ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ: ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΕΣΒΗΣΕ

Η συζήτηση του φορολογικού Ν/Σ τις προηγούμενες ημέρες επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της «μεσαίας τάξης» και των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ ,για «φοροελαφρύνσεις από την υπερφορολόγηση» του ΣΥΡΙΖΑ! Η συζήτηση ήταν κατατοπιστική και αποκαλυπτική της πραγματικότητας, αλλά, βεβαίως, δεν απασχόλησε τη μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ για προφανείς λόγους «αντικειμενικής ενημέρωσης».

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι:

1. Η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, αλλά θα ορίσει ποια είναι η «μεσαία τάξη»….αργότερα! Δεν έχει σαφή όρια, δεν έχει παραδείγματα, δεν μπόρεσε να καταθέσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν, αλλά είναι βέβαιη ότι για όλα φταίει ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ. Η προσέγγιση του κ. Σταϊκούρα απέχει έτη φωτός από την αντίστοιχη της κ. Μπακογιάννη και άλλων στελεχών. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι η συζήτηση για τη μεσαία τάξη ξεπερνά ένα βασικό της πρόβλημα. Δεν μπορείς να προσεγγίσεις ένα θέμα για ανάλυση, εάν προηγούμενα δεν έχεις ορίσει τα όριά του. Και στο συγκεκριμένο θέμα – αφήνω στην άκρη τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις και παραμένω στην οικονομική- πρέπει, πριν απ’ όλα, να ορίσουμε ποια είναι η οικονομική τάξη των φτωχών και των πολύ φτωχών και μετά να ορίσουμε τη μεσαία τάξη. Με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (ΝΟΕ. 2019 με έτος αναφοράς το 2018) το «κατώφλι κινδύνου» φτώχειας είναι στα 4.718 το άτομο ανά έτος. Με δεδομένο το υψηλό ποσοστό έμμεσης φορολογίας, δυστυχώς, στην Ελλάδα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ πραγματικό αφορολόγητο για κανέναν, αφού και αυτά τα εισοδήματα πληρώνουν μεγάλο ποσοστό φόρων. Είναι ανάγκη να ορίσουμε ότι εισοδήματα που κινούνται στο όριο της φτώχειας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. Θα έπρεπε γι’ αυτό να ορίσουμε ως ποσοστό του ορίου φτώχειας ,το αφορολόγητο [π.χ. 2,5 φορές πάνω από το όριο των 4.718( Χ 2,5 =11.795)] και μετά να ξεκινά η φορολογική επιβάρυνση. Επίσης, να εξετάσουμε το οικογενειακό αφορολόγητο, γιατί είναι άλλο το ζευγάρι με οικογενειακό εισόδημα 50.000 (42 +8) και άλλο το ζευγάρι με οικογενειακό εισόδημα 16.000 (9+7). Αφού, λοιπόν, ορίσουμε τα φτωχά και τα πολύ φτωχά εισοδήματα, μπορούμε να θέσουμε ως κατώτερο όριο της μεσαίας τάξης το ετήσιο οικογενειακό των 25 – 30. 000 και ανώτερο όριο τις 60.000. Δεν καταθέτω πτυχιακή μελέτη, γιατί το θέμα έχει πολλές παραμέτρους, καταθέτω μία προσέγγιση με ένα σκεπτικό. Βεβαίως και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης κ.λ.π. κ.λ.π.

2. Ο Φορολογικός Νόμος (που ψηφίστηκε πλέον) ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ! Ευνοεί, βεβαίως, τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, τα μεγάλα εισοδήματα (παραδείγματα και στοιχεία από τις ομιλίες μου στη Βουλή στο www.trifonalexiadis.gr) με πιο χαρακτηριστικά:
α. Συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 12.000 θα έχει ετήσιο όφελος 177 ευρώ
β. Καθηγητής με ετήσιο εισόδημα 15.000 και 2 παιδιά θα έχει ετήσιο όφελος 140 ευρώ
γ. Αστυνομικός με ετήσιο εισόδημα 19.000 και 1 παιδί θα έχει ετήσιο όφελος 20 ευρώ
δ. Στέλεχος πολυεθνικής με ετήσιο εισόδημα 100.000 θα έχει όφελος 1000 ευρώ
ε. Στέλεχος τράπεζας με ετήσιο εισόδημα 800.000 θα έχει όφελος 9.100 ευρώ.
Στο ερώτημά μας στη Βουλή, ποια είναι η ανάγκη ελάφρυνσης των πολύ μεγάλων εισοδημάτων (π.χ. 800.000), η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Είναι πολύ λίγοι οι φορολογούμενοι με τέτοια εισοδήματα». Οι πολίτες, που δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα, και οι ψαράδες, που θα πληρώσουν παραπάνω φόρο, ας καταλάβουν τη σχέση της ΝΔ με την πολιτική ειλικρίνεια.

3. Η μεσαία τάξη (και όχι μόνο) έχει ήδη ελαφρυνθεί από μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (μείωση ασφαλιστικών εισφορών για την πλειοψηφία, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκ. και άλλες φορολογικές μειώσεις), αλλά και από μέτρα της ΝΔ (μείωση ΕΝΦΙΑ επιπλέον κατά 205 εκ., μείωση του συντελεστή 22% στο 9% κ.λ.π.). Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τα δικά μας μέτρα ευνοούσαν, κυρίως, τα φτωχά και μεσαία στρώματα (εισοδήματα και περιουσίες) ενώ τα μέτρα της ΝΔ ευνοούν σκανδαλωδώς τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες. Το πιο σαφές και σκανδαλώδες παράδειγμα είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή (από το 45% στο 22%!) στα συμβόλαια παικτών σε ΠΑΕ και ΚΑΕ. Προκλητικό «δωράκι» σε ιδιοκτήτες – διαπλεκόμενους ολιγάρχες και παράδειγμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ για το τι σημαίνει «μεσαία τάξη» για την Κυβέρνηση που ψήφισαν…