Τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των πολιτών του Δήμου Σαλαμίνας, επισημαίνει με παρέμβασή του ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, φέρνοντας στη Βουλή το καίριο θέμα άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν λόγω βλαβών στο σύστημα αποχέτευσης.

 Ο Βουλευτής με βάση την έκθεση αυτοψίας αρμόδιου κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και Νήσων, κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών & Υποδομών και Υγείας ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες τους προκειμένου να εξαλειφθεί ο υγειονομικός και περιβαλλοντικός κίνδυνος που έχει προκύψει με τη διαρροή λυμάτων στους δρόμους της Σαλαμίνας.
Με το γεγονός να έχει προκληθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, η έκθεση αυτοψίας της 19ης Οκτωβρίου 2022, διαπιστώνει την επικινδυνότητα της κατάστασης, περιγράφει με μελανά χρώματα τις διαρροές που αντίκρυσε και τη δυσοσμία που επικρατεί στο χώρο και κάνοντας αναφορά σε εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας ζητά την άμεση κινητοποίηση Δήμου, ΕΥΔΑΠ και Αναδόχου για την αποκατάσταση των βλαβών και την απαραίτητη λήψη μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού, καθώς τα υγρά λύματα αποτελούν εστίες παθογόνων παραγόντων.
Ακολουθεί η Αναφορά του Βουλευτή και η σχετική έκθεση αυτοψίας

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

Για τους κ.κ. Υπουργούς

Εσωτερικών

Υποδομών και Μεταφορών

  • Υγείας

 

Θέμα:«Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η διαρροή λυμάτων στη Σαλαμίνα – Να ληφθούν άμεσα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού»

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή του Τμήματος Υγειονομικού & Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και Νήσων (Αρ. Πρωτ. 1045048/19.10.22) με τα αποτελέσματα αυτοψίας για την ύπαρξη ανθυγιεινής εστίας από την εκροή αστικών λυμάτων σε διάφορα σημεία του δικτύου αποχέτευσης του Δήμου Σαλαμίνας.

Η έκθεση αυτοψίας από το κλιμάκιο της υπηρεσίας που επισκέφτηκε το νησί, αποτελεί κόλαφο για τις αρμόδιες αρχές και αναδεικνύει τη θλιβερή και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση που αντίκρυσαν. Διαπιστώνοντας τη δυσοσμία και τα λιμνάζοντα υγρά λύματα που ανέβλυζαν από φρεάτια και διέρρεαν στο δρόμο σε διάφορα σημεία, ομιλούν για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των βλαβών στο σύστημα αποχέτευσης και τη λήψη άμεσων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού από τις εστίες μόλυνσης.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 26-10-2022

Ο καταθέτων βουλευτής

 Αλεξιάδης Τρύφων

========================================================================================================================================================================