Ομιλία στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Eίναι σίγουρα μεγάλη χαρά σύντροφοι που μετά από τόσα χρόνια ξαναβρισκόμαστε εδώ.  Ήρθαμε όλοι με μεγάλη χαρά και θέλω να πιστεύω ότι θα φύγουμε με μεγαλύτερη χαρά. Και θα φύγουμε με σαφές μήνυμα στην κοινωνία για το τι κάναμε τις ημέρες αυτές στο Συνέδριο.

Πολύ σωστά σύντροφοι τιμήσαμε χθες τον σύντροφο Μίμη Δαρειώτη. Πολύ σωστά τον τιμήσαμε. Γιατί ήταν ένα πρότυπο αριστερού. Τι έμαθα σύντροφοι εγώ από τον Μίμη Δαρειώτη; Έμαθα τις λέξεις ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Και αν θέλουμε να τιμούμε τη μνήμη του, αν εννοούμε αυτά που λέμε, πρέπει στις εκλογές οργάνων, στελεχών, ηγεσίας, οι λέξεις ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια να είναι αυτό που θα χαρακτηρίζει αυτούς που θα επιλέξουμε και όχι οποιοδήποτε άλλο κριτήριο.

Είπα σύντροφοι τη λέξη ειλικρίνεια. Να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Εγώ να είμαι πιο ειλικρινής, πρώτα απ’ όλους. Συζητάμε σύντροφοι για το καταστατικό και ακούω αντιπαραθέσεις, αναλύσεις, απόψεις, ένθεν, κακείθεν. Σαν μέλος της Επιτροπής Καταστατικού συνέβαλα όσο μπορούσα, μαζί με συντρόφους πιο ικανούς, για να συνταχθεί το κείμενο που έχετε και να συζητηθεί στο Συνέδριο. Σύντροφοι το ερώτημα είναι ένα: Θα το τηρήσουμε το καταστατικό που κάναμε; Διότι είχαμε καταστατικό σύντροφοι, αλλά δεν το τηρήσαμε. Είχαμε καταστατικό, το οποίο προέβλεπε για παράδειγμα ότι αν κατέβεις με άλλη συνδικαλιστική παράταξη, δεν μπορείς να είσαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν το τηρήσαμε σύντροφοι. Ανεχθήκαμε τέτοιες καταστάσεις. Θα το τηρήσουμε λοιπόν από αύριο;

Και επίσης σύντροφοι μια και μιλούμε για ειλικρίνεια: Αποφασίσαμε στο προηγούμενο συνέδριο και θα αποφασίσουμε και τώρα για Επιτροπή Δεοντολογίας. Ορίσαμε Επιτροπή Δεοντολογίας, ασχολήθηκε με υποθέσεις, ένα ερώτημα κι ας απαντήσει μετά το Προεδρείο: Έχει κληθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας που είχαμε, να φέρει έναν απολογισμό ή να μας ενημερώσει για το τι έκανε; Θα έχουμε μια ενημέρωση για τις υποθέσεις που εξέτασε; Θα πουν κάποιοι: Μα τώρα το θυμήθηκες αυτό; Σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, τι έκανες τόσο καιρό; Δεν έκανα τίποτα άλλο από το να προσπαθώ συνέχεια να το θέτω – και εγώ και άλλοι σύντροφοι – να ζητώ απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα. Επίσης σύντροφοι πρέπει κάποια στιγμή αφού λέμε για την Επιτροπή Δεοντολογίας, να πάρει τον λόγο όποιος αποφάσισε αυτή η Επιτροπή αρχικά να υποβαθμιστεί και τελικά να καταργηθεί. Να έρθει και να μας πει εδώ, γιατί μια απόφαση του προηγούμενου Συνεδρίου, δεν υλοποιήθηκε.

Κλείνω σύντροφοι, γιατί πρέπει να είμαστε σύντομοι και να δοθεί ο χρόνος όσο γίνεται σε περισσότερους. Συμφωνώ με τις προτάσεις για τις πολιτικές θέσεις και για το καταστατικό, δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Έχω όμως καταθέσει στον προσυνεδριακό διάλογο μια πρόταση πολύ σύντομη, την έχω στείλει και στην Επιτροπή Θέσεων, την έχω δημοσιοποιήσει και στο παρελθόν. Μια απλή πρόταση: Να φορολογούνται οι βουλευτές και υπουργοί όπως όλοι οι έλληνες πολίτες. Να μην υπάρχει καμία εξαίρεση.

Καλούς αγώνες συντρόφια, καλή δύναμη.

https://youtu.be/PAAH71g7U5A