και πέρα, ασυμμετρία πληροφόρησης. Και πολύ σωστά είπε, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην ασυμμετρία πληροφόρησης, για τα θέματα τα τραπεζικά και των δανείων. Όταν, όμως, αρνείται να απαντήσει, φοβάται στην ουσία, αλλά αρνείται να απαντήσει σε ερωτήματα που κάναμε στην επιτροπή εδώ, για το θέμα του ελλείμματος, για το θέμα του αποθεματικού, για τις καταθέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αρνείται να τοποθετηθεί και έρχεται εδώ και παραπληροφορεί το Κοινοβούλιο, όταν λέει για μείωση των δανείων. Μείωση των δανείων για ποιους, για τους πολίτες ή για τις τράπεζες; Διότι η μεταφορά δανείων από τις τράπεζες στους servicers, δεν είναι μείωση δανείων. Σταματήστε, λοιπόν, να παραπληροφορείτε, απαντήστε παρά το φόβο που έχετε λόγω προεκλογικής περιόδου στα ερωτήματα και καταλαβαίνω, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι δύσκολο. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να γίνει δυσκολότερο.